måndag 7 november 2011

En fluga på köpet!

Nu har nog det sista lövet fallit från vår stora kastanj. 

Varje år får jag sådan ångest när jag märker att hösten börjar närma sig, men när sedan mörkret väl är här och solen lyser med sin frånvaro, har jag plötsligt accepterat läget och kan till och med njuta av att få ta en paus från allt trädgårdsarbete! Varför är alltid rädslan för förändringar större än ens tilltro till att man kan ta sig igenom det mörka och kanske till och med finna glädje i det? 

Det är mysigt nu! 

Äntligen finns det tid att njuta av allt arbete man lagt ner under vår, sommar och även höst. Skafferier och frysar är fulla av delikatesser och man drömmer sig bort till ljumma sommarkvällar när man tar ett glas hallonsaft till fikat. :) Det är ju just det här jag har arbetat så hårt för hela trädgårdssäsongen, varför äääär det så svårt att minnas det?


Löven är som guldgula skatter på vår gräsmatta! Utan dem skulle jag aldrig få ihop till alla odlingslimpor jag ska ha nästa år. Många tycker att eklöv är besvärliga eftersom de tar så lång tid innan de bryts ner men jag tycker att de fungerar riktigt bra på just odlingslimpor. Maskarna får lite extra att bita i och mullen blir fantastisk när de gjort sitt jobb klart efter 3 år!


Rulltårta med pepparkakskryddor och lingonsylt... Mums! 

(Flugan får ni på köpet!) ;0)
Anna


10 kommentarer:

 1. Men vad bra att eklöven är bra för odlingslimpor. Nu vet jag vad jag ska göra av alla löv varenda år...måste bara få plats för en limpa! Jag kan bara hålla med dig. Det är mysigt nu och det är skönt att njuta av trädgården med ett annat tempo i kroppen än det man har under våren och sommaren.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Så fint skrivet, som om du läst mina tankar! Vilken underbar bild på dina härliga barn.

  Ha en skön kväll! Kram Hanna

  SvaraRadera
 3. Håller med om att det känns värre när hösten närmar sig än när den väl är ett faktum. Jag brukar kapitulera och gilla läget till slut, och då är det ganska ok även om jag fortfarande tycker att mörkret är jobbigt.
  När väl alla löv har fallit och trädgården är i vila så infaller ett lugn som kan vara lite skönt. Faktiskt.
  Och så kan man ju njuta av att längta till nästa säsong...

  Kram // AH

  SvaraRadera
 4. Åhh vilka härliga bilder :)
  Våra löv återanvänder vi på annat sätt. Först blir de använda som täckning av våra mer känsliga växter under vintern och sen blir de kompost när de gjort sitt.
  Kakan ser väldigt smarrig ut.
  Ha de gott. Kram, Catarina

  SvaraRadera
 5. Jag håller helt med dig om att hösten är en njutartid. Förr såg jag det inte på det viset men nuförtiden uppskattar jag att kunna vara ute en del samtidigt som jag kan vara inne för att syssla med annat.

  //annika

  SvaraRadera
 6. Hej Anna!
  Alla årstider har ju sin charm men jag kan hålla med dig.
  Jag brukar tänka så här att när vi väl har gått förbi nyår så går det mot ljusare tider!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 7. Om inte hösten och vintern fanns skulle jag bli helt utbränd av allt trädgårdsarbete. Jag njuter särskilt av att ta mig mycke tid i köket på hösten, laga mat och baka och lägga in. På våren och sommaren hinner jag inte riktigt med sådant på samma sätt. Sen är det ju snart jul och efter det är det dags att börja planera det nya årets sådder. Allt har sin tid.

  SvaraRadera
 8. jag njuter av din kaka och saften här vid köksbordet hemma hos mig...tack! Kramis semlan

  SvaraRadera
 9. åhhh.. Sån rulltårta brukar jag baka och sedan göra bakelse av dem.. Sååååå gott!!!

  Jag är nog som du, avskyr hösten när jag känner att den är på G men så kommer den och man tar fram lite ljus och så gillar man den plötsligt =)

  Kram Mia

  SvaraRadera
 10. Underbar bild! Saften är nästan självlysande röd.
  Det har verkligen varit en suveränt fin höst i år.
  Bra tips om eklöven. Tyvärr är min bostadsrättsförenings lilla tomt för liten för odlingslimpor, annars hade det varit perfekt för vi har verkligen en jättestor ek.

  SvaraRadera