lördag 29 oktober 2011

Majs

Visst är majs en rätt häftig grönsak ändå!

Den här sommaren odlade jag majs för tredje gången och lyckades skapligt. Alla kolvar blev tyvärr inte fullmatade med korn men med tanke på hur det såg ut året innan får jag vara nöjd. Jag har läst att majs inte får stå för långt ifrån varandra eftersom de pollineras med vinden från hanblomställningarna som sitter i toppen på plantan. Men sedan får de tydligen inte stå för nära varandra heller för att inte stjäla näring från grannen. Suck! 

Jordmånen ska vara lätt, lucker och väldigt näringsrik. I år täckodlade jag min majs med gräsklipp vilket även har den eminenta fördelen att man slipper rensa så mycket ogräs. Väldigt smidigt eftersom majs är känsligt för konkurrens i unga år...


Till nästa år har jag tänkt mig att jag ska odla mycket mer majs på marken vi fått låna från "vår" bonde. Odlingslimporna håller på att ta form och planerna är stooora! Jag ser många trevliga grillfester med vänner framför mig! ;)

Ha en härlig lördag!

Anna

12 kommentarer:

 1. Härligt med egen majs, det är ju så gott! Och ett lätt sätt att bli poppis hos de små är ju att bjuda på just majs, tror mina ungar skulle kunna livnära sig på enbart majs i olika former om de fick! :)

  Ha en finfin lördag! Kram Hanna

  SvaraRadera
 2. Det låter så härligt när man läser om dina stora planer (de nya odlingsbäddarna)och jag är så avis. Majs tillhör en av de grönskaer som jag vill prova så jag tackar för informationen. Nästa år så SKA jag ha ett större land och färre kållarver ; ) Har funderat på att täcka det mesta under täckduk.

  SvaraRadera
 3. det är ju så himla gott med majs. Har aldrig provat att odla det själv men det står på framtida önskelista...kramis semlan

  SvaraRadera
 4. Å vad roligt med egenodlad majs, och gott förståss. Vad bra att ni har tillgång till att odla mera också. Bilderna på majsen är jättesnygga. Kram Katta

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Du är för rolig du!!! Men ditt hängivna intresse för odling och sånt märks verkligen och ännu mer när du verkligen tycker att en grönsak är häftig!!! Du är så Cool!
  Hoppas att vi blir friska någon gång så jag får se det på riktigt snart.
  Kram Anna

  SvaraRadera
 6. Om du scrollar ner på min sida så har du ett myysigt tips på vad man kan göra med en del av kolvarna.
  Ha en mysig lördag!

  SvaraRadera
 7. SÅ gott med egen majs!! Jag är en riktig majsälskare. Både att äta och att ha som dekoration Har dock bara odlat prydnadsmajs och har egentligen inte så plats för det. Men det går, i liten skala. Tror förvisso att mina står en aningen för tätt. Ska tänka på det nästa år.

  Fantastiskt att bo på landet som du gör!!

  Kramar
  Charlotte

  SvaraRadera
 8. Spännande med egen majs, tufft att fortsätta fast det inte gick bra första året, trägen vinner!

  SvaraRadera
 9. Majs blir det defintivt mer av nästa år! Odlade mina på "limpan"(som du vet, *ler*) och med gräsklipp runt plantorna titt som tätt. Tror visserligen att de stod för tätt enligt expertråden, men mkt majs blev det. Tur det, för tonåringarna gjorde några sena kvällsräder där ute och skördade ;).

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Har aldrig testat men blir lite sugen. I år köpte jag fröer men kom aldrig till skott... Nästa år!
  Ha en underbar trädgårdssöndag!
  Kram Hélena

  SvaraRadera