fredag 21 oktober 2011

Äppelmust!

Efter att ha varit iväg och plockat massor med äpplen för några veckor sedan bokade vi tid på Blåsbo äppelmusteri här i vår stad. Det är ett litet familjeföretag som drivs av en eldskäl vid namn Christina. När vi mustade våra äpplen berättade hon att det som driver henne är att hjälpa människor att ta hand om det som faktiskt växer i våra trädgårdar i stället för att åka med det till tippen. 

(Att vi gör så och sedan åker till butiken och köper joser som är producerade av frukter som fått transporterats runt halva jorden är en annan historia... ;0))


Jag hade ingen aning om hur själva mustandet av äpplen gick till men det var väldigt intressant att se live! Hela familjen var med och såg hur våra äpplen mosades, pressades och sedan hälldes upp på dunkar. Självklart lät Christina oss provsmaka hur vår must smakade och det var som att dricka ett äpple!


Väl hemma igen hade vi lite jobb med att pastörisera musten och sedan hälla upp den på flaskor, men om möjligt så blev musten ännu godare av denna behandling! Inget socker eller konserveringsmedel, bara rena äpplen och nu ska musten hålla i åtskilliga månader. 


Behöver jag tillägga att det blir fest varje gång vi plockar fram en flaska must ur skafferiet? 

Såååååå gott!


Anna

10 kommentarer:

 1. Spännade, det har jag aldrig smakat. Men våra äppelträd är ju bara barnen ännu..;). Vilken vacker gammal "mustmaskin" (eller vad det nu heter, haha).

  SvaraRadera
 2. Så härligt och smidigt att åka iväg och få must på sina äpplen, har man mycket äpplen har man ju ingen chans att ta hand om allt annars.

  Själv testade jag göra egen must för första gången i år, det blev supergott, har aldrig smakat så god must tidigare, hittade receptet här http://gelashemochtradgard.blogspot.com/2010/08/appelmust.html

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. åh så mysigt att involvera hela familjen i en sådan grej...förstår att musten smakar ljuvlgt! kramis semlan

  SvaraRadera
 4. Egen must är fullständig lycka! Vi har ju inga mängder av äpplen här, som du vet... Men vi mustar eftersom i vår råsaftscentrifug. Av resterna som blir över gör vi äppelmos. Så nu har vi frysen full.. ;)
  Ha en finfin helg, hjärtat!
  PS. Fick du ordning på hemsidan?

  SvaraRadera
 5. Det är verkligen som att dricka äpple:) Sagolikt!

  Ha en finfin helg,
  Rebecca

  SvaraRadera
 6. Kul med äppelmust. Jag visste inte att man kan boka tid på äppelmusteri och göra egen must.
  Här har vi inte så många äpple men det räcker till pajer :)
  Ha en mycket fin helg!
  Kram
  Nelya

  SvaraRadera
 7. Men så spännande att få göra must av sina egna äpplen. Vet inte vad som hände med mitt äppelträd i år, men inte ett enda äpple fick jag!

  Trevlig helg

  Kram Dessie

  SvaraRadera
 8. Men så underbart! Att vara med i hela proceduren liksom! Och hela familjen, så kul!
  Och visst förstår jag att det är fest när ni tar fram en flaska!
  Ha en fortsatt härlig helg!
  Kram Elin

  SvaraRadera
 9. Vi har också ett musteri i närheten. Men vårt äppelträd ger tyvärr ingen frukt. Det tar nog ett par år innan vi får ihop till en flaska saft.
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera