fredag 2 september 2011

Äppel päppel...


Nu är det äppeltider och om vi har äpplen...


Här ska göras mos, saft, paj, muffins, äppeltart och allt annat man kan tänka ut att göra på äpplen... Underbara ljuvliga tid när man utan att skämmas kan äta efterrätt varje dag! :0)


Äppelplockaren fick vi med på köpet när vi köpte vårt torp. Jag har bara sytt en ny påse i linne och bytt ut träskaftet på den.



Jag gillar skarpt när gamla saker kommer till användning igen...


Nu plockar vi ner äpplena från det stora gamla trädet som har gjorts måååånga gånger förr, innan vi flyttade hit. Tanken är svindlande när man tänker på att de som bott här före oss troligen också känt sig nöjda och belåtna med årets skörd och funderat på vad man ska göra av alla äpplen...

Anna

10 kommentarer:

  1. Å vad härligt med egna äpplen. Mitt träd ska sågas ner nu i höst. Det är totalt skadat i barken och trivs inte inte bredvid mitt enorma bok-träd. Sedan har jag bara ett ytte pytte som står mellan min trädgård och hästhagen. Men det kanske jag ska försöka vårda ömt så det blir lyckligt;)
    Igår stod jag till sena kvällen och kokade Trattkantarell-chuttny. Så härligt med allt man kan safta och sylta från själva naturen.

    SvaraRadera
  2. Så mysigt Anna! Förra året åkte vi med äpplen vi fått av vänner till ett äppelmusteri. Blev verkligen massor av äppelmust! Underbart!

    Ett mail är på väg till dig Anna! Men först, Formex;-)

    Kram!

    SvaraRadera
  3. Å det är undebart med alla äpplen, tyvärr har vi bara ett litet bebisträd, men lite frukt ger den allt. Ser mysigt ut på bilderna.

    Kram

    SvaraRadera
  4. Äpple är ju så gott. Har två små träd, men oj vad mycket äpple det är på dom. Ha en bra helg med mycket sol./Christina

    SvaraRadera
  5. Ja, det är överflöd av äpplen! Vi kan inte ta vara på allt själv så vi ger bort till vänner och till älgen.
    Kram Eva

    SvaraRadera
  6. Härligt med en massa äpplen....när man slipper plocka upp alla under träden när man ska klippa gräset. Men nu har vi snart inga kvar på trädet alla som var kvar har ramlat ner. Men vi har frysen full med äppelmos och sen har det blivit några pajer och kakor. Skulle ha hunnit med lite äppeldricka med, men det får vi väl se om jag hinner

    Kram Teres

    SvaraRadera
  7. Det är en underbar tid när man kan ta tillvara vad äppleträden Och en ger. Och en äppelplockare är bra, antingen det är ett redskap eller världens finaste lilla dotter!
    KRamar

    SvaraRadera
  8. Aha det är alltså en äppelplockare jag ska införskaffa mig för att få ner äpplena högst upp;) smart... Fast de äpplena vi fått i år är alla angripna av en svamp beroende på att grenarna sitter för tätt så jag har stora förhoppningar på nästa år istället för nu ska är ansas bland grenarna;)

    Önskar dig en härlig helg fylld med goda efterrätter
    Annie

    SvaraRadera
  9. Visst är det underbart med äppelöverflödet.
    Ikväll blir det ugnsstekta äpplen med vaniljglass, inbillar mig att det är nyttigare än paj....

    Smart att sy ny påse till äppelplockaren, måste nog göra det.
    Ha en skön fredag!
    Camilla

    SvaraRadera
  10. Lyckliga du som har egna äpplen. Var ute och gick en runda igår och såg en trädgård där det dignade av härliga äpplen. Blir så avis på er som har fruktträd

    SvaraRadera