lördag 6 augusti 2011

Nu är jag ARG!!!

Tidigt i våras satte jag sticklingar av myrten i vatten för att få rötter på dem. Här har ni resultatet! Min alldeles egna lilla planta med myrten som jag så smått börjat forma. Jag tänker mig att den ska anta formen av en boll längre fram.


Det är mycket diskussioner i bloggvärlden angående sjukdomen på buxbom som har blossat upp. Det är en svampsjukdom som sprids väldigt lätt. Tar du en promenad på en kyrkogård och deras häckar är drabbade tar du med dig sporer hem och smittar dina egna buxbom. Hos mig har jag misstänkt att jag har varit drabbad eftersom de aldrig har velat växa till sig utan hela tiden delvis vissnat ner. Efter att ha googlat runt här och där och även tittat in på olika bloggar kan jag konstatera att jag är drabbad. Titta in hos Hillevi så får du veta mer och kan få länkar så du kan se om du är drabbad.

Min dröm om en parterre känns väääldigt långt borta och jag funderar så smått på vad jag skulle kunna sätta i stället. Liguster skulle nog kunna trivas men tyvärr är den inte vintergrön här hos mig. Idegran växer för fort och är för stor och vanlig gran drabbas av barkborrar hos oss eftersom smittan finns i skogen här intill. SUCK! Vi får se vad jag hittar på...


Igår besökte jag Plantagen för att köpa mitt allra första persikoträd. Jag har väntat i tre år eftersom jag inte har velat drabbas av krussjukan som ofta drabbar just persika men nu får det bära eller brista. När jag tog en snabb titt bland deras buxbom ser jag att de är drabbade av sjukdomen! Jag tog med mig en planta och gick till en i personalen för att påvisa detta och berätta om sjukdomen. Hon lyssnade men ville inte ringa sin chef som jag visste fanns i butiken. När vi stod och pratade som bäst kom det fram några kunder och frågade om parasoll och då kunde hon minsann ringa sin chef på stört! VAD F-N!!!! När han pratat klart med de kunderna ropade jag till mig honom och han såg helt förstörd ut när jag berättade. Förstummad sa han... men vi är ju en hel kedja och då måste alla våra butiker i hela Sverige vara drabbade. Tyvärr har han nog rätt och jag hoppas och tror att han tar tag i problemet och för det högt upp på dagordningen inom sin egen kedja...

Det allra värsta är att man i andra länder besprutar sina buxbom så sjukdomen inte syns förrän efter ca två veckor. Det finns inget botemedel och det dom sprutar med i andra länder är inte tillåtet att använda i Sverige. Jag skulle vilja vara så drastisk att jag råder er, mina kära läsare att inte köpa buxbom alls tills vi har fått bukt med denna sjukdom. Fortsätter den att spridas så kommer vi snart att vara där vi var/är med almsjukan...

Titta in hos Hillevi och om du ser sjukdomen nästa gång du är på plantskolan, påvisa det för personalen och allra helst en chef! En person kanske inte gör någon skillnad men om vi alla är medvetna och påvisar detta om och om igen kommer handeln att vakna till.

Anna

4 kommentarer:

 1. Ja också!!!!! Det är väl då själva bövelen..... Själv har jag inte varit ännu till plantskolan jag köpte mina (drygt 250 häckplant och kanske 10 klot i år....). En annan kedja än Plantagen dock. Men lika stor typ...... På måndag tänker jag gå in och prata med chefen. Har ingen aning om vad det kan leda till. Men det jag skulle vilja ha är förstås pengarna tillbaka. Jag som aldrig brukar spara kvitton på växter har otroligt nog åtminstone två större kvitton på mina inköp där. Det visar inte alla inköp, men en majoritet. Eftersom att jag bor så långt ifrån Skåne kan smittan inte ha kommit någon annan stans ifrån än från plantskolan. Styrkande för den tesen är också att det bara är nyinköpta buxbom hos mig som fått smittan. Inga äldre (än så länge. Ja, lär återkomma med ett inlägg om hur mötet med butikschefen går.... Men visst blir man arg. Det är inte ens förnamnet.

  Grattis till persikoträdet :-)))

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 2. Det här med buxbomssjukan är ett elände och det verkar som om när det blir FÖR mycket av en sort så tenderar det till att bli någon sort populationskollaps, det verkar som det går igenom både flora och fauna.

  Det finns ju en något lite mer långsamväxande art av Taxus, som heter "Hillii", den kanske du kunde pröva.....jag hade den i förra trädgården och den gick alldeles utmärkt att hålla i schack.

  Lycka till!


  Agneta kram

  SvaraRadera
 3. Jag köpte ett par buxbomsklot (här i Tyskland)för 2-3 år sen, som gulnade och dog.
  Som tur var överlevde mina små buxbomshäckar. De blev tydligen inte smittade.
  Men retligt, för de är ju inte direkt billiga att inhandla.

  Importeras buxbomarna inte från Holland? Även de i Sverige?

  Ha en skön helg!
  Kram Elle

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Fy va tråkigt och så dåligt att inte lyssna på dig i affären när du hade kunskap som inte de har.
  Du försöker på dig med persikoträd i alla fall...lycka till!!! Kommer inte riktigt ihåg vad vårt träd heter, fick det i present av en barngrupp som slutade hos mig ;)) Antagligen Frost då det verkar vara det mest sålda här i landet.
  kram susanne

  SvaraRadera