måndag 11 juli 2011

Min söta granne!

Jag blev sååå glad härom dagen när min granne kom förbi med en massa gamla krukor. Hon har fått dem från ett gammalt växthus som lagt ner och gav ett gäng till mig! Krukorna har vacker patina och man kan till och med se att vissa av dem är handdrejade! Tänk att någon kan vara så snäll!

Varje gång jag går ut i växthuset blir jag glad som ett barn på julafton!


Eftersom två trädgårdsmästare (Anna) och (Hillevi) har förklarat för mig att det troligen inte är någon fara med min buxbom har jag bestäm mig för att fortsätta sticklingsföröka så jag får min parterre någon gång i framtiden. Buxbom är ju inte direkt känt för att växa fort men känslan när man har gjort något själv från grunden blir lite annorlunda än om man köper färdigvuxna växter och sätter ut.


Buxbom ska egentligen klippas till midsommar och man ska då passa på att ta sticklingarna, men jag tänkte att någon vecka hit eller dit nog inte gör så stor skillnad... Jag sätter ner dem i sandblandad torv och hoppas på det bästa. Det kommer nog att ta ca 1 år innan den har rotat sig, men som sagt... inget går fort när det gäller buxbom.När det gäller mina sticklingar av lavendel kan jag berätta att jag nu mer kan se små tunna rötter titta ut under pluggboxarna så det börjar snart bli dags att plantera ut dem. :0)

Anna8 kommentarer:

 1. Jag tycker också det är kul att föröka själv men inte går det fort, i synnerhet inte med buxbom. Min lågväxande liguster går lite fortare.

  Kram!

  SvaraRadera
 2. spännande och inspirerande att läsa om dina sticklingsförsök =)
  själv ska jag se om jag kan få igång lite avenboksplantor, hoppas på ett gäng nya pigga att utöka med ;)
  din blogg får mitt trädgårdsintresse att blomma igång =)
  tack för massor av tips!

  SvaraRadera
 3. Så jättefina krukor du har fått!
  Härligt med härliga grannar.
  Lycka till med dina sticklingar!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera
 4. Så gulligt av din granne - samtidigt vet hon ju att du kommer att använda och glädjas åt krukorna och då är det ju roligt att ge bort!

  Bra att du vågar att testa med sticklingsförökning av buxbom. En sak du skulle kunna testa, om du har lust, är att sticka vid kanterna i krukan. Sticklingar gillar att stå där... Du kan ju testa i en kruka och jämföra sedan...

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 5. Ja visst är det roligt att göra saker från grunden, vad det än är :-)

  Ha nu en bra dag..

  Kram Mia

  SvaraRadera
 6. En liten odlare finns det i dig, det hör jag!
  Och buxbom växer väl inte så fort, nej, men så är det ju det att man jämt är där och klipper i dom.....
  I förra trädgården hade vi en med lite större blad och den växte mycket och fort, jag undrar vad det var för en...
  Det är kul att göra sticklingar!
  agneta kram

  SvaraRadera
 7. Så roligt med en så snäll granne!
  Vad mysigt det låter i förra inlägget om att strosa runt på kvällarna och pyssla. Jag tycker om att vara ute på kvällen, jag brukar sitta på min balkong och njuta, plocka lite vissna blommor från mina balkongblommor, tända ljus, ta fram en filt...
  Ha en skön start på veckan, kram Jenny
  ps, dina bilder är jättefina ;)

  SvaraRadera