fredag 1 juli 2011

Det slingrar...

... och klättrar i min trädgård.

Jag kan nästan inte se mig mätt på de små tentaklerna som skickas ut. Med tanke på hur många olika sorters klätterväxter det är som använder sig av den här formen av slingrande tentakler så måste det vara ett bra sätt att klättra uppåt på.

Det blev lite mer symbolik i den här bilden än jag först hade tänkt mig. ;0)
(Staketdruvan klättrar långsamt uppåt mot armeringsmattan i köksträdgården...)

Just armering fungerar ypperligt som växtstöd till den här typen av klätterväxter. De klamrar sig fast rätt omgående på den ojämna ytan och sedan tycker jag att det är riktigt snyggt med rostigt, hårt järn mot de gängliga växtdelarna. Lite poetiskt nästan...

Jag satte ut ärtskotten jag odlat när våren kom så vi har redan kunnat skörda ärtskidor till salladen. Det verkar som om just gula ärtor har ett ovanligt "vilt" sätt att slingra på... Det ser ju ut som rena rama ormgropen. Här fungerar vanligt ris från bortrensat sly eller buskar bra som klätterstöd.Melon och andra gurkväxter har ett lite mer försiktigt sätt att klättra på och man får försiktigt övertala dem att söka sig uppåt på växtstödet. Är man alltför barsk går de spröda plantorna nämligen lätt av.Anna

10 kommentarer:

 1. underbart vackert!!..En köksträdgård är en prydnad för resten av trädgården..i alla fall när den är så frodig och välskött som er!!

  Ha en härlig helg!! Kramis Sanne

  SvaraRadera
 2. jättefina bilder! gillar den med korset speciellt. det är ju helt otroligt vad naturen har skapat.

  kram

  SvaraRadera
 3. Så vackert med alla tentaklarna. Min favorit i slingerväg just nu är klockrankan. Den har ursnygga mörkröda tentaklar med små sugfötter som krullar sig snyggt innan den fäster sig fast i underlaget. :)
  Kram, vännen!

  SvaraRadera
 4. Blir sugen på ärtor, när jag ser dina fina bilder!

  SvaraRadera
 5. Armering och slinger = fint!

  Jag har både luktärter, gröna bönor, klematis och sockerärter som slingrar på armeringsmattor.

  Kram!

  SvaraRadera
 6. Det slingrar sig och växer ordentligt hos dig. Jag måste fråga hur det går med dina auberginer du sådde tidigt i vintras. Jag tycker det ser ut som en blomma eller en frukt ska utvecklas på mina nu, men jag är inte säker, kan ju bli ett nytt blad också.
  Trevlig Helg!

  SvaraRadera
 7. Oj så det växer hos dih! Härligt att få skörda det man odlat själv.
  Ha en skön fredag.Kram kicki

  SvaraRadera
 8. Jag satte ett fint nät till mina ärtor att klättra på men , hallå, vad dom har växt förbi det.. inte hade jag koll på hur höööga dom blir. Jösses, snart har vi ärtor som vinrankor i taket!
  Ha en fin helg!!

  SvaraRadera
 9. Alla bilderna var väldigt poetiska idag, vackra och just det småttiga i vår stora värld är fantastisk. Och dom snurrar alla åt samma håll, inte sant!
  Agnetakram

  SvaraRadera
 10. Här tittar jag in som hastigast och önskar dig en skön och fin helg!
  Kram Åsa.

  SvaraRadera