torsdag 30 juni 2011

Ett inspirerande möte...

Jag gjorde majonäs för andra gången i mitt liv i början på veckan. Eftersom den skulle passa till färskpotatis och sill klippte jag ner lite dill i den.

Det är så märkligt när man gör sådana här saker... Helt plötsligt undrar man -varför i heeela fridens namn har jag inte gjort det själv hela tiden? Det är ju så enkelt och smakar gudagott! En stavmixer, ägg-gulor, vinäger, senap, salt peppar och så olja - voilà! En hemgjord majonäs... ;0)

Det finns så mycket jag vill göra i min trädgård och i mitt kök just nu, men tiden verkar inte vilja räcka till, hur jag än vänder och vrider på timmarna... Efter ett inspirerande möte i början på veckan sprudlar jag av idéer och (som vanligt med mig) ska de helst genomföras på en gång! Ska jag någonsin lära mig att låta saker ta sin tid och börja i rätt ände?Det är värt att odla dill bara för de vackra blommorna... De gör sig riktigt fint i buketter också. Påminner lite om en gul variant på hundkex som tyvärr sedan länge har blommat över hos oss. Vem hade kunnat tro att jag skulle uppskatta gula blommor!

Anna

7 kommentarer:

 1. Kram och allt det bästa till dig, njut av sommarvärmen!
  Raina

  SvaraRadera
 2. Jag håller med tiden vill inte räcka till man vill så mycket hela tiden och listan bara fylls på.
  Visst är det härligt med egen majonäs vi har provat några gånger och håller med det är inte så svårt dom det låter.

  Kram anna

  SvaraRadera
 3. egen majo är klart godast =)

  njutrer av att se alla dina fina odlinsbilder och drömmer mig bort =)

  SvaraRadera
 4. Egen majjo har jag aldrig gjort, borde nog testa det någon gång eftersom du beskriver det som gudagott! :)

  Jag önskar dig en fortsatt fin dag!
  Kram Sofia

  SvaraRadera
 5. Har aldrig gjort majonäs, trodde det var svårt, men då ska jag ta och prova det. Har du något bra recept?
  Ha det så bra!
  Kram
  Ullis

  SvaraRadera
 6. Har aldrig gjort egen majonäs, kanske skulle prova det :)

  Låter som ett spännande möte, hoppas det leder till mycket bra och att du får en toppenhelg!

  Kramar Bella

  SvaraRadera
 7. Håller fullständigt med dig, hemgjord majonnäs är tokgott och med stavmixern tokenkelt ;-) Så här gör jag: I en hög mixskål eller tom majonnäsglasburk - 2 äggulor eller 1 helt ägg, 1-2 tsk dijonsenap, 1-2 tsk vinäger, lite salt och peppar, 2-2½ dl rapsolja (inte kallpressad eller olivolja, de har för stark smak). Det som är viktigt när man gör majonnäs är att alla ingredienser har samma temperatur, så jag brukar hälla alla ingredienser i skålen/burken och sen låta den stå framme i rumstemperatur ett par timmar. Sen sänker man bara ner stavmixern till botten av skålen/burken och kör igång och höjer den sakta till toppen. Ibland får man röra mixern lite upp och ner för att oljan ska bland sig ordentligt. Funkar varje gång och det tar inte många sekunder att göra :-)

  SvaraRadera