fredag 1 juli 2011

Myrten och tankar om formklippta växter...


Har du någonsin sett en så näpen blomma?


Jag har flyttat ut mina två myrten till växthuset i förra veckan. De behövde en rejäl frisering och efter det blev de så snygga så de fick umgås med de andra medelhavsväxterna... Jag är smått gaaaalen i formklippta växter just nu men vet inte riktigt var jag ska börja.


Helst skulle jag vilja ha hela trädgården full med klot, koner och strikt formade häckar men vad mer än buxbom kan man använda sig av? Jag har lite problem med att mina buxbom hela tiden gulnar i topparna och efter att ha fått tips av en läsare så är jag livrädd att jag ska vara drabbad av "box blight" (en svampsjukdom som drabbar buxbom). Det är ju inte så kul om det nu skulle vara den sjukdomen eftersom just buxbom växer så långsamt. Jag sprider hellre ut riskerna... ;0)


De växter jag hittills har hittat som passar till formklippning är idegran, gran, en och liguster. Vi får se vad jag hittar på här framöver...Jag har nyligen satt en idegran som jag tänker formklippa till någon rolig figur eftersom den står precis bredvid barnens lekstuga. Nu är bara frågan hur man går tillväga? Jag ska googla runt lite men om någon har ruskigt lång erfarenhet av just idegran så tages tips tacksamt emot.

Utlottningen av en hissgardin är klar och det blev Sofia med bloggen "Hildas hem" som vann. Grattis! Eftersom det var så många som svarat rätt fick jag använda mig av en slumpgenerator för att få fram en vinnare... Mejla mig din adress så kommer en hissgardin i slutet på nästa vecka. :0)

/Anna

7 kommentarer:

 1. Grattis till Sofia som vann din fina gardin! Och tack till dig för att du lottade ut den! Jag får hoppas på bättre tur en annan gång...

  Njut nu av sommaren!

  Sommarhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 2. Lovely lemons and plants, myrten is so nice and the old scale is beautiful! :)

  SvaraRadera
 3. Jag har fyra idegransklot! Dom växer betydligt fortare än buxbom. Och jag tycker dom är lättare att klippa. Om du ska figurklippa får du nog ha en hönsnätsform till att börja med! Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Åhh, håper ikke din buksbom er blitt syk, mine blir også gul i toppene, de er ikke helt lett å få til.
  Du får søke litt rundt på engelske topiary sider. Britene er jo eksperter på formklippete busker. Det eneste jeg vet er at man må begynne å klippe mens plantene er små, og gradvis forme dem. Det finnes jo former man kan få kjøpt, men da i England.
  Lykke til.

  SvaraRadera
 5. Hej tjej!
  Hur snygga bilder fottar du idag... Superfint!!!!!
  Oroa dig inte för gula topparna, det är förmodligen lite torka eller näringsbrist, inte den nya buxbomsvampen. Om man däremot får svartnade blad, då kan det vara svampen (box blight)...

  Goafrun, kan du gå in och länka din blogg under rätt odlingszon hos mig! Jag håller på att göra zonlistor över bloggare och behöver din hjälp med att marknadsföra listan så att den blir riktigt bra och fyllig.
  Det är en lista som många efterfrågat, och alla kommer att ha stor glädje av den i odlandet:-)
  Men som sagt, jag behöver hjälp med att visa att den existerar och du har så många läsare som inte läser min blogg, men som ändå vill vara med (tror jag helt inbilskt:-)

  Ha det gott Anna, kramkram H.
  PS Attans att inte jag fick vinna den fina gardinen...

  SvaraRadera
 6. Men kära nån! Har jag gått och vunnit?! Jag blir alldeles yr av lycka! Tack snälla, jag blir såååå glad :)

  Jag önskar dig en härlig lördag, Anna! :)
  Stor kram från mig


  Min adress är:
  Sofia Brolin
  Lilla Mjölseredsvägen 2
  466 95 Sollebrunn

  SvaraRadera
 7. Grattis till Sofia,
  önskar dej en fin semester.
  Kram ullamaria

  SvaraRadera