tisdag 5 juli 2011

Aubergine och Physalis

Växterna i kallbänkarna verkar inte påverkas nämnvärt av vädrets svängningar..
Physalisen jag satte tidigt i våras har tagit sig, och det med besked! Jag misstänker att jag kommer att kunna göra en och annan liten kompott eller marmelad på bären. Det finns nämligen massor! Jag var lite ledsen i vår eftersom det var väldigt svårt att få fröna att gro. Jag fick bara fart på fyra plantor men nu ser jag att det är mer än nog!


Auberginen blommar med sina vackra lila blommor. Det är nästan värt att odla den bara för det!

Tyvärr är sniglarna väldigt förtjust i dess blad men med idogt plockande och snigelgift har jag äntligen fått bort dem. Snigelgift består av järnfosfat och ska inte vara farligt vare sig för människa eller djur (annat än sniglar då!). Snigeln äter av medlet och känner en falsk mättnadskänsla, gräver sig ner i jorden och dör. Det är därför man inte ser de döda sniglarna i trädgården efter behandling. Själva medlet bryts ner i jorden och blir näringsämnen till växterna. Jag är emot användning av gift i vanliga fall men för just bekämpning av sniglar ser jag ingen annan utväg! Utan det skulle jag inte kunna odla hälften av de växter jag har i min trädgård...


Jag gödslar mina kallbänkar med gräsklipp och hönsgödsel och det växer så det knakar om det!

Man kan nästan se på blomman att aubergin är släkt med potatisen...Anna
7 kommentarer:

 1. Det ser så fint och frodigt ut hos dig! :) Min fina physalisplanta som jag fick från dig kommer också att få mängder av bär har jag märkt! Tusen, tusen tack för den!
  Och du - ha en helt underbar födelsedag! Hoppas familjen passar upp dig extra mycket idag. <3

  SvaraRadera
 2. Din varmbänk i tegel är ju såå fin ihop med grönskan. Ser att du har födelsedag från förgående kommenterare så grattis på dej å ha det riktigt bra idag å alla andra dar med förstås!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Hade jag haft hälften av din agröna fingrar hade jag varit glad.. Så fina dina växter är och snart kan du skörda från dem..

  Kram Mia

  SvaraRadera
 4. jag odlade physalis förra året, den växte och blev enorm. BARnen plockade och åt bär mest hela tiden...härligt! Kramis semlan

  SvaraRadera
 5. Ville bara titta in och säga hej.
  Kram
  Hanna

  SvaraRadera
 6. Plantera tagetes och basilika mellan auberginerna , håller borta den mesta ohyran och gör auberginen lite sötare

  SvaraRadera
 7. Visst är blommorna vackra? Jag har fått min första babyaubergine nu, den är stor som en tumme nu ungefär. Jag har liksom anneli agetes och basilika i jorden under (även hos tomaterna, vita flygare skyr basilika och basilika sägs äve förbättra storlek och smak hos tomaten). Har börjat köpa det blå fosfatmedler "Natria/ Mot sniglar" för det andra äter hönsen opp. Min lilla ankflock har börjat ta massor av sniglar nu. Du borde verkligen skaffa ankor, det är inget extra jobb om man redan har höns!

  SvaraRadera