lördag 11 juni 2011

En parterre eller knot garden...

beror nog lite på var i världen man befinner sig... Kärt barn har många namn!

Jag har så smått börjat planera för min lilla parterre i trädgården. Jag har en vag aning om att det här temat kommer att sprida sig om jag lyckas få till den första. Det har nämligen alltid tilltalat mig med formklippta häckar och strikta former.

Några inspirationsbilder har jag såklart hittat på nätet...




För att få till en parterre behövs buxbom, MYCKET buxbom. Jag har köpt 20 plantor hittills och det kommer inte att vara ekonomiskt försvarbart att köpa alla plantor jag behöver. Sååååå, därför har jag läst på lite och försöker föröka mina häckplantor själv. Det är egentligen samma princip som när man tar sticklingar från lavendel bara det att det tar väldigt lång tid innan buxbom har rotat sig. Den bästa tiden att göra detta ska tydligen vara nu runt midsommar när man ändå ska klippa sina buxbomhäckar. Dra av sticklingarna så det blir en klack och sätt ner dem i en sandblandad jord som du garanterat aldrig kommer låta torka ut. Jag satte mina i kallbänken i skuggan av tegelmuren. Nu är det bara att vänta till nästa år innan jag kan fortsätta planera min parterre...


Parterren ska ligga mitt på vår grusade uppfart. Jag fick mannen att gå med på att göra en parkeringsplats vid hönshuset för att få loss den här ytan. Det är ju bra mycket trevligare att titta ut på en vacker formklippt kreation än en bil! ;0)



Familjeträdet är utgångspunkten och sedan får mönstren växa fram runt om det...

Ha nu en underbar lördag!

Anna

6 kommentarer:

  1. Dessa fina trädgårdar har alla något gemensamt, väldigt gamla och massor med tålamod ;) LiseLotte

    SvaraRadera
  2. så fina trädgårdsbilder du bjuder på idag.
    Kram
    Hanna

    SvaraRadera
  3. Vill bara titta in som hastigast och önska dig en fortsatt fin Pingstafton!
    Kram Raina

    SvaraRadera
  4. Lycka till med din sticklingsförökning! Jag hade detta som heltidsjobb! under två somrar på en av Malmös kyrkogårdar.

    Jag satte klacksticklingarna i stora bänkar. Överst hade jag ett 5 cm djupt lager av ren sand som låg ovanpå jorden. Detta krävde ständig passning med vatten men rötterna utvecklades fint och det var inte många sticklingar som misslyckades med rotbildningen.

    Året efter planterade jag ut dem i vanlig jord men fortfarande med stödbevattning. 3:e året kunde de planteras ut på sin slutgiltiga plats.

    Kram Anna Vattenkanna

    SvaraRadera
  5. Det blir spännande att se hur det går....:)
    Kram ullamaria

    SvaraRadera