torsdag 12 maj 2011

Projekt "radhusträdgård" påbörjat...

Igår påbörjade jag arbetet med att förändra en trist liten radhusträdgård till något liiiite extra. Åh, vad kul och inspirerande det är! För att ytterligare skapa lite huvudbry ska trädgården anpassas till en rullstolsburen person.

Det här är ena sidan av entrén som ligger mot norr. En pelartuja, sockertoppsgran och lite perenner är det som finns här just nu.


När jag började att gräva fick jag snart kalla kårar... Vad i hela fridens namn! Jorden är kompakt lerjord och i detta har de tidigare ägarna blandat i SAND. Ett "stooort no, no"!
Grus går bra att blanda i en lerjord men sand gör att jorden blir mer lik betong än något annat. Jag får knappt ner en grep 2 cm i jorden! Suck, i det här lär inga växter kunna växa...


För att få ordning på en kompakt lerjord krävs lite tålamod och kunskap.
Jag blandar i ny jord (eftersom jag helst vill plantera ner perennerna i år) samt gräsklipp. Varje gång gräset klipps i trädgården ska klippet läggas på mellan perennerna. Detta ger dels näring och dels välbehövlig mull. I den "jorden" som finns där nu fanns det knappt några maskar men på några månader brukar det ordna till sig när man lägger på gräsklipp. Igår lyckades jag gräva klart 1/3 av rabatten och fick ner de perenner jag grävde upp, fast i en för mig bättre ordning. ;0)

Än så länge består perennrabatten av lungört, akleja och en stackars ormbunke. Inte så mycket att skryta med men innan jag är färdig ska det se annorlunda ut. Att göra en rabatt i kompakt skugga blir minst sagt en utmaning!Anna

4 kommentarer:

 1. Det ska bli roligt att följa! Lycka till med ditt jobb med att få till en dräglig livsmiljö för växterna. Mulla på!

  kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 2. Jag har mer tur med skuggrabatten än de i solen.
  Rosor, buxbom, hosta, hortensia...de trivs alldeles utmärkt där!
  Ska bli kul att se hur du räddar rabatten. Hade ungefär samma "betongkänsla" när jag planterade tuja igår i vår steniga trädgård.
  Ha en fin dag!
  Kram Elle

  SvaraRadera
 3. Hejhej hälsade på dig och gillar din blogg! kikar snart in igen :)

  Lycka till med ditt projekt.
  Kram Johanna

  SvaraRadera
 4. Oj..vilket jobb du har framför dig. Jag vet vad det innebär att ha lera att gräva i. Vi har det på hela tomten. Suck! Lycka till med ditt projekt! Kram Åsa.

  SvaraRadera