tisdag 7 december 2010

Beskrivning på hur du snickrar en tallrikshylla.

Jag är överväldigad över hur många ni är som vill prenumerera på mitt nyhetsbrev! Anledningen till att jag startade upp det från första början var att jag inte trodde att intresset skulle vara så stort. Jag ville därför inte tråka ut er andra med en massa ingående beskrivningar på hur man går tillväga när man tillverkar olika saker. Tänk så fel man kan ha! :0)

På grund av detta har jag bestämt mig för att ge ut nyhetsbrevet här på bloggen i stället så alla som vill kan ta del av de beskrivningar jag ger. Precis som vanligt kommer jag att ge ut det den 1 och 15 varje månad (med undantag för när jag är på BB och föder barn såklart!) Jag förväntar mig helt kallt att ni har förståelse för det... ;0)


Jag har hängt upp tallrikshyllan ovanför den lillas spjälsäng men det går ju såklart utmärkt att använda den här hyllan som det är tänkt också (som en tallrikshylla), men då skulle jag nog gå ner lite i dimensionerna på virket. Det mesta är en planhyvlad hobbyskiva som går att köpa i bygghandeln men jag har även sett att bland annat Rusta har sålt sådana för en betydligt billigare peng tidigare...
 
(Alla dessa mått är i mm)
300x18
200x18
120X18
50x18
rundstav
 
Du behöver även:
Såg
Sticksåg
Skruv
Skruvdragare
Bits
Borr
Vinkelhake
Penna
Sandpapper
Pensel
Lackfärg
Små spik eller krokar
Hammare
Tummstock
 
1. Börja med att mäta ut alla delar och såga till dem. Ta måtten från min ritning med en nypa salt eftersom jag glömde bort att räkna bort virkets tjocklek när jag skrev dem ;0).
 
2. Rita ut formen på "konsollen" och såga ut den med en sticksåg. Det är enklast om man tvingar ihop de båda delarna så behöver man bara såga en gång och kan vara säker på att båda bitarna blir lika.
 
 
 
3. Här ser du alla delarna förutom den 5 cm breda biten som krokarna ska fästas i. (Missade att få med den på bild...)
 
4. Rita ut var konsolen hamnar i förhållande till hyllplanet som ska vara överst på hyllan och märk ut var du ska förborra hålen för skruvarna.
 
5. Gör likadant med alla andra delar som ska skruvas ihop med varandra så du inte råkar borra fel... Detta underlättar såklart även monteringen av hyllan eftersom du vet exakt var bitarna ska sitta.
 

 
6-7. Borra hålen efter dina märken. Det är bra att ha en kloss under så du säkert vet att du borrar igenom virket.
 
8. Skruva ihop alla delar. Börja med konsollerna och hyllplanen och montera till sist fast det översta hyllplanet. Rundstaven valde jag att skruva fast 25cm från översta hyllplanet och 2cm in.
 
9. Sandpappra så mycket du orkar, och sedan lite till... (Ingen har väll glömt träslöjden?)
 

10-11. Måla med lackfärg (vissa fabrikat kräver en grundfärg först...) Spika fast små fina spikar, eller skruva i krokar på brädan längst ner. Jag har köpt dessa vackra gamla rostiga spikar på Byggnadsvårdsbutiken.
 


I morgon ger jag ut beskrivningen på hur man gör en julbock klädd i granris som var med i förra nyhetsbrevet... Har ni önskemål på att få beskrivningar på annat jag har snickrat till nyhetsbreven så är det bara att lämna en kommentar så kommer det att komma upp här på bloggen så småningom...

Anna

8 kommentarer:

 1. Din hylla blev ju så himla fin! Tack för beskrivningen. Kram Åsa.

  SvaraRadera
 2. Underbara du ,jäklar vad här ska snickras;)

  SvaraRadera
 3. ÅÅÅ vad härligt, älskar sånt. Tack för ritningen och inspirationen! Ha en fin kväll/Gela

  SvaraRadera
 4. Med risk för att vara hur tjatig som helst - du är såååå duktig, Anna!!! Det var så sött med hyllan i barnrummet:)

  Vill bara tala om också att vi beställde en matta i söndags, Carpetvista... tack vare dig:) Det kanske blir show-off på lördag;)

  Kram,
  Charlotta

  SvaraRadera
 5. Stört skön hylla! Den kommer vi definitivt att göra till våra barnrum!! Love it :)
  Kramar Erika

  SvaraRadera
 6. Vad bra, tack....
  Det går ju inte att få tag på tallrikshyllor någonstans....
  Så fin den blev.
  kram ullamaria

  SvaraRadera
 7. God kväll!
  Tack för tippset och ritningarna!
  Ska visa min andra hälft när han kommer hem på torsdag :)
  Säga en önskning som julklapp!
  Du hängde den ovanför sängen :)
  'Kram Sirpa

  SvaraRadera
 8. Vilken bra idé! Ser fram emot julgransbocksbeskrivningen.

  Kram M

  SvaraRadera