tisdag 30 november 2010

Mattporr! :0)

Idag tänkte jag visa er den prydnad i vårt hus jag värderar allra högst, vår stora äkta matta på 8 kvm. Den är en bröllopsgåva från min mamma och min svärmor och utan tvekan kommer den att följa oss lääänge.

Jag tycker nog att mattor borde värderas mer som möbler. Att köpa en matta i något konstmaterial som kanske är modern i ett år är slöseri med pengar såväl som naturresurser. Bättre då att spara ihop till en matta som man vet man kommer att älska länge och som har en tidlös design.Jag upphör aldrig att förundras över vilket arbete som ligger bakom en handknuten matta.

Desto finare ull som används, desto bättre kvalitet i mattan så knuttätheten är faktiskt inte det viktigaste för att bestämma en handknuten mattas kvalitet. Till exempel så håller en persisk Gabbeh, som inte har så hög knuttäthet, hög kvalitet just på grund av den fina ull som använts. En matta som känns tät behöver nödvändigtvis inte ha många knutar i sig utan detta kommer av hur tätt sammanpressade knutarna är i mattan.

Visst är den ett smycke på vårt golv!Det är smått fantastiskt att detta hantverk finns kvar än idag! Vill du veta mer om handknutna mattor föreslår jag att du tittar in här.

Till skillnad från många andra har jag och Niklas valt att köpa en handknuten matta till varje barn när de fyller ett år. Det spelar ju ingen roll vad du ger en ettåring... de är ju oftast mest intresserade av omslagspappret ändå! Genom att ge dem en matta får de en present de har nytta av resten av sina liv eftersom tanken är att de ska ta med sig mattan när de flyttar... Konsekvensen är att vi nu har äkta mattor i alla rum... Inget jag klagar över direkt! :0) Titta in här, här och här så får du se hur det ser ut i barnrummen.

Vi har faktiskt beställt ännu en matta till vårt hem... Den ska få ligga under matbordet. Jag hoppas att jag valde rätt färg eftersom jag inte vill att den ska konkurrera med den stora röda mattan.

Spänningen är oooolidlig!

Anna

18 kommentarer:

 1. Godmorgon!
  Jag älskar din vackra matta så fin!!!!
  Jag håller fullkomligt med dej gällande dessa underbara handgjorda mattor, jag har fått ärva flera stycken efter min mormor och jag vårdar dom ömt!!!!
  Du har det så fint min vän!
  Ta hand om dej!
  Kram Kathrine

  SvaraRadera
 2. Underbar matta, som verkligen passar bra i det luftiga, vita rummet. Tycker det var en fantastisk idé att köpa äkta mattor till barnen, - de kommer ju kunna ha glädje av dem även när de blir vuxna och flyttar hemifrån. (Och då får du köpa nya mattor till deras gamla rum, hihi!)
  Må så gott!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera
 3. Helt underbart fin matta,håller med dig fullt och fast.
  kram
  ninni

  SvaraRadera
 4. Intressanta tankar om mattor,som jag faktiskt inte har,jag har i stort sett inga mattor,utom dom jag sitter och virkar på själv just nu... Själv läste "Matporr" och inte mattporr så jag vart lite virrig :D

  Intressanta tankar som sagt,de ligger nåt i det,att kankse ska man se dom mer som möbler,och en fin matta gör rummet,helt sant...

  SvaraRadera
 5. Tyckte det var en förträfflig idé med mattor som 1års-presenter. Vilken investering.
  En äkta matta knyter verkigen ihop vilket rum som helst, och gör rummen mer levande. Och inte minst är de ju sköna att gå på.
  Har varit nära flera gånger att slå till på en till vardagsrummet, men när Calle, häromdagen, slog ut en halv flaska julmust på den nuvarande gamla mattan, var det bara att tacka högre makter för att vi inte slagit till än. Så nu har vi en prickig matta till sofforna :).
  Ha det bra!
  Camilla

  SvaraRadera
 6. Riktigt fin matta, förstår att den är dig kär! :) Jag tillhör kategorin som knappt har några mattor, varför vet jag inte riktigt. Vi bor i ett gammalt hus som är byggt 1750 så det är lite kallt på golven, så det kanske är dags att investera i några mattor! :)
  Mysigt hem du har, förresten.
  Kram
  Lotta R

  SvaraRadera
 7. Håller med dej. Bra mattor i riktig ull är en bra investering inte bara att det är vackert utan varmt och skönt på golven och ljuddämpande och hög mysfaktor och bra för miljön. Vilken bra present till era barn. Kram Katta

  SvaraRadera
 8. Jag älskar alla orientaliska mattor OCH trasmattor och jag håller med dig. Ska man ha något beständigt så är dom superbra. Er matta är fantastiskt vacker och det är barnen mattor också: Jag har noterat dom i dina tidigare inlägg. Och nu är det rätt årstid för mattvätten - upp och ner på snön, det är väl kalasbra, det!
  Jag väntar också på att få ser er nya!
  Kram

  SvaraRadera
 9. Fantastisk matta, jag har länge önskat mig en liknande, tror dock inte tomten ger mig någon i år heller...

  Mvh
  Frida

  SvaraRadera
 10. Vilken otroligt vacker matta och en bra idé med äkta mattor i ettårs present
  Kram Agneta

  SvaraRadera
 11. Ja oj vilken vacker matta!! Så snygg och färgen, helt underbar! Passar så bra in i det där rummet också. Ja visst är det smart att köpa riktiga mattor, vackra hållbara och kan ibland också vara en riktig investering på lite sikt. Jag älskar sådana mattor. Min favoritmatta här hemma har jag på ett inlägg på bloggen, det är en Bakhtiari Saman med Trädgårdsmotiv.
  http://hemligatradgarden.blogspot.com/2010/02/att-halla-sig-pa-mattan-tradgardsmotiv.html

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 12. Kan bara hålla med...
  Jag älskar äkta mattor,
  har några stycken...
  Lägger hellre ner pengar på nåt som finns länge, håller en varm om fötterna och är ett smycke på golvet...
  Kram Kicki

  SvaraRadera
 13. Oj, vilken underbar matta, helt imponerad...
  så fin.
  Den kommer ni att älska bara mer och mer, tror jag.
  Kram ullamaria

  SvaraRadera
 14. Vad tråkigt att fötterna svullnat så pass mycket att du inte kan ha dom:( Har du köpt de höga stövlarna i brunt? Låter fint,dom måste du visa i din blogg!:)
  Mina fötter svullnade också jättemycket när jag var gravid i vintras...trist som bara den men totally worth it!!
  Hälsningar Johanna

  SvaraRadera
 15. Vad härligt med en matta som är ett riktigt smycke. Du har helt rätt i att det är ett hantverk. Ligger många timmar bakom en sån vacker och stor matta.. Ha en härlig vecka. Kram Linda

  SvaraRadera
 16. Hej Anna!
  Åh, Vilken vacker matta du/ni har....Ett riktigt "konstverk"!

  Det är som du skriver den ska man ha resten av livet! Bättre att köpa nånting som man verkligen vill ha o som man värdesätter! Vilken utmärkt ide som gåva till barnen också.....

  Vad glad o smickrad jag blev att du ville nämna min blogg på söndag!
  Tack snälla du....

  Hoppas att du o familjen får en fortsatt trevlig decembervecka!
  Kram Therese

  SvaraRadera
 17. Hej Anna!
  Åh, Vilken vacker matta du/ni har....Ett riktigt "konstverk"!

  Det är som du skriver den ska man ha resten av livet! Bättre att köpa nånting som man verkligen vill ha o som man värdesätter! Vilken utmärkt ide som gåva till barnen också.....

  Vad glad o smickrad jag blev att du ville nämna min blogg på söndag!
  Tack snälla du....

  Hoppas att du o familjen får en fortsatt trevlig decembervecka!
  Kram Therese

  SvaraRadera