måndag 18 oktober 2010

Recept på surdegsbröd...

Intresset för mina surdegs ciabatta har vida överstigit mina vildaste fantasier! Tänk att det var många fler än jag som om och om igen har försökt få till ett luftigt bröd med krispig skorpa... Misströsta ej mina vänner!



På allmän begäran kommer receptet här!

Surdegen

1 dl 37 gradigt vatten
1 dl grovt rågmjöl
1 msk honung

Blanda ihop allt i en ganska rejäl glasburk och låt det stå med locket lite på glänt i ett dygn på en lite varmare plats hemma. Ex. vis ovanför kylen eller i ugnen med lampan tänd de första två timmarna.

Efter ett dygn "matar" man degen igen med 1dl grovt rågmjöl och 1dl fingervarmt vatten. Blanda ihop och låt stå ytterligare ett dygn.

Mata den återigen fast den här gången med 2 dl grovt rågmjöl och 2 dl fingervarmt vatten. Ställ in i ugnen med lampan tänd, släck lampan efter ca 2 timmar och låt sedan surdegen stå kvar och jäsa i ytterligare några timmar.

Nu kan man baka!

(går bra att spara i kylen i någon vecka och då är det bara att "mata" den igen när man ska baka mer bröd)

Bröd

1 l fingervarmt vatten
1 msk salt
2-3msk socker eller honung
20-25 g färsk jäst
2 dl surdeg
vetemjöl (ta så mycket så degen blir möjlig att arbeta med, ska inte släppa bunkens kanter men samtidigt inte vara allt för lös)

Blanda lite vatten, salt, socker, surdeg och jäst tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av vattnet och sedan mjölet. Jag använder en maskin och låter den gå på ganska låg hastighet i ca 10 min. Välknådad deg med andra ord...

Låt degen jäsa i 1-2 timmar. Ska ha jäst upp ordentligt!

Sätt på ugnen på 250 grader.

Mjöla ett bakbord med rätt mycket mjöl. Stjälp upp degen på bakbordet och mjöla ovanpå den. Skär ut lagom stora bitar med en degspade eller kniv och lägg upp dem på en plåt. Jag använder hålplåtar i teflon men om man inte har det så går det bra att lägga dem på vanliga plåtar med bakplåtspapper. Var väldigt försiktig när du hanterar degen så att så lite luft som möjligt lämnar degen! Inget knådande här inte!

Ställ in en ugnsfast form fylld med 2 dl vatten eller liknande i botten på ugnen när den är varm och sätt sedan in brödet. Har man varmluftsugn så kan man sätta in så många plåtar som får plats på en gång. Annars får man ta en i taget...

Sänk temperaturen till 225 grader och låt bröden vara inne i ca 12-15 min, eller tills de har fått fin färg.

Har man inte varmluft får man nu återigen dra på till 250 grader, sätta in bröden och sänka temperaturen... Håll koll så vattnet inte försvinner från fatet i botten!

Om man vill kan man variera det här receptet i det oändliga... Baguetter, lantbröd, ciabatta, bara fantasin sätter gränser! När jag bakade det stora brödet hade jag i mer mjöl än vanligt och sedan lät jag den jäsa i en korg. När man sedan har bakat ut brödet (utan att knåda!) så kan man låta det jäsa ytterligare en stund på plåten. Det måste självklart gräddas i lägre temperatur än småbröd men man får kolla på färgen och knacka i botten på brödet när det verkar vara klart... Ska vara hårt och ha ett ihåligt ljud.



Lycka till!

10 kommentarer:

  1. Oj! härligt och vackert! Gissa om min dansk skulle älska det där. Mannen för vilken brödet är huvudrätten;-)

    Vi har fått surdeg som gått i generationer:-/ Fråga mig inte hur och hur fräsch den är men så går det tydligen till i Danmark:-)

    Duktiga du!

    Kram,
    A

    SvaraRadera
  2. Jag är så glad för receptet som jag fick ifrån dig. Det går ju att variera i det oändliga. Man kan ju tillsätta nötter. aprikoser, apelsinskal osv. I lördags morse fick det bli en näve russin som smaksatte frukostbrödet.
    Min surdeg står i kylskåpet och väntar på att bli väckt igen inför nästa bak. Sååå kul att baka så här.
    Hoppas du har det gott och mysigt!
    Kram Åsa.

    SvaraRadera
  3. HIHIHI... Min ligger också och väntar på mer "mat" i kylen :)
    Mycket gott!
    Så fin mossboll du gjort! Ha det bäst! Åse

    SvaraRadera
  4. Dette så riktig godt ut,tror den oppskriften må prøves.Takk for tipset!
    Herlig blogg du har,jeg kikker inn igjen senere.

    SvaraRadera
  5. Åh jag är en riktig surdeg själv just nu..jag skulle behöva några recept! Men jag hinner inte baka. Det får bli lite mer bakande i vinter tänker jag.

    SvaraRadera
  6. Oj vad gott det ser ut!! Jag skulle kunna leva på bröd och smör om jag fick!! Det här skall jag testa en dag. Tack för tipset! Helena

    SvaraRadera
  7. Ska nog ta och skriva av ditt recept, alltid gott med hembakat!
    Tack för receptet!
    Märta

    SvaraRadera
  8. Såg du kocken som hade en surdeg som var 16 år...häftigt.
    Det ser ju hur smarrigt ut som helst....
    fina foton åxå....
    Kram

    SvaraRadera
  9. Kul att du gillade lamporna. De är resultatet efter ett idogt letande och surfande efter lagom stor industrilampa som inte kostar skjortan.... Sen när jag väl hittade dom var dom ju i fel färg, men det går ju att rätta till. HIttade dom på http://www.wildahem.se/shop/.

    Läste upp ditt inlägg/recept högt för min man, tycker att han ska inspireras och prova på att baka surdegsbröd... ;-)
    Mossbollarna i förra inlägget var ju skithäftiga! Om man får säga så... Såna ska jag göra!

    Kram!

    SvaraRadera