måndag 24 maj 2010

Vad hände?!

Vem har gjort såhär? Det är ju svinkallt ute!

Näe nu får det vara slut på aprilskämten. Ge mig värmen tillbaka...

Vädret verkar inte påverka mina små nämnvärt i alla fall. De har varit ute och lekt från kvart över sju som vanligt. Jag får numera slänga i mig frukosten dra på mig kläderna och kasta mig ut jag med. Det är härligt med utebarn men kvart över sju?!! Vart tog de lugna, lata mornarna vägen? Nä, här ska vi ut och jobba från arla morgonstund. ;0)
Igår vågade jag vägra att gå ut på eftermiddagen i alla fall. Jag skickade iväg man och barn för att hälsa på svärmor och så vips fick jag en stund för mig själv. Underbart!

Efter inspiration från trädgårdsfredag ville jag göra drivkrukor av tidningspapper. Problemet var att jag inte hade någon krukmakare i trä men efter en del surfande hittade jag den här beskrivningen...

Krukor av tidningspapper kan vara bra att använda när du ska förså, när det är dags att plantera ut krukorna är det bara att gräva ner hela krukan och du slipper störa den lilla plantans känsliga rötter. I jorden förmultnar tidningspappret och rötterna hittar ut. Både enkelt och billigt men kanske framför allt snyggt!
1

Börja med att lägga en tom läsk/ölburk på en dubbelvikt tidningssida.

Ska du plantera t ex. luktärter eller tomat kan det vara bra att ta en stor burk (50 cl) eftersom deras rötter ska vara långa och behöver mycket plats.


Lägg burken så att det är ca 1 cm på ena sidan av burkens ända till den vikta kanten på tidningspappret och ca 5 cm från den andra.

2

Rulla tidningen tätt runt burken och se till att övre kanten blir jämn.

3

Sätt en bit målartejp på skarven så håller den bättre.

4

Vänd upp bottensidan på burken. Vik in de uppstickande 5 cm tidningspapper över botten på burken. Sätt på en bit målartejp. Platta till botten mot bordet så att du känner att krukan står stabilt.

5

Ta ut burken och du har en kruka!

6
Ställ krukorna ganska tätt i en burk, så att de står stadigt.

7

Nu kan du börja plantera! Börja med att hälla några cm Lecakulor i botten på krukan. Häll sedan upp till ¾ med bra, Leca-blandad blomjord. Fyll sedan upp till kanten med bra såjord, gärna uppblandad med perlit. Nu kan du så fröna, glöm inte att skriva en namnetikett och sticka ner i krukan!

Voila!När man och barn kom hem hade jag dessutom hunnit få till lite såna här! Lyckan var total... ;0)Nä, nu måste jag ut och se vad de små har för sig. Dessutom har jag otaliga mängder tegelpannor att krossa. Ingen rast och ingen ro!

Kram

Anna

11 kommentarer:

 1. Tack för tipset! Har även hört att toarullar är bra att driva upp luktärter i. Hade tänkt pröva det, så jag har samlat en påse toarullar, men inte kommit längre... Där måste man väl fixa till en botten av t.ex. tidningspapper för att jorden ska stanna kvar när det sedan är dags att flytta och plantera ut "rullarna".

  Försommarhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 2. ja det var ju ett billigt alternativ till torvkrukorna...bra...kramis semlan

  SvaraRadera
 3. Glömde säga att jag håller tummarna för fullt och hoppas på tur i dragningen av den härliga korgen!

  Hälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 4. Praktiska krukor det där!
  Jag är säker på att man och barn uppskattade att komma hem och mötas av doften av nybakta bullar.
  Ha en fin dag! Kram Kicki

  SvaraRadera
 5. Låter som du har fullt upp i helgen, ska nog prova det här med tidningspapper, låter som en bra ide.

  Ha en skön dag
  Kram anna

  SvaraRadera
 6. Lördagen var jättevarm och Söndagen kall. Ja sånt är livet. Jag behöver också baka bullar.
  Ha en bra dag pyssseltjejen.
  Kram Anette

  SvaraRadera
 7. Härliga bilder!

  Min erfarenhet av pioner är att det kan ta ett tag efter man har planterat dem innan de blommar, ibland flera år. Lycka till. Den vackra flerfärgade sorten heter Sara Bernardht.

  Cilla♥

  SvaraRadera
 8. Hej Anna!
  Jag beundrar dig att du hinner med allt! Krukorna var inte dumma!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 9. Den sista "ingen rast och ingen ro" låter precis som du! He he lite rimm blev det ;0)

  kram, Olg@

  SvaraRadera
 10. Fiffiga du! Herregud vad du hinner med! Men så var det kanske då man var ung...jag kommer inte ihåg...det var så länge sen ;O)
  Kram till flitiga mamman/annika

  SvaraRadera
 11. Hej vännen!
  Vilken bra idé med krukor av tidning. Men det låter lite väl tidigt att börja dagen med att gå ut kvart över sju!? Klart att du hinner få mycket gjort ute, fniss. Ingen risk att sova bort värdefull tid när man har småbarn inte. Hoppas att värmen kommer tillbaka så du slipper frysa när du är ute och pysslar!
  Kram Lotta

  SvaraRadera