torsdag 27 maj 2010

Jag tror, jag tror på sommaren...

Nu först vågar jag börja tro att frostrisken ska vara över. Visst det är lite småkallt men några minusgrader tror jag inte att det blir mer. Luktärtorna har blivit avhärdade och fått flytta ut. Och ja, det blev tillslut luktärtor i blomlådan på hönshuset som jag hade så mycket huvudbry om tidigare i våras. Jag tror att de kommer att bli supersnyggt och kanske framför allt dofta väldans gott när man går förbi. Det kan behövas för hönshus har en förmåga att lukta allt annat än gott ;0).

I år köpte jag en gammal sort av luktärt som har lite mindre blålila blommor. Den ska tydligen lukta otroligt starkt och gott även om själva blomningen inte är överväldigande. Det är ju tyvärr ofta så i växtförädlingssammanhang, utseendet blir på bekostnad av doften...



Är den inte bedårande! Jag tycker att dessa gamla aklejor är såååå mycket vackrare än de nyare med större blommor. Jag skulle kunna sitta och studera dem i timmar ;0). De milda färgerna, den lite nickande klockan som nästan ser ut som en kjol och dess vackra bladverk. Utsökt är ordet!



Ett litet tips angående det välsmakande ogräset mynta... För att förhindra att den sprider sig som en löpeld i kryddträdgården kan man skära ut bottnen på en hink och sedan plantera växten i hinken i jorden. Mynta sprider ju sig som bekant med jordlöpare och detta förhindrar effektivt det. Jag skulle aldrig vilja vara utan mitt myntate med honung på sommaren så detta var en trevlig nyhet för mig förra året.



I köksträdgården spirar och gror det så det står härliga till.





Märgärten har så smått börjat komma upp. Åh, det är så gott!



Ta hand om er!

Kram

Anna

15 kommentarer:

  1. Hej,
    vilka fina bilder du visade i förra inlägget! Härligt med ett sommarbröllop på landet.

    Nä nu blir det väl inte minusgrader igen?
    Har äntligen planterat lite kryddor och frö i våra nya pallkragar, så nu håller jag tummarna! Tänkte på ditt slit med er fina köksträdgård, när jag bar upp jordsäckarna i trädgården :)

    Hoppas det blir sol och riktigt varmt snart igen!
    Kram
    Jessica

    SvaraRadera
  2. Åh det ser så mysigt ut! Själv har jag inhandlat en kaprifol i dag som jag bara längtar efter att få känna doften av senare i sommar! =)
    Ha en skön dag i ditt trädgårdsland. *hihi*
    Kram Dessie

    SvaraRadera
  3. Vilken härlig blogg du har! Hit ska jag återvända!

    SvaraRadera
  4. Hejsan.

    Får alltid så många ideèr när jag kikar in hos dig....
    Luktärtor är ju så fint och växer så det knakar.
    Tacksamt!

    Mynta och honungste....låter mycket gott, kanske skulle försöka mig på lite mynta också.

    Ha det gott,
    kram Anneli.

    SvaraRadera
  5. Hej! Vill passa på att tacka för det senaste nyhetsbrevet! Jättefin kompost! Jag blev så inspirerad att jag ska göra en (eller två) liknande i sommar. Hittade gamla trästörar under vår ladugård som blir perfekt till det! Ser att du odlar kronärtskocka - jag har nyligen fått en planta av en kompis och funderar om du har något tips på hur man bäst odlar dem? Har även nyligen införskaffat sticklingar av äppel- och chokladmynta och nu ser jag fram emot att testa att göra te på dem!

    Mvh Erika, Altersbruk

    SvaraRadera
  6. Vad det frodas i din trädgård. Du måste älska den här årstiden.
    Kram Anette

    SvaraRadera
  7. Vad härligt att se att det växer, synd att det ska vara så himla kallt...
    har planterat lite idag..
    kram
    sandra

    SvaraRadera
  8. Blomstererter lukter så deilig! I fjor glemte jeg helt å så, og det var et savn! I år har jeg kjøpt ferdige planter, og jeg håper de blir store og blomsterrike! De er plantet i en potte, så nå er det bare å vanne...Jeg lengter til varme dager..
    Hilde

    SvaraRadera
  9. Hej!
    Vilka fina bröllopsbilder i förra inlägget!
    Vet du, man har varnat för frost hos oss i natt.....vi skall ut och täcka lite senare......hopplöst land vi lever i....eller är det charmigt, pittoreskt och exotiskt? Jag vet baske mig inte.....
    Så fint det växer hos dig och vilka vackra bilder!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  10. Så fina vårbilder!!! Ja nån mera kyla vill vi inte ha!
    Ha en mysig kväll!
    Kram Agnetha

    SvaraRadera
  11. låter så mysigt med en egen trädgård och egenodlade grönsaker och kryddor :) måste ju vara 10 gånger godare att äta något man odlar själv ,

    Ha en underbar kväll

    Kram Malin

    SvaraRadera
  12. Oj vad det händer mycket i din trädgård!!
    Usch vad det är svårt att veta om det är tillräckligt mycket sommar eller inte. Växterna flyttar fram och tillbaka........

    Vad fina ni var i förra inlägget. Verkar ha varit en underbar dag!!!
    Kramar

    SvaraRadera
  13. Hej du med grönafingrar!!!

    Jag blir så imponerad, sen är det så fint att se när det gror. Kul att du delar med dig!!!

    Liten fråga, har ni fixat armeringsjärnen själva eller har ni köpt dom? Så snyggt, tänkte ha en på väggen och hänga krukor i.

    Må så gott och kram Linda

    SvaraRadera
  14. åh vad härliga trädgårdsbilder!
    Förlåt att jag är så seg på att svara... Ang. bekämpningsmedlet har vi tyvärr inte kunnat använda ett miljövänligt alternativ till den del vi ska anlägga gräsmatta. Det var tvunget att bli roudup, efter konsultation av en bonde/greenkepper och expert på gräsmattor. Alldeles för mycket kirskål och nässlor. Annars finns det massa bra tips på naturskyddsföreningens hemsida! :D

    Det bästa för att bekämpa sniglar är nog att faktiskt plocka dem och sedan göra vad ens samvete tål... annars är ju faktiskt igelkotten en bra biologisk bekämpning. Gör det trivssamt för kottarna och de kommer snart att ta itu med dina sniglar som ett göttigt smörgåsbord ;)

    Ha en fin fredag!
    KRam pernilla

    SvaraRadera
  15. Fina bilder, hur får du de så "suddiga" om du förstår mig rätt? Ser så fint ut.
    Dina kort från bröllopet var så fina. Gulligt med sonen med napp. Min har också gärna napp, fast nu är han fyra så vi måste börja vänja av men det är inte så lätt.
    Kram Anna

    SvaraRadera