måndag 12 april 2010

Finbesök...

kallar jag det när man får besök av denna underbart vackra tjej... Maria nyckelpiga hjälper som bekant till att hålla bladlössen i schack i trädgården, vilket inte nog kan uppskattas i min rosenträdgård... Det är jag, såpaflaskan, nyckelpigorna och stinkflyna som hjälps åt att kriga mot lössen varje år. Tur man har några på sin sida för annars skulle det kännas bra orättvist...



Jag har sått en hel del saker i min varmbänk idag. Eftersom jag har så otroligt mycket som behöver förodlas så passar det mig ypperligt att kunna så sånt ute redan nu. Det blir ju som bekant rätt fullt på fönsterbrädorna runt maj... Vi har fått tag på isolerglasskivor så jag behöver inte oroa mig för att det ska bli för kallt i bänkarna... Snarare tvärt om, märkte jag idag när solen låg på. Olika sorters kål och blommor i mängder fick plats.



I mina lådor utomhus har jag sått morot, palsternacka, majrova, dill, lök, sallad, spenat och ruccola än så länge. För två år sedan började jag med att försöka utnytja marken till fullo. Det här sättet att odla är tydligen väldigt vanligt i japan och det kallas att man använder mellankulturer. Jag kan inte påstå att jag har samma skicklighet som de ännu, men man lär så länge man lever. Här har jag sått palsternacka i rader och som mellankultur har jag spenat. Det går att plantera mycket tätare eftersom att lagom till palsternackan börjar skymma med sina blad är det dags att skörda spenaten... När palsternackan i sin tur är skördad kan man odla asiatiska kålväxter eftersom de ska sättas sent på säsången. Vips har man hunnit skörda tre gånger på samma mark i stället för en gång.



Ett litet hummelbo är alltid uppskattat. Man fyller en kruka med halm eller torrt gräs (mest lockande är gammla bon från möss) och sen kan man lägga lite stenar ovanpå så att det inte regnar in. Se bara till att humlorna kommer in genom hålet!



Måste bara tipsa om dessa underbart sköna handskar jag fick tag på. Det finns liknande på ica maxi men de var inte riktigt av samma kvalitet som dessa. Jag köpte dem på blomsterlandet. Ursköna och man får sån fingertoppskänsla att man till och med kan så fröer med dem på.



Ha en underbar solig tisdag!
Kram

Anna

14 kommentarer:

  1. Nykelpiga, då kan väl inte sommaren vara så långt borta;=)
    Vad spännande med varmbädden, har ju sett hur
    Mr B gjorde.
    Säljer du grönsaker också?

    Kram C

    SvaraRadera
  2. Oj, vad mycket härligheter ni odlar! Vår trädgård är en enda jordhög som ska grävas om och jämnas ut. Så jag är inte på lång väg på G med mina odlardrömmar...

    Men det är jättekul att få följa allt du tar för dig i odlarväg, jag kan nämligen ingentng! ;)

    Kraaam kram

    SvaraRadera
  3. Både nyckelpigor och humlor gör en glad :D))
    Härligt när allt vaknar till liv igen..

    Ha det gott
    kram Lily

    SvaraRadera
  4. Gu va du kan, fantastiskt!Själv sår vi morötter... Har hallon, jordgubbar, smultron, rabarber och vinbär. Men där drar jag gränsen! Jag glömmer ju att vattna alla mina blommor så jag blir så glad när det regnar lite på sommaren på våra växter...:)
    Stjärnflocka, ett sånt fint namn! Blir det stora planter? Hade kunnat tänka mig sådana i min blomrabatt.
    Tusenskönor är enkla, börjar de hänga så vattna lite så reser de sig, det gillar jag!
    Jag såg faktiskt både nyckelpigor och humlor idag, nu blir det bara bättre och bättre för var dag! Ha det bäst! Åse

    SvaraRadera
  5. Mums vad mycket gott du kommer att kunna skörda =)

    Ja, lite tråkigt att huset inte var det vi hoppades på, men det kommer förhoppningsvis fler!

    Kramar

    Linda

    SvaraRadera
  6. Jag är så nöjd med lampan och den kommer faktiskt från Ellos!

    Kram

    SvaraRadera
  7. Hej vännen!
    Jösses vilka trädgårdsprojekt du har. Att du orkar och hinner, är djupt imponerad! Här blir det lite små odlingar i krukor, det får räcka.
    Ha en fortsatt fin vecka, och glöm inte att unna dig en stund i solstolen också, blink,blink!
    Kram Lotta

    SvaraRadera
  8. Ja men åh, en nyckelpiga eller mariehöne som vi säger här hemma i halvdanska familjen;-)

    Nej rara, bilderna är tyvärr inte från vårt hem... Hade dem i min inspirationsblogg och har slarvigt nog inte skrivit var den kommer från *skäms*...

    Jag har ett mail att svara på;-) återkommer;-)

    Kram,
    A

    SvaraRadera
  9. Så härligt!!! Hm..får nog skaffa lite jord i mina lådor till helgen med..:)

    Myrsinen som jag visar idag är släkt med Myrten..Fast betydligt mer lätt sköt..!! Kan varmt rekomenderas!!

    Varma Kramar Elin

    SvaraRadera
  10. Hej!
    Vilket ös du har! Roligt att få så mycket gjort! Och den lilla nyckelpigan är för söt!
    Klarar du att odla ruccola? Jag har försökt på en massa olika sätt, men det kommer jordloppor (tror jag det heter) och äter hål på den och ibland äter de upp alltihopa. Du får gärna tipsa om du vill och har lust! Tacksam för all lärdom!
    Kram
    Agneta

    SvaraRadera
  11. Åhhh vad mysigt det ser ut!!!
    Och lilla nyckelpigan då är det VÅR!!!!
    Handskarna verkar ju trevliga, många är så stora och tjocka så dett kan vara svårt att arbeta i dom!
    Önskar dej en fin Dag!
    Kramis från Kathrine!

    SvaraRadera
  12. Inte nog med att hon gör nytta Maria nyckelpiga hon är väl den finaste av alla i trädgården med.Tack för tipset om humleboet, humlorna är ju också riktiga sötingar. Kram Katta

    SvaraRadera
  13. Va kul och roligt för barnen att se det växa upp.
    Jag glömmer aldrig när jag sådde i mitt första trädgårdsland. Jag lyckades och det kom upp i fina rader. När planterna hade kommit upp ca 1 dm, så drog min son och hans kompis på 3 år upp allt och la det i en stor hög. Jag vet inte om de hade sett mig rensat tidigare, men det var för sent att så om. Men jag hade nog ganska lugnt och skönt någonstans när de rensade mitt trädgårdsland.
    Kram Anette

    SvaraRadera
  14. En så söt liten piga!! bara det är en och inte tusental som vi var utför förra sommaren vid havet inte så kul thihi....
    Ha en solig dag
    kram wivi

    SvaraRadera