måndag 5 april 2010

Fåglar på loftet?

Eftersom jag visade lite av mina förodlingar igår tänkte jag idag visa var en del av dem ska planteras ut när det blir varmare ute.

Det här är min gamla köksträdgård som succesivt vuxit sedan vi flyttade till torpet. Det började med fyra lådor men eftersom jag blev bättre på att odla blev de fler och fler. Nu räcker inte de här lådorna till längre.



I höstas satte jag vitlök som nu har börjat titta upp! Underbart när man ser hur det spirar trots att det snöade i morse...
Jag satte även jordärtskockor för första gången i höstas och det ska bli spännande att se om de har klarat vintern. Tänkte sätta lite nu på våren också bara för att vara på den säkra sidan.



Här ser ni vart min nya köksträdgård ska växa fram. Jag tycker om att odla i lådor eftersom det blir så mycket enklare att rensa ogräs då, men i höstas grävde jag ur ett land som jag gödslade upp med obrunnen hästgödsel. Dessutom grävde jag ner torv för att snabbt få upp mullhalten i jorden (vi har lerjord). Överst la jag ett täcke av halm, dels för att försvåra för ogräs och dels för att ytterligare få upp mullhalten. Risken med att ha halm mellan raderna är att jag kommer att få stora problem med sniglar... Hur man än vänder sig har man ändan bak! ;0)



Lägg även märke till mina "odlingslimpor" jag anla i höstas. Det är ett nytt expriment för mig. I pricip anlägger man en kompost som man sen odlar i. Första året kan man odla värmekrävande växter, andra året näringskrävande växter och tredje året är allt jord. Jag har tänkt odla pumpa, kronärtskocka och gurka nu första året. Åh, vad jag längtar!!!

Niklas har äntligen snickrat lite fågelholkar. Det är hög tid att sätta upp dem nu så fåglarna kan boa in sig.

Varför ska holkar alltid vara så fula tänkte jag och målade dem vita... Men en liten rolig text på så är det dessutom mycket trevligare att titta på dem även utan fåglar!




Såna här holkar finns till salu i bloggbutiken som du kommer till om du klickar här.

Kram

Anna

25 kommentarer:

  1. Gud vad härligt att läsa om ditt land, jag har ocks odlingslådor i form av pall kragar, super bra tycker jag.
    Förra året satte jag vitlök för första gången och de ser ut som dina små gran skott som tittar upp. Har du sparris? Annars kan jag varmat rekommendera det, mycket gott

    Ha det bra
    Kram Anna

    SvaraRadera
  2. Vilka söta holkar! Men vad många pallkragar du har, vad flitig du är! Det är kul att prova nya sorter. Det där med att odla i komposthögen känner jag inte till. Hoppas att det fungerar bra. Undrar hur det är med alpackagödsel? Jag fick ju ihop en massa då jag mockade i går. Undrar hur länge det måste brinna? Visst är det olika tid på olika gödsel? Viss gödsel är väl "starkare" än andra. Tror du att jag behöver blanda ut den eller slänga på direkt på växterna? Jag kan ju ingenting... Kram Stina

    SvaraRadera
  3. Oj, va fint du har ordnat det! Ja, visst lääängtar man nu. Jag vill sätta igång nuuu!
    Nu ska jag titta in i bloggbutiken en sväng.
    Ha det så bra! Kram Åsa.

    SvaraRadera
  4. Å vad det kliar i fingarna när jag ser alla dina lådor!!! Jag har ett par fönsterbrädor fulla nu med plantor som vill ut. Men jag ligger liiiite efter med var jag skall plantera dem... Har själv problem med sniglar och det tar bort lite av odlingsglädjen när de käkar upp allt jag förösker odla i köksträdgården (fint namn på en liten plätt...). Blommorna är de inte lika förtjusta i. Lyckliga du som får ett växthus!!! Hoppas paprikorna blir fina, du visar väl?

    Kram
    Cathrin

    SvaraRadera
  5. Vad mycket plats du har att odla i!!!
    Du får allt lov att berätta hur det går att odla i limporna, det verkar spännande.
    För många år sedan skulle jag promt bygga en fågelholk själv, så svårt kan det ju inte vara...
    Det slutade med att jag hade två blå tumnaglar och min man snickrade färdigt den.
    Kul förresten att få se en bild på självaste Bloggerskan i tidigare inlägget!!
    Ha det bra. Kram

    SvaraRadera
  6. Så inspirerande med din energi!! Stor kram till Dig!!
    Kompostlimpa har jag också provat, där vi bodde förut och hade lerjord. Funkar mycket bra! Squash gillar när det är varmt!
    Jordärtskockor klarar sig i princip heeeelt på egen hand, så lättodlade. Vackra blommor som är bra till snitt. Blir fantastiska vind/insynsskydd och kan ätas! Goda soppor mm. Du behöver inte vara rädd att det inte klarat vintern, tror jag i alla fall. Och de blir bara fler och fler, bra om man äter lite då och då, annars tar de över! Fast om du har dem i en pallkrage så avgränsar ju den, kanske kan blir lite för lite jord bara, efter ett par år..
    Men oj, nu blev det en lång kommentar! DU ser vad DU inspirerar!!
    Kram/Marie

    SvaraRadera
  7. vet inte om kommentaren försvann i intet, skiver en till...
    det ska bli såååå kul att få följa din odling anna, so lovely!!!
    må väl, varmkram lotten

    SvaraRadera
  8. Hej! Vilka toppensöta fågelholkar! Hoppas att försäljningen går bra! Kram Helena

    SvaraRadera
  9. Hej igen :) du var mig en snabb en på svar , tack för din titt hos mig och för kommentaren, att brodera själv låter svårt , fast det kanske det inte är?? om jag inte hittar någon som kan trycka eller brodera åt mig så ger jag mig nog på ett försök själv , som sagt jag har ju redan gjort halva jobbet :D

    Tack för allt och för en underbar blogg

    Kram

    SvaraRadera
  10. Härligt det ser ut!
    Ert torp är ju bara för fint!
    Lycka till med odlingen.
    Kram Anna

    SvaraRadera
  11. Åh vad fint med lådo att odla i!
    Och holkarna var så fina!
    Vad du är pysslig och duktig!
    Ha en fin vecka!
    Kram Kathrine

    SvaraRadera
  12. Om du inte odlat jordärtsskockor tidigare så tror jag att jag kan lova dig att du kommer att få lön för mödan. De överlever ALLT. Och dom breder ut sig, blir jättehöga, och man får ALDRIG upp alla knölarna ur jorden på hösten.
    Men gott är det ju! Och bladverket över jord är jättefint! Så du kommer säkert få nöje av dem. Och det blir mycket kompost av bladmassan!
    Så det är nog superbra!
    Kram

    SvaraRadera
  13. HejHej!

    Tänk om man haft haft så gröna fingrar som du (och intresset) Jag är inte så bra på odling men njuter av att se fina såna. Å du Anna, vad jag skrattade åt dina tre minuter i ditt förra inlägg. Barn är för härliga!

    Ha det fint
    KramKram
    Lotta

    SvaraRadera
  14. Vilken fin fågelholk, jättekul med texten på den. Så bilden på ägghalvorna, vad sugen man blev, kul med så många variatinoner.
    Ha det gott kram Jennie

    SvaraRadera
  15. Där har du fina odlingslådor, förstår att du har mycket småplantor på gång. Låter spännande med limporna, jag satte squasch i komposten ett år och det växte över till grannen. Jättefina fågelholkar också.
    Ha en fin dag
    Stor kram
    AnnaMaria

    SvaraRadera
  16. Lycka till med dina odlingar ! Spännande !
    Jättefina holkar !
    Ha en bra dag ! Helen :0)

    SvaraRadera
  17. Hej och tack för din kommentar!
    Du undrade över hur länge jag haft denna lilla bloppis?
    Ja så där ett halvår!
    Jag hade en annan blogg förut som hette Tant Blå,i samband med att jag hade en butik i Sala som hette Tant Blå! Jag fick stänga denna butik i somras efter att haft öppet i nästan 3 år, det var så sorgligt att behöva stänga.
    Men när det inte bär sej ekonomiskt så blev jag tvungen.
    Nu är butiken och även den tillhörande bloggen stängd.
    Men då kom jag på att jag kunde öppna en ny blogg, och på den vägen är det Fågel Blå, och till den en liten bloggisbutik, men det är bara på skoj än så länge,alltså butiken,du har ju också en sån fin liten blogg butik!
    Nu vet du hur det ligger till!
    Ha en fin Dag!
    Kram Kathrine

    SvaraRadera
  18. Vad intressant att se lite senare hur det ser ut i dina odlingsbäddar. Om jag vore en pippi skulle jag välja dina holkar.
    Kram Anette

    SvaraRadera
  19. Hejsan.

    Vad du är flitig!

    Skulle nog kunna lära mig en hel del av ditt trädgårdskunnande.

    Fågelholkarna var ju helt underbara, jag skulle välja en sådan kåk om jag vore fågel...

    Ha en fin dag,
    Kram Anneli.

    SvaraRadera
  20. Så fina holkar du har gjort, klart att pippina ska bo fint också! Det ska bli spännande o kul att följa dina odlingar! Lycka till! Kramis Therese

    SvaraRadera
  21. Hej Anna,

    Är ute och kollar lite inför trädgårdssäsongen och hittar dig här...världen är liten :-). Jättefin blogg! Kul att se att grannen "bakom hörnet" har så lika liv (förutom att det händer lite mer med det praktiska hos er, tror jag lätt hihi). LYCKA TILL, det ser ut som du kommer att lyckas bra redan. //Marie (Majas mamma)

    SvaraRadera
  22. Men vad du ska odla!! Spännande!! Jag har också tänkt skaffa odlingslådor men jag börjar försiktigt med en liten skala.

    Antennen är inhandlat på Siba i julas, så de borde finnas kvar.
    Kram C

    SvaraRadera
  23. Så många pallkragar du har, tänk så mycket du kan odla där, spännande! Har tre pallkragar, men ska nog skaffa två till i år, framförallt är det min 6-åring som tycker att det är fantastiskt kul att odla. Hon önskade sig t.o.m olika fröer nu när hon fyllde år!!!!!

    Kram Marie

    SvaraRadera
  24. Åhhh vad du är kreativ!
    Hinner inte med att läsa allt!

    Det ser så mysigt ut hemma hos dej och jag är så avis på dina fina odlingslådor!

    Ha en underbar helg du fina!

    Kram Len

    SvaraRadera