tisdag 19 april 2011

Staket till köksträdgården...

Nu har jag beslutsångest igen och behöver er hjälp!

Köksträdgårdarna måste hägnas in på något sätt eftersom jag har barn, en hund och höns som springer där titt som tätt... Dessutom finns det några rådjur i skogen här intill som ser min trädgård som ett smörgåsbord. Hrm, synd att man inte är gift med en Runar! ;0)(Lille Bo hjälpte mig att gräva i köksträdgården i September förra året.)

I många år har jag haft ett staket av hönsnät runt den gamla köksträdgården men i år trampade rådjuren ner det. Med andra ord måste jag bestämma mig för en ny och mer hållbar modell på staket. Problemet är bara att det måste släppa igenom ljus samtidigt som det inte skadar om det dessutom är snyggt...Förra våren snickrade jag ihop ett staket till hönsgården av sly vi rensat. Blev rätt snyggt tycker jag och är helt klart ett alternativ... Det var dock en heeeel del jobb med att rensa, såga och få det någotsånär rakt med de inte allt för raka pinnarna. ;0)


När jag surfade runt på nätet hittade jag de här olika alternativen som även de tilltalar mig. Vilket staket ska jag välja?

(Bilder lånade från nätet)

Är ni också trötta i kroppen nu? Jag stupar i säng runt nio-tio och sover i minst tio timmar per natt. Igår natt sov jag faktiskt i tolv! Det är så härligt att slita i trädgården. Ryggen värker, svetten lackar och knoppen blir såååå lycklig! :0) Glöm gymmet, nu finns det en trädgård att slita i!

Anna

23 kommentarer:

 1. Hej hopp, här slank jag in!
  Jag hade valt staketet på bilden längst ner till höger..men jag har ju inte riktigt satt mig in i hur det ser ut där hos dig ännu..

  Trevlig blogg, ha en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Vart på tomten har ni köksträdgården? Tror mycket beror på vart den ligger om jag skulle välja. Ligger den mellan den nya och gamla byggnaden så skulle jag valt den längst ner till höger. Om den ligger vid den nya byggnaden bara hade jag valt den längst ner i mitten.

  SvaraRadera
 3. skulle bygga typ det röda men lite högre (för rådjuren) samt kanske med bara varannan var tredje planka i för att få in så mycket ljus som möjligt, ca 1½ - 2½ dm mellan var planka.
  skönt att du får sova med så många barn i huset!

  SvaraRadera
 4. Tycker absolut att staket gjorda av sly blir vackrast, allt rens kommer till nytta - bilden längst ner till höger alltså (fast det syns rätt så dåligt hur den egentligen är gjord). Om du väljer den modellen kanske du kan lägga in en större bild på bloggen så vi andra ser ordentligt...som av en händelse håller jag också på att göra slystaket, fast då i skogen av slyn vi rensar för att hålla fåren inne sedan de släppts ut på skogsbete där....men runt köksträdgården ska det också bli slystaket, behöver få målbilder för det!
  Få se om jag visar vårt oändlighetsbygge i skogen på bloggen! Hur som helst så önskar jag dig lycka till med staketbygget, är säker på att det blir ursnyggt hur du än gör!!!!
  Eija

  SvaraRadera
 5. Du jag håller absolut med dig. Man är ute mycket, grejar och påtar och både kropp och knopp mår kanon. Gym är inget för mig, däremot promenader, men nu är det trädgården som gäller, ha, ha.
  Det är svårt med staket. Jag tycker om så många, men längst ner till höger ser väldigt trevligt ut.
  Hoppas att du kan bestämma dig!
  Kramar Malin

  SvaraRadera
 6. Vill du ha ett fix färdigt OCH snyggt med en gång kan kanske ett kastanjehägn vara en idé. Finns på många olika ställen - gå in på Flyinge plantshop så kan du se hur de ser ut.

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 7. Jag förstår att du vill vara rädd om din trädgård som är som en skatt :)
  Jag skulle nog ta staketet på den allra första bilden.
  Ha en fin dag
  Kram
  Jessica

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Svårt att välja eftersom jag ej vet helheten, men något av de tre längst ned.
  Vackrast är det längst ned till vänster, men det är ju gammeldags och allt har ju sin plats.
  Något av dem i varje fall.
  Hälsn M.L som F

  SvaraRadera
 9. Tack för tipset, det blev ingen sådd i går men idag skall det ske.
  Jag tyckte det var väldigt fint det staket som du hade gjort själv, förstår att det ligger mycket arbete bakom, för att få det så vackert.
  Det som är längst ned till höger ser trevligt ut, liknar det du själv gjorde, fast liggande.
  Nu skall jag snart ut i min trädgård och få lite motion, nyttigt och roligt. Min man som får hjälpa till med alla tunga saker åt mig, har inte trädgården som sitt stora intresse, brukar säga när han är på det humöret..." man skall inte ha mer trädgård än ens hustru orkar med".....
  Kram Raina

  SvaraRadera
 10. Hej
  Ett annat tips är att använda armeringsmattor av järn (rostiga), de finns i massa storlekar, så man kan välja hur höga man vill ha. sedan kan man plantera klängväxter, tex murgröna, rosor, klematis mm
  Det är snyggare än det låter!
  Lycka till!

  SvaraRadera
 11. Armeringsmattor är superfint med gröna klättrare på. Och om du är rädd för att rådjuren ska tas sig in så röstar jag på det översta till vänster. De verkar vara några hejare på att hoppa och serveras det massor av gott i din trädgårdsrestaurang så drar de sig säkert inte för några avancerade skutt.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 12. Hej!
  Om du är rädd för rådjuren måste du ha ett tillräckligt högt staket, och då tycker jag absolut att det högst upp till vänster skulle vara snyggast. Påminner om det fina staket du redan gjort runt hönsgården, och skulle passa bra in i trädgården. Men jag är övertygad om att vad du än väljer kommer det att bli supersnyggt. Ni har en underbar trädgård!
  Kram
  Sussi

  SvaraRadera
 13. Hej gumman!
  Ja, det är underbart att få slita ordentligt i trädgården. Jag tänker göra något mellanting mellan dina staket och det mittersta nedre (det flätade). Men det håller nog tyvärr inga rådjur borta... Kanske får du satsa på något kraftigare...
  Kramar!

  SvaraRadera
 14. Låga flätade stängsel är väldigt populära men stänger knappast ute vare sig hund eller höns och absolut inte rådjur. Jag skulle valt staketet uppe till vänster eller gärdsgården. Ska du vara helt säker för rådjur måste du komma upp i stakethöjder runt 1,8 m. Man kan dock under odlingssäsong sätta höga käppar längs staketet/gärdsgården med en lina mellan med fladdrande tygremsor som skrämmer rådjuren och hindrar dom från att hoppa över. Fungerar men är kanske inte så estetiskt. Fast nu odlar man väl inte för estetiken utan för glädjen att kunna njuta egen skörd.

  Annika

  SvaraRadera
 15. Jag röstar absolut på en hägre modell av en snedhage. De blir bara finare och finare med åren och är ganska billiga att sättaa.

  Kram Teres

  SvaraRadera
 16. Gärdesgården förstås! Det passar nog bra hos er, efter de bilder du har visat. (åtminstone så som jag TROR att det ser ut hos er efter de bilder du har visat :-) ).

  Skojar du med mig? Får du ihop 9-12 timmar sömn per natt???? Med en sådan liten kille?? Igår skrapade jag ihop 4 timmar och inatt ca 5-6. Vad är det för fel på mina barn?!?! ;-).

  Kram trött-Malin

  SvaraRadera
 17. Hej!
  Jag har ett staket (som nu är under reperation) runt halva köksträdgården. det har jag gjort av genom att sticka ner lite grövre grenar (ca 5 cm i diameter) med 50 cm mellanrum, och därefter har jag flätat dit sly av bl.a. hassel (vägrätt). Det har funkat bra eftersom det även går att låta växter klättra på det, något år hade jag sockerärter mot staketet och ett annat år slingerkrasse. Men det tog lite tid att göra det visserligen...
  Ha en bra dag!
  Ullis

  SvaraRadera
 18. Det där är svårt!
  Vi behöver nytt staket, vi med. Maken rev ner vårat och eldade upp det en dag, för han tyckte det såg förfärligt ut! :)

  Kram Mia (villa humlebo)

  psst.. jag har flyttat till en ny blogg nu! =)

  SvaraRadera
 19. Säger som anonym att bra att tänka på är att rådjur faktiskt är ganska duktiga hoppare så välj inte ett för lågt staket för vill de verkligen så tar de sig över då :).

  Jag gillar modellerna med "naturliga" material, smälter bra in i trädgården men det beror såklart på vilken effekt man vill uppnå.

  Kram Marie-Louise

  SvaraRadera
 20. Min kropp känns som din och jag sover som en stock på nätterna (vilket jag inte gjort på senaste tiden, har sådana perioder av och till). Man sover gott av utevistelse och trädgårdsarbete.
  Jag har huvudet fullt av tankar och planer och vill hur mycket som helst.

  Du, jag tror inte du ska känna att det är synd att du inte är gift med Runar!!! Fniss!

  Angående staket så skrev jag precis lite om det. Vi har olika på olika sidor, det bara blev så. Det röda på bild är fint men det så klart lite jobb att få till det.

  Kram!

  SvaraRadera
 21. Staketet med växthuset på var det som drog min blick till sig. Ett tips annars skulle vara att hitta gamla järngrindar att sätta upp, måste kanske kompletteras med ett hönsnät längts ner. /maria

  SvaraRadera
 22. Hihi, du kan nog slå en signal till Runar så kommer han nog mer än gärna!
  Gillar många av staketförslagen du visar, - en traditionell gärdesgård är ju alltid snygg, men de röda är också himla läckra mot allt det gröna.
  Önskar dig och de dina en riktigt skön påsk!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera
 23. Jag gillar nog gärdsgårdar allra bäst. Skulle gärna ha en själv men det är lite pilligt att göra tror jag.
  Och jag håller med dig. Stupar verkligen i säng. Inser nu att jag varit uppe alldeles för länge och ska snart i säng!
  Ha det gott i påsk!
  Kram
  Ellinor

  SvaraRadera