Växthus

Sommaren 2010 gick en dröm i uppfyllelse...Äntligen fick vi möjlighet att bygga ett växthus av gamla fönster och med murad putsad grund. Huset är designat efter inspiration från de vackra viktorianska växthusen från Storbritannien. 

Vi har ritat, byggt och målat växthuset själva!


Växthuset står i direkt anslutning till köksträdgården och är det första man ser
 när man kommer upp till vårt hus...

Tillvägagångssätt vid bygget

Huset är på 15kvm, ungefär  5x3m. Ett minimum för att växterna ska trivas är 10kvm men ett ännu större växthus ger bättre klimat för växterna och sedan gör det ju inget om man kan använda det till att mysa i också! 

Grunden till vårt växthus är ett kapitel för sig... Först grävdes det ut till frostfritt djup, fylldes med grus, gjöts en armerade "klack" som sedan murade upp med lecasten och armering. Runt utsidan lades det ner en dräneringsslang. Det är tre rader med leca sten ovan jord men det är några till under som inte syns. Det som hamnade ovan jord putsades med putsbruk B och sedan målades grunden med sockelfärg. Innuti växthuset fylldes det på med grus som  "paddades" och sedan fylldes det på med finare grus. Tanken är att vi ska lägga plattor där inne till våren.

Glaspartierna till väggarna består av gamla fönster. Niklas byggde en stomme som han sedan monterade fast fönstrena i. Om jag inte minns helt fel så var själva fönstren runt 70-90cm breda men det går ju bra att anpassa efter hur stort växthuset ska bli. Taket är vanligt glas som vi beställde från en glasmästare. Niklas byggde "kanaler" där glaset skulle ligga och sedan limmade han fast glasstyckena med silikon. Mellan varje ruta fästes en ståltråd som gjorde att rutorna inte halkade ner. Det var vääääldigt mycket pyssel med taket men det verkar hålla bra trots all snö! Fråga glasmästaren hur man ska göra för det gjorde vi och fick en väldigt bra beskrivning...

Vi har använt oss av vanligt virke till hela växthuset. Först grundoljades hela stommen och sedan grundade vi med en oljegrund för att sedan färdigstryka två lager med en oljefärg. Ingen akrylfärg till så utsatta delar som ett växthus består av... Fönstren är målade med fönsterfärg... Det finns idag bra vattenbaserade oljefärger så man slipper den inte allt för angenäma doften lösningsmedelsburen oljefärg avger. ;0)

 Vi köpte en vanlig parinnerdörr på Bauhaus som jag sedan grundoljade, grundmålade och sedan målade med fönsterfärg. Jag vet inte om det är att rekommendera men snyggt blev det ju i alla fall.

När vår sotare kom på besök i höstas berättade han om att man förr murade upp norrsidan i växthuset med tegel och gjorde rökkanaler i den. Sedan hade man en kamin inne i växthuset man kunde elda i och så vips värmdes hela växthuset upp. Dessutom magasineras solens värme i tegelväggen så man får en jämnare temperatur under hela odlingssäsongen. Hade vi vetat det idag hade vi helt klart byggt på det viset.

 Till våren ska jag mura upp varmbänkar vid växthusets södersida som jag ska fylla med hästgödsel för att på så sätt komma igång tidigare med odlingen. På växthusets norrsida ska jag mura upp för två rejäla komposter som även de avger värme. På så sätt får jag dels en bra jord att odla i och sedan hoppas jag kunna börja odla lite tidigare i växthuset utan att behöva använda mig av el för att värma upp det. Ska bli spännande att se om det fungerar!

Förra årets odlings säsong gav en bra skörd av tomater trots att de inte kunde flytta in i växthuset förrän i juli. Jag kan varmt rekommendera att odla tomatsorten Black Russian. 
Den smakade ljuvligt!
Såhär ser en översiktsplan ut för växthusets inredning 2011.


Kallbänkarna på utsidan av växhuset är uppmurade av gammalt tegel och fungerar utmärkt för att odla physalis, aubergine, kronärtskocka, tomat och en gul tefats squash.