torsdag 8 januari 2015

Förodlingstips!


Jag har fick några frågor angående förodling av bloggaren RE.DO. Så jag tänkte att jag delar med mig av mina erfarenheter här så fler får del av dem. 

När jag diskar mina krukor jag odlar i så använder jag mig av diskmedel men jag misstänker att det går precis lika bra att använda sig av såpa (som dessutom är bättre för miljön). Genom att diska krukorna och se till att använda ny jord så minimerar man risken att drabbas av ohyra i de känsliga förodlingarna. Jag tänker även gå ett steg längre i år. Jag ska micra jorden innan jag sår i den. Det kan gå lite hur som helst misstänker jag. Men jag ORKAR inte med ytterligare ett år med klibbiga slokande plantor på grund av de små gröna asen vi kallar bladlöss. ;) 


En annan undran var när jag sår min gurka så den inte ska bli för stor innan den planteras ut. Just gurka är en växt som är extremt snabbväxande och väldans känslig för förändringar i temperatur och mängd ljus. När de är lite mindre klarar de av dessa förändringar bättre än om man har en stor bladmassa som rötterna måste försörja. Därför är jag väldigt noga med att inte förodla dem för tidigt. 3-4 veckor innan jag har tänkt mig att plantera ut dem sår jag. Ett tips är att titta på baksidan av fröpåsen. Där har du ett intervall där de ger råd om när det är dags att förodla. Bor du långt norrut så sår du i slutet på intervallet och bor du som jag söderut så kan du så tidigare. 

Det är lätt hänt att tro att man vinner massor på att så tidigt och plantera ut växter så tidigt som möjligt men sanningen är den att man vinner på att skynda långsamt. Långa gängliga växter är svaga växter som inte kommer att hinna längre än knubbiga starka exemplar när de väl planteras ut eller på plats i växthuset. 

Fråga mig gärna om odling, för det är inte bara mitt jobb... det är min passion och jag vill att så många som möjligt ska få uppleva glädjen i att lyckas med sina odlingar. :)

Anna

4 kommentarer:

 1. Tack för dina tips! Det är mycket tacksamt att påminnas om de små detaljerna inför odlings säsongen...jag lyckas aldrig hålla mig med att vänta med att så gurkor...förra året blev ett misslyckande och jag tror att jag vet svaret nu ...fast jag har odlat dem de senaste 4 åren...Ha en bra dag idag,Karla.

  SvaraRadera
 2. Nä, fy bubblan för bladlöss...

  Det där med förodling är jag himla dålig på. En av anledningarna är att jag inte har någonstans att göra av dem, eftersom vi bor i ett väldans litet hus. Och så ska man ju passa de små plantorna ockå. Jag satsar därför mest på direktsådd i mina pallkragar. Förvisso mer begränsande, men det fungerar oftast alldeles utmärkt.

  Lite sugen på ett växthus måste jag iallafall säga att jag är. Kanske det får bli årets projekt. Fast så fint som ditt lär det ju inte bli!

  Önskar dig och de dina en riktigt skön helg!

  SvaraRadera
 3. Tackar så mycket! Längtar efter jorden :-D

  SvaraRadera
 4. tack för tips.
  Ha en fin kväll!
  Hanna

  SvaraRadera