lördag 17 mars 2012

Varmbänkar modell större...

Varmbänkarna bakar på åkerplätten vi fått låna av "vår" bonde. 

Tänk... han körde till och med ut gösslet åt mig så allt jag behövde göra var att lägga ut pallkragar, vifta med ögonfransarna så mannen fixade till fönster och sedan vänta på att värmen ska tillta. Det kallar jag lyx!

En tanke har slagit mig på sistone... tänk all gödsel som bara ligger i vårt avlånga land. Varför utvinner man inte värmen ur det till att värma upp sitt hus med under vintern? En gödselstack kan ju komma upp i 60 grader när den brinner som bäst så varför inte använda sig av den energin? Vi gräver efter bergvärme och hittar på en massa andra möjliga och omöjliga sätt att utvinna värme men här ligger en energikälla och bara väntar på att utnyttjas... Någon mer än jag som tänkt på det?


PS. Bonden fick en påse fylld med nybakat surdegsbröd som tack för besväret. ;)

Anna

6 kommentarer:

 1. Spännande! Det ser ut som sådan där "limpodling". Är det det det ska bli?
  Vad ska du ha i limporna?

  SvaraRadera
 2. Jopp! Jag har också tänkt den tanken, och framförallt, tänkt tanken att värma upp växthuset med gödselvärme. Jag tror att det har forskats på det området, men jag är inte hundra säker. Borde gå att finna något på nätet om det i sådana fall.
  Och som jag ser det, så är nog svårigheten att få bort den färdigbrunna skiten utan att skada det som leder värmen ifrån skiten till huset, typ kopparrör eller liknande.
  Intressant är det i alla fall.
  //Monzan

  SvaraRadera
 3. Härligt att du har en bonde i närheten som är "samarbetsvillig", de är guld värda! Förmodligen tycker han det är intressant med någon som dig som har idér och funderingar kring odlande och annat.
  Surdegsbröd är inte heller dumt!
  Intressant tanke det där med gödslet.
  Ha det gott
  /Cia

  SvaraRadera
 4. Hej Anna!

  Igår köpte jag den första tidnng med balkonidéer jag hittat i vår. Döm om min förvåning och glädje när jag hittade ett reportage om en kvinna och hennes trädgård som jag kände igen väl:-) Det var jätteroligt och spännande att läsa. Ha en riktigt fin helg!

  Kram
  Emma

  SvaraRadera
 5. Ta tillvara på värme från gödsel och kompostering görs redan.

  För 20år sen byggde man om på Täbygaloppbana och lät gödselförvaringen värma inneläktarna, restaurangen m.m. Har för mig att jag läst om något bostadsområde som värms på liknande sätt. I stället för brännbart så komposteras det på verket och det blir värme och sen säljer de jorden.

  Så tanken är inte ny. Bara vi som är lite tröga att ta tillvara på möjligheterna. Se bara på bilindustrin, fortfarande så körs bilar på bensin...

  SvaraRadera
 6. Det är ju riktigt smart ju! Tänk om alla var så initiativrika som du...

  Kram

  SvaraRadera