fredag 30 mars 2012

Varför odlar jag?

När jag blev intervjuad av Anna som jobbar på P1 i onsdags frågade hon mig - Varför odlar du? Just då hade jag ganska svårt att svara på det, men frågan har följt mig i flera dagar.

Vad är det som gör att jag tycker det är så viktigt att odla och kämpa för att bli självförsörjande på grönsaker? Det är ju massor med jobb som ligger bakom varje måltid. Kanske är det just det som gör det så viktigt för mig! Jag vill att mina barn ska få en förståelse för varför man inte bara kan kasta maten man handlar hem. Det är mycket jobb som ligger bakom varje morot vi äter. Jord ska beredas och gödslas, frön ska sås, ogräs ska rensas och sedan ska morötterna skyddas från ohyra, vattnas och slutligen skördas. Det är ganska svårt att förstå om man aldrig har sett hur man gör när man odlar morötter. Har vi helt enkelt kommit så långt från vår mat att vi tappat respekten för det arbete som lagts ner på den?


När jag ger mina barn mat jag odlat själv så vet både de och jag hur mycket jobb som ligger bakom. Jag är stolt att kunna servera något jag gjort själv! Däri ligger stoltheten över den egna moroten på tallriken! Ja, man kan säkert köpa precis lika goda morötter i butiken men känslan kan inte köpas för pengar.

Idag odlas det som aldrig förr. Balkonger, radhusträdgårdar, köksträdgårdar och kolonilotter grönskar! Tänk vad många barn som ser var maten kommer ifrån! Med kunskap följer respekt och kanske, kanske kommer våra barn att tänka både en och två gånger innan de kastar mat som vuxna. Mitt hopp ligger i att våra barn blir klokare vuxna än vad vi är.

Så fortsätt att odla! Minsta lilla salladsblad är viktigt för era barn och för framtiden. :)

Anna

7 kommentarer:

 1. Det ligger mycket i vad du säger, det är VIKTIGT att veta var maten kommer ifrån och det är en viktig kunskap att ge våra barn!
  Lycka till och kram
  Lotta

  SvaraRadera
 2. Kloka ord! Jag tror absolut att du har rätt i det du skriver!

  Kram // AH

  SvaraRadera
 3. Du har så kloka tankar. Jag själv är ju uppvuxen i nästan självförsörjande hushåll, mina föräldrar köpt väl socker, kaffe och vetemjöl ... resten odlades, plockades i skogen, slaktades, jagades och fiskades. När jag var liten/ung så uppskattade jag inte det så mycket om jag ska vara ärlig, det blev ju mycket jobb och vi alla förväntades att bidra. Men efteråt har jag förstått hur mycket det ändå har betytt. Och jag tror säkert att dina barn får mer lustbetonat liv i alla fall än jag hade som levde i efterkrigstidens Finland. Och ändå uppskattar det, så här efteråt.
  Ha en riktigt skön helg!

  SvaraRadera
 4. Så rätt, så rätt!
  Jag odlar för att det är så himla spännande att se att jag klarar av det...och ja, känslan kan ju inte köpas för pengar!
  Ha det bra, Karla.

  SvaraRadera
 5. Instämmer verkligen med dig, du har så rätt! Väldigt klokt tänkt.

  Önskar dig en skön helg

  Hälsningar Anncathrine

  SvaraRadera
 6. Instämmer med dig fullständigt och jag tror inte det är bara barnen som behöver tänka på det här. En annan sak som också kommer med det här att odla själv, är att vi kan inte odla allt i vårt klimat, kanske ger det en tankeställare när det gäller alla exotiska frukter och grönsaker som vi gillar men som måste importeras och transporteras lång väg! Dessa kanske dessutom inte odlas under justa villkor eller besprutas med medel som inte är godkända och farliga för både miljön och människorna.

  Önskar dig en skön helg!
  Kram,
  Regina

  SvaraRadera
 7. Håller med dig ! Du är så flitig Anna ! :)
  Ha en fin helg ! Kram

  SvaraRadera