onsdag 18 januari 2012

Basilika och tomat

Oj vad planer jag har för sommarens odlingar! 

I fjol misslyckades jag fatalt med basilikan. Jag hade hört att det skulle vara så smidigt att odla den mellan tomatplantorna i växthuset. Nja, kan jag nog säga om den teorin! Några taniga stackare fick jag upp men inte mycket mer än så. Året innan det odlade jag basilikan i kallbänkar utomhus och då växte det så det knakade om det! Vi åt pesto högt och lågt hela den sommaren... ;) 
Sååååå, i år tänker jag gå tillbaka till mitt beprövade sätt att odla basilika. 

I slutet på februari/början av mars sätter jag fröerna och sedan hinner man med någon omplantering innan det är varmt nog för att plantera ut dem. Basilika är en känslig varelse, ibland kan det räcka med att temperaturen sjunker under +10grader för att den ska ge upp så man får vara lite försiktig...


Förra året var det första gången jag tog fröer från mina älskade tomater av sorten Black Russian, och vet ni vad! Varenda frö jag satte har grott! Ååååååh vad jag längtar efter att få sätta tänderna i en solvarm tomat... 

Jag har en plan när det kommer till tomater... I år ska jag odla så mycket så jag kan mixa och frysa in för hela årsbehovet. Inte därför att det är så speciellt dyrt med krossade tomater utan därför att det är sååååå mycket godare med dem du har odlat själv. Vi gjorde pizza i vår bakugn innan jul och då använde jag mig av våra egna krossade tomater, lite oregano, ost och skinka och det var tusan i mig den godaste pizzan jag har ätit! 


Står du och velar över vilka tomatsorter du ska odla kan jag varmt rekommendera den här! 
Black Russian.

Anna

15 kommentarer:

  1. Vilken bra idé att mixa och frysa in! Mina tomater försvinner oftast innan de kommer in i huset för jag har en Saga som älskar att plocka och äta. :o)

    Kram

    SvaraRadera
  2. Ha, vad roligt. Jag odlar också Black Russian och testade också basilika mellan tomaterna förra året. Det senare var totalt misslyckat. De fick allt för lite sol. Min enda framgång med basilika har varit i kruka på fönsterkarmen, men kallbänk verkar vara värt ett försök. Tack för tipset!

    SvaraRadera
  3. Åhhhh Anna! (djup suck) Jag avundas dig, massor. Precis det samma drömmer jag om. Förra året fick vi fyra olika tomatplantor av svärmor. Nu vet vi för och nackdelar med flera av dem och vad vi använde de till. Dessvärre har jag varken tagit fröer från dem eller sett den ena sorten i frökatalogen.
    Hihi, måste berätta också. Min sambo säger att jag måste sluta kika in här, för han tycker det blir så brottom varenda gång...Tjhiihi! Alla fröer ska fram och det ska planeras trädgård åt alla håll och kanter... men jag bara fortsätter. Tack för all din fina inspiration!
    Kram Carolina

    SvaraRadera
  4. Tack för tomattipset, nu bara MÅSTE jag testa Black Russian. Annars är mina favoriter Gelbe Dattelwein och Black Sweet Cherry. Mei Wei testade jag förra året och den var heller inte dum!
    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera
  5. Åh, vad inspiration jag får av alla dina trädgårdsplaner! En fråga, klarar basilikan att odlas i direkt sol. Den bleks så lätt inne... Också sugen på att testa basilika!
    Kram
    Ellinor

    SvaraRadera
  6. Kan bara hålla med - Black Russian är supergod! Fast några fröer glömde jag att ta...

    Kram!

    SvaraRadera
  7. Åhh visst är det en härlig tid vi har framför oss nu. Idag börjar jag fylla i min 5-års-kalender. Den ska jag ha bara till trädgård.Och just idag har jag sått de första fröerna för i år. Det är enbart perenner. Ett dygn ska dom stå inne. Sedan ska dom ut i kylan;) Kram/Fia.

    SvaraRadera
  8. Nu blir jag tomatinspirerad igen. Måste få några fröer i jorden. Har en plan för hur jag ska plantera dom eftersom jag inte har något växthus, blir ytterligare ett projekt.
    Jättefina bilder!
    Ha det bäst!
    Kram Hélena

    SvaraRadera
  9. Attan, en till tomatsort man måste testa...

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  10. Love the basil close up,
    Lovely blog.
    Stacey
    www.downtoearthdigs.wordpress.com

    SvaraRadera
  11. Det tror jag också! Tack för tipset om tomaterna till hemlagade pizzan!
    Du ska också veta att jag följer din blogg varje dag och känner att jag har blivit beroende av det...
    ;O)
    Hälsningar,Karla.

    SvaraRadera
  12. Tack för finfina tips! Åh vad jag längtar efter basilikadoft och tomatsmaskande! Kram Hanna

    SvaraRadera
  13. För mig som varken är trädgårdsintresserad eller har gröna fingrar så låter allt du beskriver som en omöjlighet - men jag sitter och känner att jag skulle vilja kunna allt det där!

    Du inspirerar!

    Kram!

    SvaraRadera
  14. Go´kväll,
    ..ja, det är sååå kul o kika in på din blogg Anna! Idag när jag var ute o fixade, så tänkte jag, undrar vad hon skriver om idag.. Jag som absolut inte är en datamänniska, måste ju Nu in varje dag o kolla..;) Och som ngn sa ovan, man får ju såna ideér.. Nu vill jag ju ha ett stöööörre trädgårdsland(o vi som mest har grus o sten i vår mark:)..
    Med tomat o pizza i tanken, ska jag krypa till kojs o drömma om, o planera var jag ska ha mitt "land"..
    Dröm sött/ Marie

    SvaraRadera
  15. Vilken bra idé att krossa och frysa in tomaterna om man får många.
    Kram Marita i Björkhagen

    SvaraRadera