onsdag 28 december 2011

Man får inte vara dum...

I år ska jag för första gången odla chili! Det har inte känts meningsfullt att göra det tidigare eftersom mina små parvlar inte har ätit kryddad mat, men nu ska det bli ändring på den saken. Jaaaaaa, jag tänker ju inte laga mat som är så stark så det ryker ur öronen på oss men lite mer spicy ska jag nog våga mig på. 

Men ni ska inte tro att jag kommer att köpa på mig fröer från när och fjärran för den skull! Snål som jag är så tänker jag först testa om det går att odla ifrån de chilifrukter jag kan köpa i affären. Förra året odlade jag både paprika och tomat från färska grönsaker och fördelen är att man inte bara får frön utan även kan äta upp grönsaken i fråga. 

Jag säger som min far alltid sa när jag var liten... -Man får inte vara dum, då kan man bli konsumföreståndare. (Behöver jag tillägga att han var ICA handlare i själ och hjärta!) 


Även i kryddhyllan kan man hitta lite olika spännande kryddfröer att så. Hur det experimentet faller ut ska ni få se längre fram. Det jag speciellt har siktat in mig på är vallmofrö. Borde inte de gå att så och få finfina blommor till sommaren? Spännande tycker i alla fall jag!

På den här sidan har jag hittat lite mer info om chili och hur man odlar den. Nu ska jag och familjen åka iväg och handla mat. Känns som ett jätteprojekt eftersom jag ännu inte är helt återställd men jag bara måste hemifrån ett tag! Någon som känner igen sig? ;)

Anna


6 kommentarer:

 1. Aha, det blir hett på båda sidorna om staketet då! ;) //Marie

  SvaraRadera
 2. Ja, den som spar hon har och jag har en massa frön från "ätna" frukter och grönsaker. En del planterade, bland annat fyra granatäpplekärnor. Ska bli spännande att se hur de växer, nu är de ca 5 cm.

  Tänk om fler tänkte som du på miljön och hur vi konsumerar.

  SvaraRadera
 3. Vi har också lyckats få Paprika av fröna i Paprika. Jag kanske också skall prova Chili det vore roligt.
  Kram
  Hanna

  SvaraRadera
 4. Utöver Jamaican Bell har jag inte odlat chili tidigare. Men i somras köpte jag fröer. Jag plockade också med mig en chili från en tapaskväll jag var på. Chilin kom från Ica ;) Och det blev faktiskt den chilin som jag tyckte allra bäst om - både utseendemässigt och när det gäller smak. Dessutom värmer det lite extra i hjärtat när jag själv har fått pilla ut frö ur en frukt och grönsak och lyckas med sådden av dessa :)

  Lycka till!!!

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 5. Hej igen. Din kommentar hos mig var verkligen huvudet på spiken: DIY men så är det glömt tills man kommer hem. Mobilkamera är bra där!

  SvaraRadera
 6. I dagsläget, när fröfirmorna går på knäna på grund av de nya reglerna och avgifterna, tycker jag att det är dumsnålt att inte köpa certifierat utsäde. Visst är det kul att experimentera med fröer från grönsaksdisken men just nu är det många fröfirmors existens som är mycket osäker, och jag vill gärna ha kvar möjligheten att köpa fröer av god kvalitet. Så, experimentera gärna, men inte på bekostnad av köpefrö. Inte i år.

  SvaraRadera