torsdag 6 oktober 2011

Ingen gröda för att häva världssvälten med...

Vissa bara vägrar att ge upp! 


Vi har ätit kronärtskockor hela sommaren och gav till och med bort några till bättre behövande eftersom familjen började ledsna så smått. Jag trodde att de hade gett upp nu men när jag tittade lite närmare här om dagen så såg jag att det kommer massor med nya blad upp ur jorden. Dessutom är det många små nya skockor på G. Jag har odlat plantorna från frö men ska testa om det går att övervintra dem i kallbänken. Min plan är att lägga över massor med halm och sedan ett lock av frigolit så de inte blir för blött under vintern. 


Den roligaste beskrivningen av grödan kronärtskockan jag har läst är den här... " Jag skulle inte rekommendera den som en gröda att häva världssvälten med, men som ett mål som självförsörjare bör vara att leva ett rikt och varierat liv..." (John Seymore, Självhushållning 1979) *hahaha* Näe, det är sannerligen inte mycket "kött" på en kronärtskocka, men gott är det! Nu håller jag tummarna att det blir en liiiite mildare vinter än vi har sett de senaste två åren och att mina skockor överlever.

Anna

8 kommentarer:

 1. då håller jag tummarna för att de ska överleva...kramis semlan

  SvaraRadera
 2. ronärtskockor är ju så gott, men där går åt många om man ska bli någorlunda mätt! Räcker det om man köper en planta och den sprider sej? Är lite sugen på att odla sådana!/Christina

  SvaraRadera
 3. Har aldrig odlat kronärtskockor men jag har lust att prova. Har du något bra tips på hur man odlar eller så kan jag googla.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 4. Sådana har jag aldrig odlat för några gröna fingrar har inte jag. Fint foto på den.

  SvaraRadera
 5. Hihi, nä så kan det ju vara men gott är det som sagt.

  Spännande att se om du lyckas med övervintringen!

  Ha det fint, kram Marie-Louise

  SvaraRadera
 6. Kronärtskockor skulle vara spännande att testa. Är det svårt?
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 7. Ta gärna ett djup inlägg från första dagen du sår och framåt. Inte minut för minut,haha men så vi kanske fattar;) Jag blev väldigt sugen på att ha det nästa år. Vilken månad sår du mm? Förra inlägget på hunden är underbart,jag blev alldeles tråögd och varm i hjärtat. Saknar att ha hund så mycket.Kram/Fia.

  SvaraRadera
 8. Spännande. Jag lyckades aldrig övervintra mina kronärtskockor när jag odlade sådana, men det kan nog gå med mycket täckning, en mild vinter.

  I år är jag mest orolig för övervintringen av mina nykomlingar, staketdruvan och persikoträdet...

  SvaraRadera