torsdag 22 september 2011

Ringblomma och ringblommsolja

 Det var nära att jag höll på att missa att ta vara på mina ringblommor i år. Denna söta, tacksamma blomma som lyser så klart hela sommaren har oanade egenskaper...


Själva blommorna har väldigt goda antiseptiska såväl som svampdödande egenskaper och som om inte det var nog så är den verksamma substansen (calendulin) även infektions och inflammationshämmande. Allt detta sammantaget gör ringblomman till en väldigt bra läkeväxt på små sår och torr hud. 


Man kan torka ringblommorna och använda dem i te under vintern men den bästa effekten av de läkande egenskaperna uppnår man om man drar ur ämnena i olja. 


Fyll en glasburk (helst i mörkt glas) med ringblommans kronblad och häll på olja så det täcker bladen. Jag valde olivolja men det går bra med vilken vegetabilisk olja som helst... Rör runt varje dag så kronbladen som sticker upp åter kommer ner i oljan. 


Förra årets torkade ringblommor.
Nu får burken stå mörkt i 3 veckor innan bladen
 silas bort.

9 kommentarer:

 1. Hej!
  Hur använder du din olja sen? Jag har en gång ägt en ringblomssalva men jag förstod nog inte att den var så bra! Ha en fin dag! Kram Helena

  SvaraRadera
 2. Hej Helena!

  Jag smörjer in torra nariga händer med den under vintern. Fungerar även utmärkt på torra läppar...

  SvaraRadera
 3. Åh så vackra bilder, Anna! Jag hann också med att torka lite ringblommor i år. Ännu finns det en hel del kvar att göra olja av också. Fick lust till det nu:)

  Tack för sötaste kommentaren hos mig. Jag blev så glad!! Igår hade jag bakdag igen och bakade ditt pumpabröd med surdeg. Det blev verkligen hur gott som helst så jag kunde inte låta bli att slå ett slag för din matblogg hos mig;)

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Jag har gjort ringblomsolja och den är jättebra. En gång gjorde jag salva också men jag lyckades inte så bra utan sedan har jag köpt. Är kanonbra vintertid.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 5. Vilka härliga bilder på blommorna, själv torkar jag ringblommor och har på salladen, men nu fick jag nya ideer.
  Ulrika

  SvaraRadera
 6. Vilka vackra ringblomsbilder!
  Tycker fröken Dill

  SvaraRadera
 7. Ska gå ut och plocka ringblommor nu och prova. Hoppas den gör gott på dotterns psoriasis,/Christina

  SvaraRadera
 8. Vilket bra tips! Ska genast ge mig upp och plocka=) Fina härliga bilder som vanligt!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 9. Ska försöka behålla den idén till nästa år. Varför ödsla pengar på dyra produkter när man kan göra själv ;o)

  Fina ringblomsbilder!

  SvaraRadera