onsdag 3 augusti 2011

Förökning av björnbär

Hrm...

Svarthallon visade sig vara helt vanliga björnbär... Jag undrar varför plantagen helt plötsligt marknadsför dem som svarthallon. Tja, björnbär vet jag i alla fall klarar sig relativt bra här hos mig. Jag har nämligen haft två buskar i snart 4 år!


Just nu är det en ypperlig tid att föröka sina björnbärsplantor. I slutet på juli - början på augusti luckrar man upp jorden, sätter ner ett årsskott men låter spetsen tittar upp och lägger sedan på en lagom stor sten. Senare under hösten eller till våren ska den ha rotat sig och vips har man fått sig en ny planta! Jag har numera björnbär som är både med och utan taggar och det ska bli spännande att se om det är någon skillnad i smak.Lycka till!

Anna

8 kommentarer:

 1. Nu har jag läst alla dina fina inlägg. Det där svarthallonet känner jag inte till...men om det är björnbär så var ju namnvalet märkligt?

  Men en sån fin present till Bonden! Just sådana presenter - att ge bort det finaste man har - är verkligen givmilt och kärleksfullt.

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset! Hur odlar du dina björnbär? Mot vägg, på marken?? Jag har ett par plantor som inte har fått något bra läge men vet inte vart de gör sig bäst.
  Ha det bra!
  Ullis

  SvaraRadera
 3. Aha! Är det så man gör! Jag ska norpa ett skott av svärmor på fredag när hon ska bjussa på middag ;-)
  Kram.

  SvaraRadera
 4. Har björnbär utan taggar, köpta på plantskola! Som är så sura så dom går inte att äta!! Men bra till paj och sylt! Jättestora bär! Också har jag vilda, med taggar och flikiga blad, med söta ganska små bär!! Tror jag föredrar dom vilda!!/Christina

  SvaraRadera
 5. Tackar för trevlig läsning! Vilken fin blogg du har, jag kikar in fler gånger!
  Må så gott, kram Evelina

  SvaraRadera
 6. Bra tips,allt som är gratis är gott;)
  Har en planta utan taggar som köptes förr-förra året.ska absolut försöka föröka,man kan ju inte mer än misslyckas.

  Vad gör du med dina bär?
  Har styckfryst mina om det blir sylt när man har tillräckligt många eller dekoration...hmm,vem vet.

  //Eva

  SvaraRadera
 7. Jag älskar björnbär, trodde alltid att de växer bara i Skåne, tills vi var i Kinnekulle vid Vänern och blev överlycklig när jag hittade de blomma överallt vid vägeskanten. Barndomsminnen :-)) din blogg är jättefin. Ha en bra start in på nya veckan. Hälsningar Irene

  SvaraRadera
 8. Jag har också en björnbärsbuske utan taggar med helt galet sura bär. Den stod där när vi köpte huset, så jag vet inte vad det är för sort. Någon sade att den fått för lite sol och att det var därför den var så sur, men det kanske bara är den sådan sort? Jag ska försöka hitta någon med goda björnbär och följa ditt förökningstips nästa år! Du kan läsa mer om min buske här: http://bosarve.blogspot.se/2012/09/taggfria-bjornbar-vad-vet-du.html?m=1

  SvaraRadera