onsdag 27 juli 2011

Jag ska inte sticka under stol med...

... att det inte är förrän i år jag verkligen uppskattar färgprakten hos tagetes. Som en rödorange sol lyser de upp min köksträdgård utan att jag ens har behövt pjoska med dem! Tala om tacksam växt...


Jag har redan tidigare berättat om tagetesens välgörande egenskaper för den jord vi brukar så jag ska inte gå in på det igen...


Jag blir lika förvånad varje gång jag tittar ut genom mitt sovrumsfönster. För en månad sedan undrade jag stilla om det skulle bli någon skörd alls i år. Nu undrar jag icke! ;0) Pumporna fullkomligt klänger omkring och hotar att åter igen ta över hela köksträdgården om jag inte håller efter dem. Jag toppar plantorna efter varje ny pumpa så här års, så plantan koncentrerar sig på att få frukterna stora istället för att växa och kväva allt i sin omgivning.Jag trodde ALDRIG att jag skulle kunna tycka att en orange blomma kunde vara vacker... Tänk er till hösten... tagetes, pumpa och de gula tefats squashen... härlig kombination av färger om ni frågar mig!Anna

15 kommentarer:

 1. Hejsan!
  Visst är de vackra, men mina mördarsniglar är också väldigt förtjusta i dessa blommor, så det funkar inte hos mig, efter några daga står det bara pinnar kvar i rabatten.
  Här lyser solen nu på morgonen, härligt för det var länge sedan. Jag är inne på min fjärde semestervecka, det har inte blivit så mycket utflykter som var tänkt, för precis när jag började min ledighet så ringde stenläggarna som vi hade bokat i höst för att lägga vår garageuppfart, att de ville komma tidigare eller rättare sagt med en gång. Så det var bara att tänka om. Det har varit grävmaskiner, duktiga stenläggare,många besökande grannar som skall inspektera, massor med sten, sand över allt och så förstås massor med fikapausar. Nu är det snart klart vi väntar på att trappan skall göras. Det har regnat mycket under den här perioden och då går det inte att sopa ner sanden mellan stenarna, så idag när det är sol här blir det att sopa.
  Önskar dig en fin fortsättning på veckan
  Kram Raina

  SvaraRadera
 2. I år har jag haft tagetes för första gången! När jag kom hem från semestern, var nästan alla plantor slut i plantskolan, men tagetes fanns det kvar! Och den korgen med tagetes är den vackraste! Så det får bli tagetes fler gånger! Hälsningar Christina

  SvaraRadera
 3. Jag brukar få ett antal plantor Tagetes av min svärfar och har väl aldrig riktigt uppskattat dem men planterat dem av ren tacksamhet. I år tycker jag faktiskt som du att de är ganska vackra och de blommar ju så mycket.

  SvaraRadera
 4. Det är så frodigt och vackert hos dig, all denna färgprakt och precis som du säger kommer det orange att lysa upp trädgården också i höst! Blev så glad när jag läste i tidigare inlägg om ditt nya företag, du är ju som klippt och skuren för att skapa texter med ord och bild och energi saknas inte heller! Det kan nog alla dina läsare skriva under på!
  You go girl!
  Kram och en lyckospark!
  Eija

  SvaraRadera
 5. Tagetes är helt klart en underskattad blomma...Är man dessutom förtjust i orangetoner (å det är man ju....) så är ju saken biff :-) Inga tagetes hos mig i år dock. Det är ju så mååånga blommor man vill ha varje år.

  Vad fin skörd du har!!! Måste vara fantastiskt att kunna gå ut och bara plocka det man behöver. Blir nyfiken på dina majskolvar. Vad stora och fina!! Har bara odlat majs en gång och fick då bara några små pyttekolvar. I år odlar jag två sorters prydnadsmajs, men inga kolvar i sikte ännu :-))

  Stort grattis och lycka till med nya företaget!! Man blir så glad över att höra när andra vågar och gör det man vill och tror på. KUL!!! Är övertygad om att det kommer att gå hur bra som helst!!

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 6. Hej goa Anna.
  Har heft lite paus så jag har läst lite här hos dig idag... Stort Grattis till ditt företag, jag är övertygad om att du kommer att lyckas med det... som med allt annat du gör :)
  Din underbara trädgård är en fröjd att se på och läsa om.
  Ha nu en underbar dag.
  Stor Kram Jessica

  SvaraRadera
 7. Tagetes "grows on you"... eller hur är det man säger..... Har länge tyckt att de varit gräsliga men sakta men säkert har jag gått till acceptans ...till helt ok... till sådana vill jag ha! Tacksamma är de också!
  Kram Linda

  SvaraRadera
 8. Nej, ibland undrar man över sig själv, men det är läckert och ser så härligt ut med all sin färg och frodighet.
  Tom jag som inte heller är gul (förutom primula, påskliljor och gullregn) har i år sått krasse och ringblommor.....så undrens tid är inte förbi....
  Agneta kram

  SvaraRadera
 9. Din rabatt ser mycket vacker ut.
  Jag själv har inte heller tidigare uppskattat den gulorangea tagetesen men i år har jag både den och andra blommor i dessa nyanser. Vilken tur att man ändrar sig och vågar prova nytt ibland...

  SvaraRadera
 10. Jag har alltid haft många tagetesblommor i min trädgård. Så lätt att odla och den sviker aldrig! Blir så inspirerad när jag läser om din trädgård och ser alla bilderna!

  SvaraRadera
 11. Ja, jag är delvis fortfarande på tillvänjning kan man säga men jag har både gul tagetes, ringblommor och krasse och där de står är de väldigt vackra :)

  Tillsammans med terrakottaskärvorna blev det extra effektfullt!

  Ha det gott, kram Marie-Louise

  SvaraRadera
 12. JAAA! Jag blir så glad att så många "återupptäckt" denna fantastiska sommarblomma. Så fint den blommar hos dig!

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 13. Vilken färgprakt!
  Underbart *ler*

  Kram från Australien♥

  SvaraRadera
 14. Det har varit och är en makalös sommar i Norrbotten. Jag tror inte att vi har varit utan sol en enda dag de senaste 4-5 veckorna. Det kan ha varit lite halvmulet någon dag men sol har vi sett varenda dag. Så leder vi också solligan ganska stort vad jag har sett. Temperaturen har också varit helt otrolig - sommarkläderna har verkligen kommit till användning. Den här sommaren kommer jag att minnas.

  SvaraRadera