torsdag 21 juli 2011

Det är något fel på mig...

Den allra bästa avkopplingen jag kan tänka mig är att plocka bär!

Det är något med tillfredsställelsen man får av att samla inför vintern och det monotona i att ta ett bär, lägga det i korgen, ta ett till bär och lägga det i korgen som känns smått meditativt för mig. Det allra bästa med det hela är att det dessutom smakar så fantastiskt gott med hemgjord saft, sylt och marmelad.

På vårvintern tog jag vintersticklingar av mina vinbärsbuskar vilket resulterade i 10(!) nya buskar! När jag nu berättar att de bären jag har i korgen på bilden kommer från två buskar kan ni tänka er hur mycket saft jag kommer att kunna göra om sisådär tre år... Det är som alltid när man jobbar i en trädgård (alltid planera framåt).


När jag gör vinbärssaft blandar jag alltid svarta och röda vinbär. Jag tycker att smaken blir lite mildare men man får ändå den härliga aromen de svarta bären ger.


Man kan även göra likör på svarta vinbär... Tänk att blanda egen svartvinbärslikör med champagne på nyårsafton. En riktig Kir Royal! ;0) Oooo, det kommer att smaka ljuvligt! Året kan knappast börja bättre...



Min stackars man är dödssjuk i en förkylning just nu så jag ska tvinga i honom både det ena och det andra i örtväg... Det är rätt kul att ha ett alldeles eget litet örtapotek i trädgården såhär års. Jag känner mig nästan som en liten häxa när jag går där ute och mumlar för mig själv. Rosmarin, salvia, lavendel, mynta och citronmeliss... ett knippe rosenblad... och så lite humle... ;0) Tja, ni ser! Han kan inte bli annat än frisk i det här hushållet!

Anna

23 kommentarer:

  1. Finns inget så gott som hemmagjord saft! Numera äter vi (barnbarnen) alla bär färska! Det blir inget över till saft! Ska plantera en ny svart vinbärsbuske till hösten! Den gamla är trött! Har varit min farmors! Hälsningar Christina

    SvaraRadera
  2. Du är för härlig Anna!

    Kram Anna

    SvaraRadera
  3. Härliga bär, och det är ju absolut inte ett dugg mer fel på dig än på nån annan av alla oss som trädgårdsbloggar! ;) Själv kan jag tom njuta av att rensa ogräs av samma anledning som du beskriver när du plockar bär. Kanske är vi trädgårdshäxor allihop! :) Ha det gott och hoppas maken kryar på sig under din goda omvårdnad! Kram Hanna

    SvaraRadera
  4. Vilken härlig korg du fotat, full med egenodlade vinbär. Lycka Till med saftkoket.
    Kram!

    SvaraRadera
  5. Jag håller med dig! Att plocka bär är som ren meditation. Man tänker så bra då. Det allra bästa är att sitta på en tuva i skogen och plocka lingon. Jag ska plocka av mina svarta vinbär snart. Jag brukar blanda dom med körsbär och koka saft på det. Sååå gott!
    Ta nu hand om din stackars man så han frisknar till snabbt.
    Ha det gott! Kram Åsa.

    SvaraRadera
  6. Nä, det tycker jag inte - precis så är det ju!!

    Hoppas allt är bra med dig och att du har en skön sommar!

    Kram Pernilla

    SvaraRadera
  7. Oh, en till som är som jag. Jag bor verkligen ute i trädgården och i skogen hela den här tiden och jag plockar bär som om ett riktigt oår skulle komma vartenda år. Det börjar med smultron, hallon och går vidare till blåbär och annat och slutar med lingon och så är det svamparna.....det är bland det bästa som finns. Bästa för själen!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  8. Visst är det underbart, jag skördar och kokar och sparar allt jag hittar, det ger faktiskt ro i hela kroppen!

    Ja svartvinbär skulle jag kunna ha hur mycket som helst, väljer den smaken på allt jag kan tom mitt te :)

    Här har också fröinsamlandet börjat, kan dock tycka det är svårt ibland att veta när det är dags att ta dem. Har du ngt särskilt riktmärke?

    Ha en fin dag, kram Marie-Louise

    SvaraRadera
  9. Ja det är nog någor fel på dig haha. Näe då.. visst kan det vara avkopplande att plocka bär. Jag är inte så mycket för att plocka bär i skogen, men jag satt för någon sommar sen och plockade vinbär i mammas och pappas STORA vinbärsbuske och det var avkoppling. Sen blev det saft i stora lass vill jag lova.

    Länge sen jag kikade in här tyvärr. Jag hinner inte på samma sätt nu som jag gjorde när jag var ledig och höggravid. Men jag försöker hinna med så gott jag kan. Bebisen är redan 4 veckor och vi börjar så smått komma in i lite rutiner :) Nu ligger han här bredvid mig lill-gullisen :)

    Hoppas du har en fin och skön sommar!
    Kram Josefin

    SvaraRadera
  10. Jag tror att det är något genetiskt som gör att man känner sig såå tillfreds att odla, plocka och samla till vintern! Jag känner smma känsla..Uuunderbart!!

    Ha det gott nu "lillhäxan" ;)

    Kraaam Sanne

    SvaraRadera
  11. Så härligt med så mycket bär, hos oss hinner tyvärr fåglarna och fasanerna oftast före mig men lite har jag kunnat plocka.

    MVH
    Jessica

    SvaraRadera
  12. Aj då! Hälsa N att han ska krya på sig! Och som du säger - han kan inte annat än bli frisk med din dunderkur!! ;)
    Härligt med så mycket egna bär. Jag har precis lyckats övertala M att även vi ska sätta ett par buskar. :)
    Kramar till er, vännen!

    SvaraRadera
  13. Fruktansvärt att ha en förkyld man i huset, dödssjuk är väl bara förnamnet;)

    Jag älskar att safta och sylta men inte att plocka bären. Nä, jag kan inte gilla det. Hoppas att det vänder på äldre dag.

    Kram Teres

    SvaraRadera
  14. Så kul! Har du redan fått bär på dina nya buskar också?
    HA det bra Anna!
    Ullis

    SvaraRadera
  15. Stackarn! Å han som bara ville ha lite medlidande...;)

    Visst är det ljuvligt med alla bär nu! Förstår precis hur du känner. Kände likadant när jag plockade hallon häromdagen:)

    Kram, kram!

    SvaraRadera
  16. Hej vännen! Håller med dig visst är det underbart nu med alla goda fina bär. Jag tycker också det är väldigt rogivande! Må så gott och vackra bilder! Kram Maria

    SvaraRadera
  17. Håller också på att plocka bär i massor!! Frysen börjar bli full!! :)

    SvaraRadera
  18. Så flink du er:)
    Nå ble jeg så inspirert av alt bæret du har plukket!
    Så i helgen skal jeg plukke solbær og lage gele av det.
    Tusen takk for all inspirasjon:)
    God innhøsting.

    SvaraRadera
  19. Åh va kul! Både med bärplockandet och med egna buskar!!!

    SvaraRadera
  20. Håller med dig. Börjar redan planera inför nästa år och hur jag skall göra och vad som skall odlas. Vill så gärna få ihop så mycket så man har hemmagjord saft och sylt, gräslök och andra örter i frysen, torkade örter och egen vitlöksfläta som du gjorde förra året.
    Förresten hur tar man vinbärssticklingar?

    Ha en trevlig helg och hoppas bacillerna inte hoppar över till resten av familjen.

    kram Mia

    SvaraRadera
  21. Jag tänkte på precis samma sätt när jag påbörjade avplockningen av de röda vinbären idag. Det är ren meditation att plocka bär!
    /Åsa

    SvaraRadera