torsdag 16 juni 2011

Trodde jag aaaaldrig...

... att jag skulle ha en massa orange, röda och gula blommor i min trädgård, det vill säga... ;0)


Hrm, men man är väll inte sämre än att man kan ändra sig...


Tagetes är verkligen oförskämt enkla att odla fram från frö. Måste se till att prova på fler sorter nästa år! Det bästa med denna blomma är att den får trista nematoder att försvinna från jorden.

Det är ju nämligen så att om man odlar rosor i samma jord år efter år brukar man förr eller senare råka ut för rostrött jord, vilket i praktiken beror på att man fått rundmaskar (nematoder) i jorden. Dessa kan motverkas genom att man odlar tagetes i samma jord ett år, alternativt använder tagetesplantor som underplantering.

Tagetes utsöndrar ett ämne som förgiftar nematoderna. Om man kan odla en renkultur av tagetes under en säsong så kan det räcka - men då menas just renkultur, det skall inte finnas några andra växter att angripa, inte ens ogräs får finnas! Jag brukar dock nöja mig med att sätta ner lite blommor under mina rosbuskar. Om man har väldigt svårt för de röda, gula och orange färgkombinationerna så finns det en vaniljgul tagetes också. Så det så! ;0) När hösten sedan kommer får du för allt i världen inte dra upp dina små tagetesplantor ur jorden. De ska nämligen myllas ner i jorden under rosorna för att ge bäst effekt.


Tänk vad snyggt det kommer att bli lite längre fram i sommar när mina orange och röda altankrukor har tagit sig ordentligt. Jag blev så inspirerad av Gela (Gelas hem och trädgård) som odlar grönsaker tillsammans med blommor i stora krukor, att jag tänkte ha lite sådana på vår nya altan (om den nu blir färdig någon gång!) Eftersom tagetes (förutom att döda nematoder) även luktar rätt starkt tänkte jag prova ifall kål får vara ifred för kålfjärilarna om den står i en ring av tagetes. Exprimentlustan är stoooor just nu! ;0)

Anna

9 kommentarer:

 1. Nu fick jag lära mig något nytt om tagetes. Tack!
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Fint! Kul att dessa gamla fina, praktiska och ganska coola blommor börjar användas igen. Hoppas att tagetesen tar död på rosnematoder och skrämmer bort kålmaskarna hemma hos dig!

  Dina krukor ser väldigt spännande ut!

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 3. Tack för en underbar tips! Så mycket nytta och lätta att fröså, måste testa nästa år :)

  SvaraRadera
 4. Pappa brukar spara vissna tagetes och sedan använda fröna att så nya nästkommande år. De blir såå stora och fina. Helt otroligt! Visst finns de bara som oranga? Jag tycker de är fina, men eftersom det är en sån tacksam blomma hade de gärna fått finnas i fler färger.

  Kram Josefin

  SvaraRadera
 5. Alltid tyckte..."kärringblomma" :) Men oj så såld man blir snabbt på dom,gilla verkligen ,har inga i år dock,men nu när jag börjat plantera just rosor,så har mamma sagt att jag måste igen :) Ser fram emot de... :)

  SvaraRadera
 6. Jag har samma planer som du att jämföra krukodlad kål med frilandsodlad. För kål vill jag verkligen inte vara utan! :) Jag har också lärt mig gilla tagetes. Men det har tagit sin tid... ;) Sen några tillbaka varvar jag grönsaker med olika blommor i köksträdgården.
  Kramar!

  SvaraRadera
 7. Vad bra information, hade jag ingen aning om... Får försöka minnas till nästa år :)Christina

  SvaraRadera
 8. Ska genast ut och så lite mer tagetes här och där!!
  Tack för tipset!

  SvaraRadera
 9. Jag försöker hålla modet uppe.. det är inte lätt alla dagar, men samtidigt vill jag ju inte deppa ihop. Det är ju något fantastiskt jag väntar på. Men att vara höggravid och gå på övertid och bara vänta och vänta på att något ska hända är ju inte det roligaste jag har gjort. Tudelade känslor skulle man kunna säga.

  Trevlig helg. Kram Josefin

  SvaraRadera