onsdag 29 juni 2011

Hur gjorde man egentligen förr...

Ska det behöva vara så svårt!

Jag undrar i mitt stilla sinne hur man gjorde förr när man hade stora kålgårdar som skulle livnära en under vintern.

Fjärran från fiberdukar!

Hur gjorde man då när man odlade kål?


Ett maskätet vitkålshuvud klarar inte en lagring lika bra som ett som inte är knaprat på, så man måste redan från början ha lyckats skydda sin odling på något sätt. Vad är det för knep som har fallit i glömska?


Jag är så less på allt vad fiberdukar heter just nu. De blåser sönder, blåser av, hindrar när man vattnar och ska rensa ogräs... och inte minst är de ruskigt fula!



Jag vill att min trädgård förutom att producera mat ska vara en plats där själen får vila. Lite av det vackra försvinner tyvärr med vita fiberdukar...

Anna

5 kommentarer:

  1. Jag du,vad gjorde de?..som du säger MÅSTE det har funnits något sätt då kållarven är minst lika gammmal..

    det är så tråkigt när man lägger ner så mycket jobb och så försvinner allt i ett nafs!
    Mina rödbetor hade någon mumsat på i nat..toppen på bladen och några av rötterna blev då uppdragna..surt! troligen rådjur :(

    Ha en bra dag!! Kramis Sanne

    SvaraRadera
  2. Håller med dig. Som att skydda blommorna under något täckande så inte rådjuren eller hararna tar de.

    SvaraRadera
  3. Hej Anna.
    Ja hur ska man bära sig åt, borde kunna fråga nån go gammal gumma om det finns nåt knep sen förr i tiden man kan prova, ska fråga min farmor kanske, hon har varit vegetarian i 50 år och alltid odlat de flesta grönsaker själv.
    Ha en underbar sommardag.
    kram
    Jessica

    SvaraRadera
  4. Ja det kan man fråga sig!??
    Det är en ständig kamp mot naturen när man har trädgård. Man blir ju faktiskt lite less ibland om man ska vara ärlig. Det senaste här är att alla krolliljorna invid huset håller på att dö av nån outgrundlig anledning. De bara vissnar ner, precis som alla mina rosa riddarsporrar har gjort...mycket märkligt.Och så håller vi på att göra en speciell damm för koikarparna för vi kan inte ha dem i den rätta dammen för fågeldjävlarna äter upp dem och jag vägrar ha nät på den dammen i år.
    Det är nåt hela tiden känns det som.

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  5. Det är säkert globaliseringen det också! Jag skojar, jag har ingen aning, det tål att tas reda på, skulle vara intressant, antagligen hade man något urbra knep som fallit i glömska när kemiska bekämpningsmedel kommit.....
    Vad mig beträffar funderar jag på att helt sluta odla grönsaker för under min långa odlingstid har det aldrig gått så dåligt som i år. Jag måste göra något radikalt för att få till det på nytt.
    Jordloppor, vad är det för smörja, tro, dom är överallt......
    Och jag håller med, fiberdukar är ett riktigt elände.
    Men det ser fint ut på dina vackra bilder i alla fall.
    Agneta kram

    SvaraRadera