onsdag 15 juni 2011

Att samla frö...

I år har jag för första gången fått upp ögonen för de vackra små penseérna som blommar så snällt i skuggan. Eftersom jag inte kan stå emot utmaningar när det kommer till trädgård så tänker jag prova samla ihop fröer själv från mina plantor.


Efter att ha läst på lite om violer och penséer har jag förstått att det för de flesta sorter går att välja lite själv när man vill att de ska blomma. Sår man på hösten får man en tidig vårblomning. Sår man i juni blommar de på hösten vilket inte är så dumt eftersom de är rätt frosttåliga. Om man i stället sår tidigt på våren blommar de från maj ända till augusti. Hmmmm, man kanske ska ha lite fröer på G hela tiden? ;0)

Jag har samlat ihop de små frökapslarna som blir när man har missat att plocka bort utblommade blommor. Sedan har jag lagt dem att torka på en bricka och vips öppnar de sig och avslöjar sina fröer.Jag är svag för de småblommiga varianterna och om de dessutom doftar är jag heeelt såld! Jag fick tag på två olika sorters perenna doftvioler på rea sist jag besökte handelsträdgården. Nu tänker jag minsann dra upp massor med plantor av dessas fröer som jag kan fylla ut mina skuggiga rabatter med nästa år.

Det gäller att alltid planera framåt när man har trädgård...

Anna

6 kommentarer:

 1. Låter som ett bra planteringsprojekt. Ja, det gäller verkligen att ha framförhållning, tålamod och en inre bild av hur det kan komma att se ut om X antal år. Men det är ju det som är en del av tjusningen, eller hur?

  Ha det bra.

  Hälsar Åsa

  SvaraRadera
 2. Hej Anna
  Men vilket bra tips, det hade jag ingen aning om faktiskt.
  Oftast så plockar man dom när de vissnat och bara slänger bort.
  Du har alltid så himla bra tips och idéer, jag har plockat brännässlor och lagt i vatten som du skrev :))
  Ha en jättefin dag.
  Kram
  Jessica

  SvaraRadera
 3. Just vad jag gjorde häromveckan, la pensekapslarna på tork! Var osäker om det kunde gå men säger du att det funkar så då kör vi! Egna fröer är inte helt fel!
  Eija

  SvaraRadera
 4. Tack snälla för din kommentar.
  Jag har aldrig sparat på några frön, men det måste ju vara lika bra som att köpa. Varje vår får vi upp panseer i gruset och mellan plattorna som har frösått sig själv.
  Ha en fin dag!
  Kram Anette

  SvaraRadera
 5. Hej igen!

  Du får gärna tipsa om min blogg. Tack på förhand...

  Åsa

  SvaraRadera
 6. Ska försöka jag med...men de gick inge vidare förra året :P

  SvaraRadera