onsdag 8 juni 2011

Att bygga en damm...

I helgen blev dammen äääntligen klar. Tog bara ett år från första spadtaget till en färdig damm! ;0)

Hade jag vetat hur pass enkelt det ändå var hade jag nog inte gått och lurat så länge på det här projektet... När jag har läst på i olika broschyrer angående pumpar, dukar och annat har jag snarare blivit avskräckt än inspirerad. Det var pumpar till höger och vänster och olika sorters reningsverk så man tillslut varken visste ut eller in. Nå väl, nu har jag en pump med rening inbyggd som tar bort alger genom UV ljus. Enkelt och smidigt! Allt jag behövde göra var att koppla in underverket och dra fram slangen till vår lilla "fall".Under dammduken har jag lagt sand och sedan en fiberduk för att skydda gummit så gott det går. För att skydda våra små från att drunkna la vi på en armeringsmatta. Den syns i dammen men det kan jag ta bara jag slipper oroa mig hela tiden...


Stenarna döljer duken och med armeringsmattans hjälp kan man lägga upp stenarna så man slipper se fästpunkterna för mattan.För att få armeringsmattan att ligga lika djupt under vatten nivån använde vi oss av ett vattenpass. (Min man blev såååå glad när jag frågade efter passet när vi höll på!) ;0)


När man ska kapa en armeringsmatta av den dimensionen vi använde oss av behöver man en vinkelslip. Det flyger en hel del gnistor omkring så var försiktig!


Här provas mattan ut och sedan sågade Niklas ett hål över pumpen så vi ska kunna få upp den till hösten.


Ta daaaa!

Klart!

Jag la på mossa på stenarna för att få till en känsla av en liten skogstjärn. Med lite mer ormbunkar och annat runt omkring kommer dammen att passa bättre in i sin omgivning.


Det lilla vattenfallet blev snabbt ett tillhåll för trädgårdens småfåglar. När jag kom hem från sjukhuset med lille Gunnar idag (han har öroninflammation och fick inhalera ventolin eftersom han lät så tungandad) såg jag ett helt gäng med små bofinkar och sparvar som njöt i vattnet.Ääääntligen är ett projekt i vår trädgård helt färdigt!

Anna

13 kommentarer:

 1. Du flitiga kvinna! Jag är verkligen imponerad av alla dina vackra skapelser och projekt!

  Kram Mimmi

  SvaraRadera
 2. God morgon.
  Jag måste säga att maken till kreativ familj som din har jag nog aldrig varken sett eller hört talas om tidigare... Ni är otroliga :)
  Ha en fin dag i sommarvärmen.
  kram
  Jessica

  SvaraRadera
 3. Grattis till dammen som blev så fin. Vattenfallet gör mycket för intrycket och när sedan lite växter mjukar upp hela skapelsen - oh lala!

  Klokt och nödvändigt med skyddsnät!

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 4. Snyggt det blev! Mossan gör att det ser väldigt naturligt ut. Vi har hållit på också med armeringsmattor (vi gjorde spaljéer där de ingår) och då använt en stor bultsax. Det gick fint att kapa av med den.
  Men dammen blev verkligen lyckad!

  SvaraRadera
 5. Så fin dammen blev. Kommer att bli "trollsk" med ormbunkar kring. Samlar dammtips och det fick jag här.
  Som "tack" ska du få ett tips av en "gammal härdad morsa" när det gäller magsjuka. Vi fick rådet en gång för mer än 10 år sedan att hälla ca 2-3 msk Verums Hälsofil i ungarnas och vår egen frukostfil/yoghurt varje dag. Efter det har ingen av oss drabbats av maginfluensa hur den än härjat kring oss. Innan dess hade vi magsjuka varje år. Kalla det inbillning... spelar ingen roll... det har funkat för oss och andra som provat och är varken krångligt eller dyrt. Prova och Lycka till!

  Lill

  SvaraRadera
 6. Jag säger bara WOOAUUW, helt perfekt. Bra med armeringsjärnet, det var en riktigt bra idé. Och jag som är tokig i mossa njuter av att se all mossa som du redan lagt dit. Porlar det fint, nu?
  Så snyggt.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 7. Kan bara säga att jag är mäkta avundsjuk, - så fint! Med mossan på stenarna ser det ut som om dammen alltid har funnits där!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera
 8. Jättefint!
  Fåglarna trivs bra här också, i vår damm. Kul att sitta och studera dem när de dricker och tvättar sig.

  Kram!

  SvaraRadera
 9. Men oj och wow så fint det blev...... Blev särskilt kär i all mossa du lagt dit. Gillar din tanke om skogstjärn. Så skulle jag nog också vilja ha det om jag hade en damm. Då kanske man kan rådfråga dig om pumpval ;-) .... du som har koll på läget där hihi....

  Grattis till en jättein damm!!! Vatten i trädgården är verkligen något extra.

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 10. Makalöst Anna! Jösses vad fint! Och det ser verkligen ut som en å som rinner ner till en damm i en skogsglänta! Har aldrig sett en så vacker och "naturlig" damm förrut... Hmm, var skulle jag kunna ha en damm någonstans...
  Ha en fin kväll!
  Ullis

  SvaraRadera
 11. Alltså vilken damm, jag blev så förtjust att jag skrev en lång radiramsa på finska innan jag kom till mej!! Super fin! Du är så duktig, din man naturligtvis också.
  Fiffigt o tryggt med galler under ytan.
  Ha det bra
  Monica

  SvaraRadera
 12. Hej kära du! Så fiiiiint det blev! Nu är jag sådär avis på dig igen... ;)
  Har varit så dålig på att blogga på ett tag. Måste läsa ikapp lite.
  Kramar!!!

  SvaraRadera
 13. Å, ni är helt otroliga på att få till det. Ni kan ju allt i er familj. Det blev verkligen jätte fint.
  Kram Marita i Björkhagen

  SvaraRadera