måndag 3 januari 2011

Varmbänk vid växthuset...

Jag har en plan...

Förra året var första gången jag provade att odla i varmbänk och resultatet överträffade mina vildaste fantasier. Visserligen byggde jag inte själva bänken förrän i början på april, men som det växte! Detta lyckade försök gav såklart mersmak... ;0)Jag ska använda det gamla teglet vi samlade på oss förra våren till att bygga bänkar precis intill växthusmuren. Tanken jag har är att jag på så sätt ska komma igång med att driva upp plantor ute, så de får mesta möjliga ljus och jag slipper trängas med dem inomhus hela våren. När sedan dessa små plantor fått flytta ut i landen och odlingsbäddarna, skulle det vara perfekt att odla värmekrävande växter så som melon, gurka och kronärtskocka i dessa bänkar.

Dessutom har jag tänkt mig att jag ska bygga liknande isolerade "bänkar" fast med lock, på norrsidan. Där ska vi sedan förvara vår kökskompost. Värmen komposten och varmbänkarna avger är tänkta att hjälpa till att värma upp växthuset så jag kan börja odla liiiite tidigare där. Återstår att se om det fungerar men i teorin låter det rätt bra va?! Ekologisk uppvärmning när den är som bäst... ;0)Tänk att trots att det ser ut såhär vid växthuset just nu så kliar det i fingrarna att få sätta igång...

Igår tittade jag in på en av mina favoritbloggar och där fick jag lära mig mycket mer om varmbänkar, vilket gav mig än fler idéer! Vad dessa består av får ni veta lite senare... ;0)

Anna

7 kommentarer:

 1. Hej Anna
  Ååå jag planerar också varmbänkar till våren och för att odla melon i sommar! Ser fram emot att följa dina planer med varmbänkarna, jag har inte så bra koll.

  God fortsättning!

  SvaraRadera
 2. Vad intressant. Kanske vore nåt att satsa på trots att jag ej har växthus. Ha en riktigt fin dag/Gela

  SvaraRadera
 3. Din plan verkar helt klart helt genial och jag tror det kommer att fungera väldigt bra! Det skall bli spännande att följa. Här finns också idéer om varmbänkar, men än har jag inte något växthus och skulle det bli ett måste det helt enkelt se ut precis som ditt vackra, det optimala växthuset!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 4. Låter som en god idé! Och det där teglet är ju dessutom vansinnigt dekorativt! Känner att risken är överhängande att jag kommer terrorisera dig med frågor inför/under/efter mina egna trevande första odlingsförsök i år, haha!
  Dröm vidare!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera
 5. Den som ändå hade ett stort fint växthus. Men tegeltipset kanske skulle funka på för mitt lilla drivhus då jag inte vet hur jag skall få upp värmen till det under våren.

  Jag förstår att du längtar efter att lillan kommer ut även om det är mycket jobb. Kanske en bärsele står på önskelistan så den lilla kan sitta på ryggen då du påtar och gräver i rabatterna.

  Trevlig vecka med massor av vila och choklad.
  Kram Mia

  SvaraRadera
 6. Låter som en himla bra idé ;-)
  Ditt växthuse ser så underbart ut.
  Har haft samma tankar själv, drivbänkar på södersidan och komposten på norrsidan, men först.... ska det fristående växthuset komma på plats :o
  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
 7. Vad jag blir avundsjuk...
  Vill också ha plats för odlingar.
  På vår lilla uteplats (vi bor i lägenhet) ryms bara ett par små rosenbuskar och några potatisar.
  Ett växthus eller ett par varmbänkar skulle inte sitta helt fel.

  SvaraRadera