måndag 27 december 2010

Woodland

Det finns inget bättre än att planera för sommaren med en kopp te i handen och alla underbara trädgårdsböcker i drivor framför sig. Redan i veckan ska vi börja förbereda för ett litet woodland bakom vårt torp. Det står massor med granar där just nu som har blivit angripna av barkborrar, så då passar det utmärkt att fälla dem nu på vintern när de fortfarande är torra. Det blir bra mycket enklare att göra plats för stigar och nya växter direkt när jorden reder sig på våren när trädfällningen redan är gjord...En stor lönn och björk är de träd som dominerar där bakom och med granarna borta kommer nog de att breda ut sig än mer...De flesta växterna finns redan i trädgården och ska flyttas undan för undan som de kommer upp har jag tänkt... Visserligen är det bäst att flytta vårblommande perenner på sensommaren men jag kan leva med att de inte blommar i år. ;0)


Vet ni om att ni kan spara julens hyacinter till i vår och plantera ut dem när risken för nattfrost är över? Vattna dem sparsamt och förvara dem i ett svalt utrymme i väntan på våren...


Det gäller alla vårens lökväxter som man köper i kruka...


Jag har inte hittat sådär jättemånga växter som trivs i skugga men aklejan är en av dem...


...och vårkragen såklart!


Nu ska jag försöka hitta fler växter som kommer att trivas i den vandrande skuggan som kommer att finnas där. Jag tar tacksamt emot tips! ;0)

10 kommentarer:

 1. jag blir alldeles sjuk i själen när jag ser dina sommarbilder.....sjuk av längtan efter värme och grönska...

  jag gillar det vita men åååhhh...underbara sommar...kom hit och värm oss!!

  Det sjuka övergår snabbt i tacksamhetskänsla över allt det vckra du visar.....

  Ska kika lite till.../caja

  SvaraRadera
 2. Tack snälla du! Tack för inspirationen. Jag hade precis sagt till mannen att jag ska börja planera för hur det ska se ut i växthuset i sommar. Då läser jag detta. Ja men visst!! Vi ska ju oxå röja undan lite träd och varför inte göra det nu...Då är det ju klart när vårgeggan sätter in och man inte vet vart fåglarna ev har börjat bygga bon. Så nu blir det till att trimma på, motorsågen lite och sätta igång.
  Ha en fin vecka! Kram Åsa.

  SvaraRadera
 3. Även om jag älskar vintern o all snön så går även mina tankar till sommarens blomsterfägring. Har oxå en massa planer o trädgårdsböckerna skall plockas fram för idéer o annat skoj. Perfekt tillsammans med en kopp te precis som du säger.
  Kram
  Ulrika

  SvaraRadera
 4. Hej Anna! God fortsättning! Hoppas julen blev lika lugn och skön som du önskade! :)
  Underbart med ett woodland! Det står på min önskelista också. Hos oss finns det tyvärr ingen plats så det får stanna med drömmar.
  Jag har tips på flera vackra skuggväxter. Det är lite av min favoritavdelning. ;)
  Vet inte om du är mest intresserad av blommande växter eller vackra blad så jag tipsar om några olika. :)
  Myskmadra trivs jättebra i skugga. Blommar tidigt med vita doftande blommor. Går att torka, precis som lavendel. Sprider sig lätt över stora ytor.
  Kaukasiskt ormöga, lysande små vita och blå blommor, bra marktäckare.
  Olika typer av Funkia, ex Patriot, som har vita och gröna blad.
  Jag har gjort en lista i ett av mina tidigare inlägg på några av de växter jag kommer att plantera i vår skuggrabatt. Där hittar du de latinska namnen också. http://www.landetkrokus.se/2010/11/tradradvill-vill-garna-ha-rad-om-trad.html
  På sidan Önskelista finns det fler.
  Kram, kram!

  SvaraRadera
 5. Underbart! Er skog är så mysig, redan nu, kommer bli ett underbart lekrum för barnen! Kojor, affär och allt annat de hittar på! Här hade vi en forntidsby en halv sommar:-)
  Länkar till dig idag, har äntligen bakat ciabatta, mums!!!
  Kram Emma

  SvaraRadera
 6. Härligt att börja planera nu. Jag gjorde en Lund för två år sen men jag valde en för torr plats. Måste välja mer lämpliga växter för platsen emn jag hoppas ändå på att få det som en Lund. Vi får se...

  Kram!

  SvaraRadera
 7. Hej vännen ååhh vad jag längtar efter vår och sommar när jag njuter av dina vackra bilder! Må så gott i veckan kram från Maria

  SvaraRadera
 8. När jag ser dina bilder och läser om dina planer så väcks en längtan efter vår även hos mig. Vi har också en stor del av trädgården att ta tag i, - trädfällning skedde redan nu under hösten, så nu är det fritt fram att fantisera, drömma och planera.
  Återkommer med mina frågor till dig när det närmar sig grönsaksodling!
  Ha det så gott i mellandagarna!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera
 9. En jättefin inspirationskälla är Beth Chattos bok: Min trädgårdslund, utgiven på Valentins förlag. Där kan du hitta många bra växter. Här finns den att låna på biblioteket, kanske hos dig också.
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera