måndag 20 december 2010

Vem kom på den idén?

Ibland gör man saker bara därför att det alltid har varit så...

Ta knäck till exempel! Vem i hela fridens namn kom på idén att man ska försöka få ner den brännheta smeten i pyttesmå, instabila formar av papp (som dessutom sällan eller aldrig släpper)?

Näpp, i år är jag gumman mot strömmen!

Barnen fick knäck i små strutar jag gjorde av bakplåtspapper och vi vuxna får äta knäck i form av kola inlindad i papper. Såååå mycket enklare och dessutom behöver jag inte oroa mig för att de små ska sätta i halsen. (Vi har ju varit med om en och annan incident av det slaget...)En knäckstrut på lördagen och alla var nöjda och glada! Inte ett E-ämne så långt ögat kan nå... ;0)Nu har jag en fråga jag skickar ut i etern...

Marmeladgodis!

Hur gör man? Jag har försökt med åtminstone fem olika recept men skiten stelnar ju aldrig! Om du har ett recept som fungerar, snälla dela med dig! :0)

I eftermiddag presenteras den lyckliga vinnaren av tävlingen jag har haft här på min blogg!

Anna

8 kommentarer:

 1. Mycket finare än i vanliga formar, men hur gjorde du? (strutarna alltså)

  Mvh
  Frida

  SvaraRadera
 2. Men hur gör du för att få till såna strutar?! Lägger du en klick knäck på pappret först och sedan rullar struten, eller...!
  Berätta.
  //Anne-Lie

  SvaraRadera
 3. Vilka fina strutar! Själv har jag för länge, länge sedan gett upp hoppet om dessa förbenade små j***a formar....och breder ut knäcken på ett ark bakplåtspapper i stället.

  marmelad har jag tyv aldrig gjort, hoppas du kan få hjälp av någon annan läsare.

  Ha en fin dag/caja

  SvaraRadera
 4. Har ett recept på äppelmarmelad i bitar som fungerar, men man måste ha lite tålamod ;) Receptet kommer ur en ärvd kokbok tryckt 1948, är enkelt å jättegott (men sött)!

  Du behöver passerat surt (osötat) äppelmos. Tag 750 gram vanligt vitt socker till varje liter mos. Rör i sockret i moset å koka under omrörning 1/2 till 3/4 timme, kan ta längre tid, tills moset tjocknar ordentligt. Men pass opp! Bränner lätt fast!
  Häll upp i långpanna klädd med bakplåtspapper och ställ på torr rumsvarm plats att "torka till". Tar upp emot 2 veckor beroende på luftfuktighet. Men jag lovar det är värt att vänta på. Kolla då å då å när det går ska du skära marmeladen i lagom godisbitar å rulla i socker. Kan behöva torka lite till efter sockerrullningen. Förvaras i burkar med smörpapper mellan lagren.
  Har gjort sånt här godis av en gammal äppelsort som ger rosa mos. Ser väldigt fint ut.

  Ha tålamod å lycka till hälsar Tant 55

  SvaraRadera
 5. Vilka otroligt proffsiga godisstrutar.

  Du får nog börja sälja .:o)

  Håller tummarna till i eftermiddag, Hoppas på en stor tur.

  Kram/Gunilla

  SvaraRadera
 6. Skönt att läsa att det inte bara jag som hittar icke fungerande recept. Något marmeladrecept har jag inte. Och mitt fudgerecept fungerade inte heller,men här ser du vad det blev av den smeten istället
  http://livsnjutaren-livsnjutaren.blogspot.com/2010/12/en-javla-rora-som-blev-succe.html

  SvaraRadera
 7. Sällar mig till raden beundrarinnor som undrar hur du gör strutarna! Ser fram emot nytt surdegsrecept i veckan;)

  Visst är det härlig med små barn som vill klä granen. Här har det ofta slutat med varsin på rummet som får pyntas efter eget tycke och så har mamma fått dona med den stora i fred! Men i år är det faktiskt barnen som önskade en romantisk gran med silver och vitt, så det är faktiskt en av de första gångerna barnen fått vara med och bestämma. Bestämmer de som jag vill är det aldrig några problem;)

  Kram, kram,
  Charlotta

  SvaraRadera
 8. Såg ditt recept,haha inte konstigt att mitt blev klet, det stod bara att grädden mm skulle koka upp. Inte att det skulle koka så man klarade kulprovet;)

  SvaraRadera