torsdag 16 december 2010

Hur ser er dröm-jul ut?

För mig är den rödskimmrande julen fylld av trevligt sällskap, god mat, ingen stress och glada förväntansfulla barn... Jag ser en blandning av Emil i Lönneberga och filmen "Tomten är far till alla barnen" (utan alla intriger då såklart!).

Jag känner igen mig sååååå mycket i Sara som förtvivlat försöker få ihop hela härligheten, (men för vems skull egentligen?). Har ni missat den filmen så kan den varmt rekommenderas... Ger lite perspektiv på saker och ting runt jul ;0).Det gäller nog att tänka igenom vad som är viktigast till jul och för vems skull man stressar ihjäl sig... Är det för dina egna förväntningar om vad en jul ska vara eller är det för barnen?Det här blir det första trevande försöket från min sida att försöka släppa alla krav och förväntningar jag har på mig själv runt jul... Det är allt annat än enkelt men det är som de säger, man blir klokare med åren ;0).

Anna

10 kommentarer:

 1. Ja, jag tror nog att man blir klokare med åren. Känner inte längre att allt måste vara perfekt, utan det är viktigare att vi har roligt tillsamman.
  Tiden innan jul är så speciell, nästan lika rolig som själva julafton! Och julen är ju ännu mysigare nu när man har barn...

  Men vissa saker är ju superviktiga och måste bara hinnas med. Som Leilas Rocky Road som jag ska gå och göra NU!

  Ha det bra!

  Kram Pernilla

  SvaraRadera
 2. Jag tror det är just kraven på den perfekta julen som gjort att jag som vuxen vägra fira jul under större delen av mitt liv. Nu är det annorlunda,de är så enkelt,de är idag för mig,en tid av god mat och att få mys lite extra med de jag älskar mest,de ska inte längra ha n¨got med persenter eller en perfekt familj att göra,det är då...tomten blir far till alla barn :)

  SvaraRadera
 3. Min drömjul ser nog ut som Ingmar Bergmans film "Fanny och Alexander" miljöerna, gemenskapen, allt det levnadsglada på gott..och ont. Alltså livet som det egentligen är, allt i dessa otroligt vackra miljöer, som inte längre finns. Vem skulle inte vilja ha en husa och kokerska?? Personal som gjorde ditten och datten och så kunde man ägna sig själv åt att gå runt och pynta och njuta. Men även där fanns problem och det är väl så det ska vara, när man är människa.

  En ritual som jag har varje jul det är att jag ser filmen "Änglagård". Det är så mycket i den filmen som passar in på när vi köpte den här gården... ja jisses! :)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. du slog huvudet på spiken där. Själv kan jag tycka att med en ganska splittrad familj att det är jobbigt att åka rundor och fira jul hos olika personer. Vi blir alltid bjudna på minst 5 julmiddagar. Och dyker man inte upp hos någon är det alltid någon som klagar på vart man håller hus. Så nu har vi bestämt oss att vi firar själv här hemma med vänner istället . Vi har skapat vår egen tradition . Men drömmen vore ju om alla kunde bli sams och fira tillsammans

  Kramar Malin

  SvaraRadera
 5. Hej!

  Är ute och cybersurfar....hamnar här hos dig och känner att din fråga måste jag svara på.

  Min drömjul är kravlös utan stress...och faktiskt så är det nästan så vi har det. Vi firar hos mannens mamma, där det är härligt hemma, alla hjälps åt och inga tider att passa. Resten av jule går åt till att bara mysa hemma med man och barn...total avkoppling!

  Dock har det ju inte alltid varit så...men det är en annan historia.
  Vi lär så länge vi lever!

  Ha en fin och lugn vecka innan jul/caja

  SvaraRadera
 6. härligt anna, håll i dig när alla krav ramlar över, julen är underbar när man mår bra...och det gör man inte om man gör saker bara för det!

  må väl, varmkram lotten

  SvaraRadera
 7. Varje jul önskar jag en annan jul men inte samma varje år. Helt ärligt vet jag nog inte vilken jul jag helst skulle vilja ha för att bli nöjd. Det enda jag vet är att jag inte vill stressa samt att jag vill vara nära min familj.

  Kram Teres

  SvaraRadera
 8. Jag håller med dig - så vill jag också ha min jul. Däremot så kanske jag inte vill ha Emil i Lönnerberga (med en arg pappa och en Emil i snickerboa). Fast en ganska lugn och enkel jul. Vår plan är mat mitt på dagen, en promenad, Kalle mfl och därefter lite julklappar och mys med godis, efterätter och glögg. Antagligen så avslutaas allt relativt tidigt och sedan kan jag och min man sitta uppe en stund och njuta av lugnet när barnen lagt sig och gästerna åkt hem. Tystnaden. Precis lagom! Så vill jag fira min jul :-).

  Ha det gott!

  Kram M

  SvaraRadera
 9. Hej vännen!
  Du är så klok.
  Här har vi också försökt sänka kraven och fira en lugn och fridfull jul med mycket mys, god mat, lite klappar och trevligt sällskap.
  Önskar dig en skön helg utan stress och måsten!
  Kram Lotta

  SvaraRadera