I två veckor har jag gått här hemma och funderat på om jag inte skulle ta och baka lite vörtlimpa... Det kändes lite meningslöst eftersom barnen och framför allt lille Bo har vägrat att äta något annat bröd än polarkakor... Han är en så bestämd liten person så har han bestämt sig för något så är det så. :0)
Hur som helst så tog jag mig i kragen igår och satte igång med brödbaket... När middagen var avklarad gick jag som vanligt ut i torpet för att sy innan barnen skulle nattas. Döm om min förvåning när jag kommer in igen och en HEL limpa hade gått åt! Barnen äääälskade verkligen brödet... Sådant gör en mamma så glad! :0)
Det är inte särskilt svårt att baka vörtlimpa så här får ni mitt recept...
Ingredienser:
1 flaska porter (0,5l)
5 dl julmust
1 dl mörk sirap
1 msk salt
50g smör
50g jäst
1 tsk fänkål
1 tsk anis
0,5 tsk kardemumma
2 msk pomerans
0,5 tsk nejlikor
1,5 msk soya (för färgen)
Rågsikt
(Alla kryddor ska såklart vara malna eller mortlade)
Börja med att smälta smöret. Häll i porter och julmust och värm tills det blir fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt degvätskan lite i taget så jästen löser sig. Tillsätt allt utom mjöl. Blanda och tillsätt mjöl tills du får en deg som går att arbeta med. Jäs i ca 1 timme. Knåda, baka ut 4 limpor och låt jäsa ytterligare 20-30 min. Sätt in i 200 graders ugnsvärme i 30-40 min.
Tips! Pensla med lite olja mellan limporna på plåten så går det lättare att dela dem när de är klara...
Gulliga dej som delar med dej av receptet!!!!
SvaraRaderaHoppas du får en fin dag!
Kram Kathrine
Ser fantastiskt ut!
SvaraRaderaMåste ta mig i kragen och baka lite annat än det vanliga! Till skillnad från lilla Bo gillar jag variation på frukostbrödet:-)
Kram Emma
Tack för receptet! Älskar vörtbröd. Vet du, min son är 11 men äter nästan bara polarkaka han med :) Kram Katta
SvaraRaderammmmmmmmmmmm det brödet lät gott det ska jag prova att baka...tack! kramis semlan
SvaraRaderaTack för receptet! Det där måste jag prova på.
SvaraRaderaKram Kicki
vad gott det ser ut, blir så sugen...kanske får bli ett bak i helgen :)
SvaraRaderaha en fin dag
kram Nellie
oooo gud vad gott! det receptet ska jag ge till sambon så får han baka, det är han som står för det här hemma! ;D
SvaraRaderaTack!
Kram p.
Mums, har aldrig gjort vörtbröd själv. Kanske något för mig att pröva...
SvaraRaderaKram Tina
Och här är det bara jag som äter vörtbröd......det är ju så gott! Jag kommer att baka ändå och ditt recpet verkar jättegott, tack för det!
SvaraRaderaKram
Ja, man tror inte det är sant ibland att barnen kan smälla i sig de mest oväntade saker...
SvaraRaderaMin son var inte gammal när han åt getost och tyckte det var det godaste han ätit, medan vi andra satt och tyckte det smakade gammal kofta.
Men vörtbröd är ju gott!
Tack för receptet...
kram ullamaria
Barn är som karlar: De måste få tro att de upptäcker att de gillar saker på egen hand, hehe! Tack för receptet!
SvaraRadera/Anna-Karin
Ser jättegott ut! Kanske skulle ge mig på att prova det. Jag är glutenkänslig men det måste väl gå lika bra med glutenfritt mjöl + att utesluta sojan då. :) Tack för receptet!
SvaraRaderaKram kram!
Den såg jättegod ut, jag får gå ner i köket och prova direkt. Hi hi, det är kul med barn...man kan aldrig räkna ut i förväg vad som kan passa.
SvaraRaderaFantastiskt fin blogg du har, hittade hit idag. Kommer tillbaka.
Lisa/Lisas trädgård
MUMSIGT!
SvaraRaderaKram
Linda
Det ska jag absolut prova. Lägger du alla fyra deglängderna på en plåt och sen delar dem när de kommer ut? De reser sig på höjden och bredden då och inte på längden?
SvaraRaderaKram
Åhh...Vörtbröd som är så gott! Jag har nog aldrig bakat sånt nån gång, men kanske skulle man prova på att göra det i år. Tack för receptet!
SvaraRaderaKram Åsa.
Å, så gott med vörtbröd! Kan känna doften...
SvaraRaderaMvh
Frida
Bestämde mig att mina första vörtbröd fick bli ditt recept. Så nu är dom precis tagna ur ugnen,gud min skapare...vilken doft,vilket bra beslut att ta,de blir nybakat vört till första advent,tack för receptet,de ska sparas!!!
SvaraRaderaHar testat ditt recept, luktar helt fantastiskt i hela lägenheten. Väntar på att det ska svalna så man kan provsmaka =) God Jul
SvaraRadera