måndag 30 augusti 2010

När blev det här en matblogg?

Den här helgen har nog varit något utav det mest underbara jag har upplevt...

Efter händelsen i fredags när min lilla Albin satte i halsen fick jag lite nytt perspektiv på saker och ting. På lördagen åkte vi ut i skogen med alla barn på jakt efter kantareller. Barnen var så glada och pysslade på med sitt och jag och Niklas plockade blåbär (eller vad man nu ska kalla blåbär som är stora som vindruvor *tihi*). Den här gången blev kantarell-lyckan något större än förra omgången. Vi fick ihop till (håll i er nu) TRE kantareller. Men de 5 liter blåbär vi plockade ihop på någon timme tröstade desto mer...

Tänk att man behöver ett uppvaknande för att kunna se vad som är viktigt i livet och att ta vara på stunderna man har med sin familj. Ibland behöver man stanna upp, se sig omkring och känna efter om livet verkligen är som man hade tänkt att det skulle bli. Vi springer omkring i våra ekorrhjul och glömmer bort varför vi egentligen springer... Ta en kravlös dag ihop med familjen då och då helt utan stress och bara njut! Strunta i mattider och vad barnen får i sig just den dagen. Släpp allt tjat och gnat och bit er i tungan när ni känner att förmaningarna börjar komma smygande. Följ med era barn i deras fantasier och ta er tid att lyssna på vad de berättar för er. Man kan få höra fantastiska historier när man promenerar omkring i en skog med små barn. Det gäller bara att låta sinnet vara öppet!

Skogen är och har alltid varit min källa till själsligt läkande. Det är så kravlöst att vandra omking i en skog eller bara sätta sig på en mossig sten och njuta av stillheten.

I skogen finns ingen stress, inga krav, inga måsten. I skogen är man en del av något mycket större... En del av livet!

En annan del av livet är vårt dagliga bröd... (Snygg övergång va!)


Ni vet ju om att jag (hormonstinn gravid kvinna) har fått en knäpp och är huslig som få just nu...

För att få utlopp för en del av denna husliga energi har jag börjat baka bröd. Såklart går det ju inte att svänga ihop vilket bröd som helst... nej, här ska bakas på surdeg!

Det kräver viss förberedelse att baka på surdeg (ca två-tre dagar) men sedan är det hela väldigt enkelt. Man rör ihop sin deg på kvällen, ställer in den i kylen och gräddar brödet på morgonen. Smaken blev heeeelt fantastisk! För att inte tala om den krispiga skorpan... En plåt med vatten i botten på ugnen och vips har man fått sig en ångugn!



För att göra en surdeg gör man såhär:

Rör ihop 1 dl grovt rågmjöl och 1 msk honung med 1 dl 40 gradigt vatten i en stor glasburk. Låt stå på ett varmt och dragfritt ställe i ett dygn med locket lite på glänt. För mig fungerade det bäst att låta den stå inne i ugnen med lampan tänd...

Efter ett dygn matar du degen med 1 dl grovt rågmjöl och 1 dl ljummet vatten och låter det återigen stå i ett dygn.

Nu är det dags att mata den igen (med samma mängder) och när man ser att det skummar och bubblar i burken kan man börja baka.

För att baka det fantastiskt goda frukostbrödet behövs det här:

1-1,5 liter vetemjöl
2 tsk salt
2 msk honung
5 dl ljummet vatten
10 gram färsk jäst
2 dl surdeg

Gör såhär:

Blanda ihop lite ljummet vatten, jäst, salt, honung och surdeg i en bunke. Se till att jästen löst sig innan resterande ingredienser tillsätts. Degen ska vara lös men inte rinnande... Låt assistenten arbeta ihop degen i ca 10 min, för hand får du hålla på i uppemot 20 min. Stjälp upp degen i en oljad bunke eller ännu hellre rektangulär form. Lägg över plastfolie och låt den stå och jäsa i 30 min i rumstemperatur. Ställ därefter in den i kylen över natten.

På morgonen sätter man på ugnen på 250 grader. Ställer in en plåt med vatten i i botten av ugnen. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och skär den mitt itu med en vass kniv. Var väldigt försiktig när du hanterar degen och rör den så lite som möjligt.

Lägg upp den på en plåt helst en med hål i och tvinna den försiktigt. Varsamma händer krävs!

Sätt in bröden i ugnen och dra ner temperaturen till 200 grader. Låt gräddas i 35 min. Börjar man se att de blir för mörka kan man dra ner temperaturen ytterligare till 150 grader.



Avnjut med ost och en god marmelad!

Lycka till!

12 kommentarer:

  1. Gomorron vännen!
    Mums va jag blir sugen, har funderat ett tag på att prova mig på surdeg. Det låter inte så svårt, kanske dax att testa. Tack för receptet, de ska jag spara.
    Visst är skogen ett underbart ställe för avkoppling. Vi har också varit ute några gånger och faktiskt fått med oss flera kantisar hem.
    Ha en underbar dag!
    Kram Lotta

    SvaraRadera
  2. wow ska absolut prova.låter himmelskt oj vad min mage kurrar nu

    SvaraRadera
  3. Påminner om vår dag i skogen i går :) Det är så härligt att gå i skogen, man blir som en ny människa!
    Ser gott ut ditt bröd :)
    Kram Kicki

    SvaraRadera
  4. Ser jääääääättegott ut! Men herre gud Anna jag har helt missat att du har liten i magen. (Tur att semestern är över så att jag nu kan koncentrera mig på alla fina bloggar *hihi*) GRATTIS va kul!!
    Mmmm.. gott med blåbär. Jag håller verkligen med om skogen, det är precis som jag känner det. I skog och trädgård så läker jag invärtes och känner hur all stress och alla måsten bara rinner av mig.
    Ha en toppendag.
    Kram Dessie

    SvaraRadera
  5. Så mycket fina bilder och härlig text du har hunnit med sedan sist och brödet verkar supergott. Får jag ta och prova framöver.
    Skog är inte fel att ha runt huset, jag älskar skogen. Också. En skogs- och bergmänniska är jag, men tycker det är underbart att ha havet i närheten.
    Agneta kram

    SvaraRadera
  6. mumsigt det låter och ser ut!!! kramis semlan

    SvaraRadera
  7. Lät som en härlig dag i skogen, sånt man tänker att man ska göra, men oftast hamnar i soffan istället. Baka bröd är också en plan jag har, har köpt form och hittat recept, men inte kommit igång än. Dags för skärpning, tror jag:). Ha en bra dag. Kram Anna-Karin

    SvaraRadera
  8. Åh! så mumsigt inget smakar som hembakat..Tänk vad rika vi är med allt vad skogen har att ge..och så är det så himla skönt att bara gå och rensa tankarna i alla väder..jag är nog en liten skogs tomte thihi

    Ha en ljuvlig vecka
    kram wivi

    SvaraRadera
  9. Mmm, hembakat, kan nästan känna doften hit!
    Din lung - skog
    Min lung - havet
    Ha en fin Vecka!
    Kram Sirpa

    SvaraRadera
  10. Jag kklarar ju knappt att läsa din blogg längre. Man blir akut svältnödig varje gång! *ge mig maat*

    SvaraRadera
  11. Hej vännen,
    Läste om din och son och fy vad hemskt..
    Gick en kurs hos Rödakorstet om livräddning hos just barn och det känns skönt att ha det i bakhuvudet för man vet ju aldrig vad som kan hända...
    Vad kul att du är gravid hur långt har du kvar?
    Ja det är verkligen så gott med surdegsbröd men men någon dag kanske jag kan bli lite huslig jag med....
    kram
    sandra

    SvaraRadera
  12. Surdegsbröd är verkligen gott... Har en surdeg i kylen där grunden är från år 2001
    Det blir jätte gott bröd av det!
    Din bakning går verkligen inte av för hackor... ser super gott ut!
    Det är ju milsvidd skillnad mellan affärens bröddiskar och hembakat... bröden kommer inte från samma planet!

    Må så gott och ta hand om magen, familjen och all bakning
    Kram Anna W

    SvaraRadera