torsdag 12 augusti 2010

Det är en djungel där ute!

Som jag har njutit! Igår var det soligt och varmt för en kort stund och kaffe i solen var ett måste. Jag tycker det är så underbart när man börjar känna av hösten lite smått. Skörden har börjat komma igång på allvar och nu har jag några tomma lådor där jag kan så asiatiska bladgrönsaker. De ska sås den här tiden på året eftersom de annars går i blom.

Det börjar mer och mer kännas som en djungel ute i köksträdgården och jag blev tillslut tvungen att beskära pumpan ganska ordentligt. Det som var droppen var när den började svinga sig upp mot växthuset...



Min allra första kronärtskocka! Den är pytteliten och trots att de växer på en odlingslimpa är hela växten rätt illa åtgången. Sniglar, löss och fjärilslarver har gjort vad de har kunnat men jag har inte gett upp... Såpvatten är min vän!!!



Två stora korgar fick jag ihop med pumpablad, men nu kan man äntligen komma fram här igen...



Jag valde att skörda rödbetorna nu, innan de blev så stora så det skulle bli problem att få ner skivorna i burkar. ;0) Har ni inga egna rödbetor så kan jag rekomendera att köpa lite kravodlade och lägga in. Det är sådan otrolig skillnad i smak emot de färdiginlagda man köper. Min mamma lät oss jämföra en gång när jag var liten och jag minns fortfarande hur jag tyckte att de köpta smakade unket. Visst är hon pedagogisk min mor!



Mitt tips för miljön idag har jag lånat från Mia med bloggen kinoko. Hon tipsade mig om att man kan skiva och frysa in bananer som börjar bli trista. Sen är de supergoda att använda till smootie. Jag hade ingen aning om att det gick men det fungerar hur bra som helst. Dessutom blir ju smootien kyld på en gång när man använder frysta bär och frukter...

Ha en trevlig torsdag!

Kram

Anna

19 kommentarer:

  1. Va härligt nu när man kan börja skörda det man har odlat. Det är ju det roliga med det hela, att få se resultatet.

    Ska bli roligt att få se dina pumpor sen, de verkar bli enorma

    Kram

    SvaraRadera
  2. Hemma hos mig finns endast en ensam tomatplanta i uterummet. Har så ogröna fingrar.

    Men jag älskar att se andras verk.

    Trevlig torsdag du med!
    Kram Cia

    SvaraRadera
  3. Oj vilken njutning att titta in här med all din grönska. Vilken otrolig växtkraft. Måste vara underbart att skörda det man själv drivit upp!
    Kram Pia

    SvaraRadera
  4. En trevlig djungel tycker jag, fast man måste ju komma fram. Vet att pumpan växer väldigt, jag sådde på komposten, och den hade växt över till grannen när vi kom hem! Så söt din lilla kocka är, hoppas du klarar den ett tag till.
    Må gott
    Kramar
    AnnaMaria

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Vad fint du har i trädgården! Ser härligt ut, där man skulle kunna sitta med en kopp kaffe och njuta!
    Har en trevlig torsdag!
    Kram Sirpa

    SvaraRadera
  6. åh det är fler än mina växter som ätit anabola i år...jag måste med beskära och det illakvickt om jag ska få skörd...det tar emot dock...hum...när det äntligen växt vill man ju inte klippa ner*ler kramis semlan

    SvaraRadera
  7. Din köksträdgård ser helt underbart härlig ut, vilken växtkraft! Kul ide med att frysa bananskivor! Visst är det oerhört gott med grönsaker med lägger in själv!
    Ha det gott!
    Kram Margot

    SvaraRadera
  8. Hej vännen!
    Jag bara älskar din härliga djungelträdgård och ert fantastiska växthus. Absolut ska jag be dig om råd när jag ska börja odla mer eget. Nu nöjer jag mig med att plocka blåbär, hallon, björnbär och havtorn på tomten, inte så illa det heller.
    Ha en underbar dag!
    Kram Lotta

    SvaraRadera
  9. Vad du är duktig! Jag slipper göra det - ingen tycker om rödbetor, så när de "måste" vara på bordet - duger köpta :)

    kram/Olg@

    SvaraRadera
  10. Super bra tips ang bannaerna. Min pumpa vet jag inte vad jag gjort för fel med men skulle tro att den har fått för lite vatten.....två små ynka mini pumpor som nog inte blir något till.

    Ha det gott
    Kram anna

    SvaraRadera
  11. Vilken underbar djungel du har där! Jag har oxå börjat skörda och mina rödbetor ligger i burkar nu. Här har ohyran nästan tagit över, men skam den som ger sig!
    Tack för banantipset!

    SvaraRadera
  12. Å jag blir så avis på alla er som kan skörda era fina saker från trädgården! Suck. Att hitta såna borstar är inte lätt inte man måste ha tur. Pia var så söt att tipsa mig. Härligt att få tag på en riktigt gammal borste från bygden. Kram

    SvaraRadera
  13. Å vad mysigt med eget odlat, det smakar ju extra gott...
    Kram Agnetha

    SvaraRadera
  14. Äh vilken odlignsglädje, jag bara njuter
    kramar Malin

    SvaraRadera
  15. Ja jisses vad det växer hos er..bra jord och omvårdnad antar jag :)

    Kramis sanne

    SvaraRadera
  16. Det växer så det knakar ser jag;=) Fy för sniglar som äter allt grönt som kommer deras väg, har också här i trädgården.
    Kram C

    SvaraRadera
  17. Ja trädgården lever sitt eget liv så här års. Jag har alla mina odlingar i pallkragar, då kan man se till att de håller sig inom sin krage i alla fall - fast pumpan brer ur sig precis överallt ändå! Jag ska sätta snigeltejp runt kragarna mot sniglarna men kronärtskockan har inte ett enda småkryp ätit på. Däremot åt larverna upp min kål, blir INTE någon sådan i odlingen nästa år!

    SvaraRadera
  18. Tack för att du delar med dig av dina fina bilder och att få lite bra tips och råd... Banantipset tyckte jag var extra bra då det blir mycket frukt smootie här hemma :)

    Må så gott och ta väl hand om alla dina odlingar
    Kram Anna W

    SvaraRadera
  19. Men herre jisses vilken trädgård du har kvinna! Hur gröna är dina fingrar egentligen?!
    Man blir ju bara så där grymt avundsjuk!
    Rödbetor, vad gott!
    Jag brukade hjälpa mor min när jag var liten tös att lägga in rödbetor. Så goda de var.
    Blir inte mycket betor här för maken gillar inte dem.
    Ha en fin fredag!
    Kram Bodil.

    SvaraRadera