torsdag 27 mars 2014

Pasona HQ i Tokyo

När jag besökte Japan i september förra året fick jag möjligheten att få gå en rundtur på det beryktade Pasona HQ. Här odlar man inomhus och kan skörda allt från blåbär till aubergin året runt. Den mesta odlingen bedrivs som hydroponisk odling (en odlingsform där man odlar i näringslösning) men här och var odlades det även i jord. Tänk att inreda sitt vardagsrum med en sån här liten köksträdgård där man kan skörda tomater mitt i vintern. Med led-belysning drar det inte så mycket el och jag skulle tro att det största problemet är att slippa ifrån löss och annan ohyra som gärna uppehåller sig och förökar sig i vansinnig takt när alla rovinsekter sover sin vintersömn. 


Anna

3 kommentarer:

 1. Tror du som jag, att energisnål LED-belysning kommer att revolutionera odlingen? DET ser, i alla fall jag fram emot! Fast jag är lite skeptisk mot odling i näringslösning. Tappar man inte mycket smak som jordens komplexa kemi ger? Eller är det bara gammaldags tänk?

  SvaraRadera
 2. Känns lite onaturligt... var gör jag av mitt köksavfall och växterna när de har gjort sitt? Nu hamnar de i komposten som blir jord som ger liv åt nya växter, kostar ingenting, tär inte på jordens resurser ifråga om tillverkning av näring eller frakt. Håller mig nog till jord....

  Ha det fint
  /Anette

  SvaraRadera
 3. Men det var ju odlingen i jorden jag menade att jag kunde tänka mig att ha i mitt vardagsrum Anette! Att odla i näringslösning känner inte jag heller är något jag vill pyssla med... men själva tanken att kunna odla inomhus lockar mig eftersom det skulle innebära att jag kunde äta egna tomater mitt i vintern. :)

  /Anna

  SvaraRadera