tisdag 13 december 2011

Låt oss sluta stressa!

Det är så underbart nu när det är jul! :)

Jag äääälskar stämningen man får av ljus, växter och textil såhär års! 

I förra veckan bestämde jag mig för att inte stressa inför den här julen (heller). Vad gör egentligen barnen gladast? Att få umgås med sina föräldrar, spela spel, baka och pyssla eller att allt är tipptopp inför julafton? Stress är härmed bannlyst och hinner vi inte laga all mat, baka allt bröd, städa eller pynta så strunt samma! Vi ska umgås och myyyysa i stället! Det jag gör gör jag därför att jag tycker det är roligt!

Jag läste ett inlägg angående det här med att dricka alkohol inför sina barn under julen på Erikas blogg "Det vita dårhuset". Läs det inlägget du också! Det är svårt att veta vart man ska dra gränsen för hur mycket som är ok att dricka när man har sina barn närvarande. I vårt hus brukar vi oftast vänta med att dricka någonting alls tills barnen sover. Det innebär i förlängningen att vi nästan aldrig dricker något eftersom vi är så trötta när vi äntligen fått de små i säng. ;) Kanske inte är rätt väg att gå det heller... 

Jag vet hur mycket jag tål men hur ska jag någonsin kunna veta hur mycket som krävs innan barnen tycker det är obehagligt?


Väggen i köket börjar sakteliga ta form och nu ska sista lagret med spackel på och sedan smygar runt fönstren innan jag kan måla.  Jag är så nöjd! Hela huset blev mysigare och eftersom vi har fönster i väggen blev det inte så mörkt som jag hade befarat... 


Nu är det bara några dagar kvar tills hela familjen tar jullov! 

Guuuud vad skönt det ska bli! :)

10 kommentarer:

 1. Hej Anna !

  Visst är det viktiga funderingar...
  Vi är inte heller några som dricker så mycket i denna familjen.
  Våra barn har sett att vi kan ta vin till maten.
  Men inga mängder alls... men dom blir mer förvånade om vi ska ta.
  Det blir så hoppas sällan.

  vad fint det har blivit med väggen!
  Så ljust och ombonaT!

  Ha en fin kväll !

  Kramar SirpaPS... SKA LÄSA

  SvaraRadera
 2. Du har så rätt så rätt Anna! Vi ska inte stressa igenom julen. Tänk vad man längtar efter den. Då vill man också njuta av den. Och det viktigaste är att umgås. Det räcker med tända ljus och en julskinka så är julen räddad hihi.

  SÅÅÅ snyggt det blir med väggen. Helt otroligt. Vilket fint hem ni har :)

  Det är svårt det här med alkoholen. Inte bara på jul utan även annars när det gäller inför barnen. Vi har aldrig druckit alkohol på julen annat än julöl så jag är inte uppväxt med det men ja.. det är svårt.

  Kram Josefin

  SvaraRadera
 3. Julstressa slutade jag med för flera år sedan. INte behöver huset städas från golv till tak bara för att det närmar sig jul. Sen är det iofs så att våra barn är stora nog att klara att storstäda ett helt rum själva och om vi då tar vars ett alla fyra så går det ju ganska fort. Det beror på vad vi känner för om vi gör det eller ej. Vi myser mycket och i juldagarna spelar vi spel, tittar på film och äter rester.

  När det gäller alkohol är vi väldigt måttliga. Våra barn har aldrig sett någon av oss berusade så att det märkts. Vi tar gärna 1-2 glas vi till maten på helgen men inte mer. Blir bara trött om jag dricker mer än så. Våra barn är 15 och 17 så det närmar sig den dagen då de kommer att prova. Båda vet mycket väl att vi inte accepterar att de dricker alkohol överhuvudtaget före 18 årsdagen. De har lärt sig genom att se på oss att man kan dricka lite och sen räcker det. Man behöver inte tömma flaskan! SÅ klart missbedömer de flesta intaget någon gång i ungdomen och det är bara till att hoppas att inget allvarligt händer då och att de själva eller någon annan ringer oss.
  När det gäller julhelgen har den aldrig inneburit så värst mycket alkohol i min värld.

  Jättefint med fönsterväggen tycker jag.

  Kram till dig!

  SvaraRadera
 4. Nä, julen ska inte stressas in, och det håller jag på! Julklapparna är inte köpta än, men jag är ledig dan före, och inga mängder ska det vara heller, för julen handlar om mys och närvaro.
  Men som jag längtar efter att slippa jobbstressen...den verkar aaaldrig ta slut, och inte kan jag påverka den heller,suck. Jaja, snart får jag mina 2 ego-år - haha!

  Mys vidare! Härligt med ett långt jullov tillsammans! Åhh... Kram Marie

  SvaraRadera
 5. Du har så rätt angående julstressen, det blir jul och mysigt även om det inte är städat i alla vrår ( det är bättre att göra när man slänger ut granen och alla gäster åkt hem)Vad det gäller maten går allt att köpa, men jag tycker verkligen det är kul att laga mat så det prioriterar jag (sen har vi ju också knytis vilket underlättar) Nästa fråga angående alkohol så är jag uppväxt med både glögg, snaps och öl på julen och så är även våra barn uppväxta (de har givetvis inte fått alkohol själva innan de var vuxna) Men all konsumtion har skett med måtta och aldrig har någon varit onykter. Starksprit förutom snapsen har aldrig förekommit. Personligen tror jag det är bra att ens barn får se att man kan dricka alkohol, MED MÅTTA givetvis. Jag tror också att det minskar nyfikenheten, men många tror helt säkert motsatsen. Om detta kan man diskutera länge.
  Ha det gott.
  /Lotta

  SvaraRadera
 6. Om jag är stark så är du klok, klok som en bok. Helt rätt att sluta stressa och mysa istället. För oss blev julen för två år sen vår måttstock. Fabian föddes den 14:e december 2009 och den julen sa vi hela tiden. Det blir som det blir! Vi hinner det vi hinner!
  Den känslan finns kvar fortfarande och det är så skönt. Köket blir hur fint som helst och jag älskar väggen med fönster.
  Ha en underbar Lucia!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 7. Tack för all mysig inspiration du alltid bjuder på !!! Mattan var kanonfin.
  Kloka tankar med alkoholen .Eftersom vi har vuxna barn kan vi numera ta ett glas vin till maten tillsammans med dem.

  Kram Bittan

  SvaraRadera
 8. Ja det skall bli skönt värre med jullov. Att inte stressa är en god föresats - dock mycket svår att efterleva.

  Och alkoholen - jag det beror förstås på mängden som intas, tycker jag. Vi dricker ofta ett glas vin till maten, men sedan är det bra. Jag är övertygad om att vår son inte har haft obehag av det. Dessutom säger ju barnen vad det tycker när de blir lite större.

  SvaraRadera
 9. Har bestämt att inte stressa mer! Så jag har bokat massa träningspass på friskis, för att försöka tänka på annat än jul! Fint fönster./Lila-Christina

  SvaraRadera
 10. Hemsk läsning om alkoholen! Här hemma kan vi ta en öl medan vi fixar maten på helgen men sen väntar vi tills barnen sover om vi vill ha vin el liknande. Det är bara när vi har gäster eller firar nåt som vi dricker vin till maten. På julen dricker vi julmust och julöl. Är också uppvuxen med snaps och julöl men för mig har det aldrig varit något negativt. Det är svårt det där, hur man ska veta när barnen tycker att det är nog!

  Du är väldigt klok, försöker också låta bli att stressa. Huvudsaken är att barnen känner att det är jul! :o)

  Kramar

  PS: Väggen blir väldigt fin också!

  SvaraRadera