onsdag 7 september 2011

Skörd av gurka, squash och bönor...


Jag är så glad att jag fick ett recept på en soppa med squash som grund av Nilla (en av mina läsare) förra hösten. Man kan nämligen göra soppgrunden och frysa ner den för att ta fram den senare. Huuuur bra är inte det när man har mer squash än man kan hantera? :0)


Jag brukar hacka några gula lökar och fräsa det tillsammans med några klyftor vitlök. Sedan tillsätter jag squash, buljongtärning och vatten. Kryddar med salt och peppar och när soppan kokat klart mixar jag den (hit kan man förbereda och frysa in) och tillsätter sedan vispgrädde. Till soppan har vi knaperstekt bacon och något gott bröd. Kanske inte den mest hälsosamma middagen men ljuuuuvligt gott är det!


Just nu håller jag som bäst på att skrapa rent vårt köksbord från färg. ASJOBBIGT! Igår när mannen kom hem och jag hade skrapat nästan hela bordet kläcker han ur sig... -Men gumman jag kan ju låna en bandslipmaskin från en gubbe på jobbet. Varför står du och skrapar för hand? 
Morr!!!!

Nu ska jag bara klura på vad jag ska göra med bordet när det är rent från färg... Det ska gå lätt att torka av, vara ljust och passa ihop med vår gamla kökssoffa. Vit färg har visat sig suga åt sig både det ena och det andra så jag är rätt less på det. Nu vill jag ha det rent och fräscht och kanske framför allt lättstädat här hemma. Tips mottages tacksamt!

Anna

9 kommentarer:

 1. Ja jag har haft samma bekymmer med mitt vita som jag chabbade. Men om man lägger en lack över borde det väl funka. Fast å andra sian så får en del fläckar bordet att se väderbitet ut. Hmm...kommer du på något så tjoa;)Jag norpar tipset för soppan. Nästa år ska jag ha mer squasch. Så gott!

  SvaraRadera
 2. Vi gör samma soppa som du och fryser ner i mängder. Men istället för grädde lägger vi sen i boursinost. Färskost med vitlök. Typ en ost till en liter soppa eller efter smak. Galet gott!!
  När det gäller bordet har jag inga tips. Har också insett att en kaffering sitter kvar på ett vitt bord... Jag tycker det ser rätt snyggt ut som det är!? Lite lack på kanske?
  Ha det gott!
  Kram
  Ellinor

  SvaraRadera
 3. Är väldans avundsjuk på dina grönsaker, här har kållarverna försett sig av det mesta jag försökte odla. Ändå var det bara ett litet pyttigt land.

  Vad gäller vit färg och shabbade möbler så drar det till sig smuts som en svamp. Med 5 hundar i hushållet och nästan bara vita möbler så blir det fort skitigt, tyvärr. Men jag har ett tips. Jag ger mina möbler en yta av vax. Det fungerar bra. Jag använder ofärgat bivax. Men det finns nåt som heter antikvax också i flera olika kulörer.

  Lägger in en länk på en sida som redogör för lite olika ytbehandlingsmetoder på olika matrial : )

  http://www.biggan.nu/ytbehand.htm


  Mvh Anette

  SvaraRadera
 4. Så perfekt att kunna frysa ner färdig soppgrund när man har mer grönsaker än man hinner äta upp :)

  Din stackare, stå där och slita med halva bordet och sen få reda på att du kunnat fått låna verktyg som gjort hela jobbet åt dig... Vitt är ju alltid snyggt, men ömtåligt... Ska bli kul att få se vad du gör av det!

  Kramar Bella

  SvaraRadera
 5. Kanske bara olja in bordet? Då kan man sandpappra bort svåra fläckar och olja om på nytt!

  Med squash och lök kan man göra mycket gott, - ångrar att det inte blev någon squash här i år. Däremot har jag en bautastor pumpa på gång på den gamla komposthögen! Ska spara den till Halloween tror jag.

  Ha det fint där uppe i Västmanland!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera
 6. Åh så ljuvligt det låter med soppa, perfekt väder för det idag.

  Här hemma lägger vi på två lager med matt lack, det håller fläckarna mer lättborttagbara.

  Önskar dig en skön kväll
  Annie

  SvaraRadera
 7. Kul att få höra om hjälpmedlet när du har slitit så. Men då vet du till en annan gång.

  Om du får nåt bra tips så får du dela med dig till mig med. Jag har ju ett gammalt köksbord av plankor i natura och det är som sagt jättesnyggt men så opraktiskt. Det kan ge både en sticka här och där samt att det är svårt att hålla rent. Men jag vet inte var och om jag ska göra nåt åt det.

  Kram Teres

  SvaraRadera
 8. Den soppgrunden måste jag pröva.
  Ha det gott!!

  SvaraRadera
 9. hmm jag skulle prova lackfärg. Du får ju visserligen en blank yta men lätt att torka av. annars är ju ofärgad lack bra på rent trä mörknar det efterhand.

  Det här med män och verktyg: skrapade varenda fönster förra sommaren och i somras skulle jag göra i ordning ett slagbord. Då köpte mannen en värmepistol åt mig. Nuuuu fattar han - tänkte jag men berömde honom naturligtvis för hans grandiosa idé.

  SvaraRadera