måndag 26 september 2011

Jag väntar mig en och annan arg kommentar nu...

Ok, nu kan jag inte hålla mig längre. 
Jag vet att jag kommer att få smisk men det kan inte hjälpas... ;0)


Jag är medlem i naturskyddsföreningen men jag kan inte säga att jag är en särskilt aktiv medlem. Jag gör så gott jag kan när det kommer till vår miljö och önskar inte mer än så av andra... Men (här kommer det) vad i hela fridens namn hände med debatten om att vi måste minska vår köttkonsumtion? Helt plötsligt äter var och varannan LCHF dieten. Som jag (och många andra med mig) har förstått det hela så innebär den dieten att man ska gå ner i vikt genom att äta mindre kolhydrater och mer fett och protein. 


Visst är vår hälsa viktig men hur kan man med gott samvete sitta och smälla i sig biff efter biff när man ser att det råder svält i Afrika på grund av klimatförändringarna? I västvärlden lider vi av I landsproblemet fetma och för att minska i vikt väljer vi inte att äta mindre och röra oss mer utan att i stället äta ännu mer! I stället för att minska vår klimatpåverkan genom att äta mer vegetarisk mat gör vi tvärt om. Jag kan inte med gott samvete sätta i mig ännu mer kött när jag ser de undernärda barnen i Afrika som svälter... 
Kan du?


Nu får vi se hur mycket smisk jag får, men titta in här om du vill ha lite mer "kött på benen" ;0) när du står där i butiken och ska välja middag...

Anna

20 kommentarer:

 1. Hej Anna!

  Bra skrivet. Och tänktvärt. Jag försöker dra ner på kött ibland, men måste erkänna att jag är dålig på att hitta på vegetariska rätter. Men jag tror ändå att vi blir bättre.

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 2. Jag håller med. Skulle alla svenskar äta vegetariskt en gång i veckan skulle det göra stor skillnad! Kram från lillebror

  SvaraRadera
 3. Bra skrivet, alla behöver påminnas om detta! Vi äter ofta kött hemma, och särskilt maken är en stor köttälskare. Nu har vi hakat på Köttfri måndag för att åtminstone äta helt grönt en gång i veckan, och jag är nöjd över att ha fått honom till det. ;)

  Kram Hanna

  SvaraRadera
 4. Oj, inte för att jag äter LCHF men jag har faktiskt inte tänkt i såna banor tidigare MEN det var väldigt nyttigt att läsa vad du har skrivit. Jag kommer verkligen att tänka till nästa gång.

  Kram Teres

  SvaraRadera
 5. Tack för inlägget. Har faktiskt inte tänkt på det så nu ska jag absolut säga nej tack till LCHF (trots att jag har vänner som propsar på att jag ska testa)

  Här ifrån blir det inge pisk utan bara beröm

  Stort tack/annie

  SvaraRadera
 6. Hehe... Jag är köttoman *skäms lite*. Jag kan inte tänka mig att vara utan kött,hur många barn som än svälter i Afrika *skäms ännu mer*

  Fast i dag var jag solidarisk, gjorde Lasagne på rotfrukter, lök och kantareller.

  *retas lite med dig*

  SvaraRadera
 7. Kan inte annat än hålla med..... Har av många skäl haft svårt att 'förstå' den där dieten fastän jag har måååånga i min närhet som nyttjat och nyttjar den.... Faktiskt senast i dag vid middagsbordet sa jag till familjen att jag inte skulle ha något emot att vara vegetarian egentligen. Det var förvisso inte någon nyhet för la familia. Älskar vegetariskt. Skulle dock ha svårt att avstå fisk och lite annat. Men i stort sett så.... :-))

  Miljöpåverkan grönsaker kontra kött är verkligen något att tänka på...

  Gillar ditt inlägg Anna!!! Inge' smisk från mig i alla fall..... haha.... Fram för mer grönt på matbordet!!!

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 8. Så bra skrivet. Det är ju svårare att äta vegetariskt med barn då de inte är så populärt med linsgryta. När jag funderar på vad vi äter kommer jag inte på vad vi ätit senast veckan men vi är inte några stor konsumenter av kött. Och när vi väl äter det så är det oftast i små mängder.
  Efter att ha sett på landet brunsås känns kyckling inte så gott längre. Det var verklige hemskt att se hur fort de växer upp nu jämfört med för 30 år sen. Känns inte så hälsosamt att äta och dessutom synd om de små kycklingarna.
  Har du tid över titta på Landet brunsås på svt play.

  Kram

  SvaraRadera
 9. Inte mer kött, bara mindre kolhydrater och mycket mer fett!
  Jag äter mindre kött nu än vad jag gjorde innan och det är för att fettet håller mig mätt länge och de goda smakerna i maten får jag i från ovan jordgrönsakerna!
  Om du är nyfiken på vad som händer när man äter så här så gå in på "kostdoktorn.se" , han är väldigt saklig och kan förklara för dig vad som händer i kroppen när man äter enligt LCHF
  Kram

  SvaraRadera
 10. Hej!
  Inte får du pisk inte!!! Jag blir så trött på alla dessa konstiga dieter som florerar nu för tiden, jag tror på att det är sånt man gör ofta och inte sånt man gör sällan som gör att man inte kan hålla vikten.
  Hoppas vi ses idag!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 11. Pisk får du inte! för alla får ha sin åsikt lr hur ;)

  Äter LCHF men äter inte mer kött för det, istället en mer varierad kost än innan med fisk, fågel, ägg, kött, grönsaker, nötter och bra fetter vår kropp klarar att hantera
  Tycker oxå att det borde klargöras att bara stora biffar och bea inte är den optimala kosten, men ofta har detta just lyfts fram

  en liten tanke, hur åt vi förr?? när vi levde där vår mat fanns lätt tillgänglig?
  ofta i kustlandskapen och vid sjöar där marken är bördig och ger mkt mat och fisken fanns i mängd, inte åt vi bara kött och smör då??

  Och som vanligt TACK för en finfin blogg med mkt inspiration!

  SvaraRadera
 12. jag kan ge dig lite pisk om du vill, men inte för detta inlägg...Det är ju sant! Sen kommer ifs mkt protein fr baljväxter och inte bara fr kött så alternativ finns ju även inom den dieten eller hur!? I dagsläget, med all inf. man får, är det ju konstigt att det fortfarande förekommer svält...DET är nått att tänka på!! sköt om dig vännen!kramis semlan

  SvaraRadera
 13. Det är mycket man ska tänka på här i världen... Många bäckar små...

  SvaraRadera
 14. Inget smisk härifrån heller!:) Håller helt med dig! De jag känner som använder denna diet äter väldigt mycket kött. Men givetvis finns det ju de som tänker steget längre och inte äter mer kött med denna diet, utan söker lite andra alternativ. Jag tycker dieten är intressant, men skulle aldrig falla mig in att använda den. Det känns lite väl märkligt just det där med att så många äter mer och inte motionera mer istället. Nä ,min åsikt är nog att man ska vara lite försiktig.
  Roligt att någon vågar ta upp såna här saker, inte bara det positiva, så tack för intressant läsning!
  Ha de bra! :)

  //Ulrika

  SvaraRadera
 15. Visst är LCHF-dieten märklig liksom denna numera stora köttkonsumtion. Har diskuterat denna modediet med många i min närhet som använder den för att gå ned i vikt. Ingen tycks fatta att det enda som faktiskt hjälper mot viktökning är att inte stoppa i sig fler kalorier än man gör av med. Stoppar man i sig färre kalorier än man gör av med så går man ned i vikt. Så enkelt är det. Titta på alla som svälter!Vad kalorierna kommer ifrån är av noll betydelse (utom vad gäller mättnad och näringsbalans då).
  En frustrerande baksida av LCHF är att numera kan man inte baka kakor när man känner för det utan när det finns smör att köpa i butiken.

  Hälsningar från en ovo-lakto-vegetarian som äter fisk ibland.

  SvaraRadera
 16. Jag har ätit enl LCHF i många år och äter inte så mycket kött som du säger att man tydligen gör på LCHF Jag skulle vilja påstå att mina vänner som ej går på denna kost äter betydligt mer kött och skräpmat, godis och dyl som är lika om inte mer miljöovänligt än vad kött är (i både producering och sophantering) och i hälsosynpunkt.

  Där tycker jag ditt argument för barnen i Afrika passar mer in, alla ni som sitter och frossar i fredagsmys med chips och godis vilket är betydligt mer vanligare än folk som äter enl LCHF.

  SvaraRadera
 17. Inget smisk från mig även om jag aldrig skulle kunna bli vegetarian. Jag gillar helt enkelt kött för mycket och många grönsaker för lite. MEN vi tänker på vad vi äter och försöker äta av det som finns för säsongen (som rotsaker nu tex). Odlar en del själv och äter då av det så klart.
  Jag har alltid haft svårt för fanatism av olika slag och tror att lagom är bäst, oavsett vad det gäller.

  Kram!

  SvaraRadera
 18. Hej goa du! Inget smisk från mig heller. Jag är ju före detta vegetarian, numera fuskar jag med fisk och skaldjur. Det är verkligen ett väldans frossande i kött i det här landet. Tyvärr är LCHF:arna en försvinnande liten del av dem. Det är inte bara viktigt för barnen i afrika att vi minskar vår köttkonsumtion utan för hela jorden. Animalieproduktionen svarar för 18 procent av total uppvärmning enligt FAO. Av dessa 18 procent utgör 6 procent koldioxid från skövling av regnskog för att ge plats för betesmark. 4,5 procent metan från djuren, 4,5 procent lustgas från gödslad mark och 3 procent transporter med mera. Detta enligt lrf.se. Ska man absolut äta kött så välj svenskt kött. Att välja svenskt kött framför importerat kött t ex från Sydamerika minskar utsläppen så mycket som 30-40%. Blir lite mörkrädd när jag läser att man inte har "tänkt på det här". var har man då befunnit sig under de senaste 15 år sedan. Oj vad jag gick igång... :) Kanske även jag får oisk efter det här..?
  Heja dig mao! ;)
  Kramar!

  SvaraRadera
 19. Självklart får man tycka precis som man vill. :)
  Men jag tror nog inte att LCHF-dieten bidrar till mer köttätande. Proteiner finns i så mycket mer än just kött.

  Jag brukar själv köra lite åt LCHF hållet men jag äter väldigt väldigt sällan kött. Det viktiga för mig och för att jag ska må bra är att dra ner på de snabba kolhydraterna.

  Ha det gott!
  Kram
  J

  SvaraRadera
 20. Sedan jag gick över till LCHF odlar jag alla grönsaker jag äter själv, äter bara ekologiskt kött och ekologiska mejeriprodukter, och det i betydligt mindre mängder än förr, och äter inget godis och dricker ingen alkohol. Kan inte se att detta gör att jag ökar min påfrestning på jordklotet. Kan du, verkligen? Eller är det bara skönt att få spy lite galla, och jobbigt att kolla fakta?

  SvaraRadera