måndag 9 maj 2011

Dammbygget...

Igår fick jag äntligen dammduken på plats, efter ett års väntan. När jag var iväg för att köpa tillbehör visade det sig att filtret var slut så jag får vackert vänta tills det kommer innan jag kan fortsätta.

Min damm ska täckas över med en armeringsmatta eftersom jag inte vill riskera några olyckor vare sig med mina eller andras barn. På grund av detta måste pump och filter vara på plats i dammen innan jag kan lägga på sten. Vill ju inte så gärna att själva armeringsmattan ska synas och det blir liiiite svårt att få ner en pump genom ett hål på 10x10cm... ;0)

Intresset var stort bland barnen... Matilda och Bo hjälpte mer än gärna till med att bära sten som vi kunde lägga i botten på dammen.I botten på hålet har jag lagt i ett lager med sand, ovan på detta ligger en fiberduk och sedan dammduken i gummi. (Den var tydligen av samma material som cykelslangar är tillverkade av).


Jag har tänkt bygga upp ett litet vattenfall mellan de två stora stenarna. Sten är något vi är rika på här jag bor så det ska inte vara något problem att hitta fler så jag kan utforma ett litet fall! ;0)Mannen som hjälpte mig i butiken trodde att det skulle blir väldigt fult med en armeringsmatta som skydd, men hellre det än att barnen drunknar. För att riktigt vara på den säkra sidan tror jag att jag kommer att lägga ett murarnät ovanpå armeringsmattan. Där kan inga små fötter fastna, men jag kommer att få rätt svårt att plantera växter i dammen. Å andra sidan kommer rensningen av löv och grenar inte att vara något större bekymmer! Inget ont som inte har något gott med sig!

Jag avskyr när jag måste avbryta arbetet när jag väl har kommit igång men vad ska man göra?

Medan jag väntar på filter och pump tänker jag göra en skuggrabatt intill huset i stället... Förut har jag alltid tyckt att det är så svårt med växter i skugga, men nu har jag helt plötsligt tusen idéer! Jag ska dela perenner som redan växer i skugga på min tomt så det kommer inte kosta många kronor att skapa den här rabatten heller. Åh, jag kokar av inspiration nu när solen och värmen äntligen kom tillbaka! :0)

/ Anna


5 kommentarer:

 1. spännande med dammen! Tycker du gör klokt i att använda ett armeringsnät som skydd. mIna döttrar älskar att stå och peta med pinnar i sin morfars damm, trots att vi försöker få dem att låta bli, och plumps en dag ramlade min stora dotter i! Det gick bra och vi fick upp henne, men många hemska tankar hann rusa genom mitt huvud innan hon satt på gräsmatan igen...
  Ha en fin dag!
  Ullis

  SvaraRadera
 2. Så flitiga ni är! Förstår din frustration över den ofrivilliga pausen, - när man har en idé vill man liksom bara få den klar!
  En damm står absolut på önskelistan även i vår trädgård. Kanske blir det redan i sommar. Utrymme har vi iallafall!
  Önskar dig en fin måndag!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera
 3. För oss tog det tre år innan dammen blev klar, men i dag sprutar fontänen i vattnet och den är så fin. Bra ide med armeringsjärn, otäckt med vatten och små barn. Man tror att man alltid har uppsikt över dem men så är det inte.
  kram!

  SvaraRadera
 4. Hej
  Kommer säkert bli kanon och underbart med många härligt idéer.
  Kanon fint reportage:)
  ha en skön måndag
  kram sandra

  SvaraRadera
 5. Kan tipsa om att måla armeringsnätet i rostskyddsfärg först, annars rostar det bort på ett år.
  Vi har ett som vi målade i svart och det har legat i 6-7 år nu och ser lika fint ut som från början.

  SvaraRadera