söndag 1 maj 2011

Hjälp!

Vad ska jag plantera i mina blomlådor som vetter mot norr? Just nu har jag murgröna och lite penseér men till sommaren har jag ingen aaaaning! Förra året satte jag helt sonika ner några begonior men i ärlighetens namn måste jag säga att de inte är mina favoritblommor...


Jag skulle gärna ha murgröna klättrande upp mot husväggen vid entrén men den verkar inte riktigt trivas. Någon som vet till vilken växt zon murgröna klarar sig? Drömmen vore en entré inbäddad i grönska men jag har inte hittat några växter som verkar trivas på en grusplan som vetter mot norr. ;0) Får kanske ta och börja med att bearbeta jorden en aning... Kom gärna med förslag på växter, både stora och små (växter alltså)! ;0)


Min vackra trollhassel börjar vakna till liv. När jag som bäst stod och beundrade den såg jag att det kommer ett skott som är helt rakt. Ska man klippa av det skottet? Jag vill ju inte ha en vanlig hassel nu när jag har betalat för en trollhassel... (Snål som jag är!)Hoppas ni har haft en trevlig helg, trots vädret! Brrrr...

Anna

12 kommentarer:

 1. Jag har dessvärre samma problem med blomlådeväxter åt norr :(. Jag provade Flitiga Lisa och ngn Fuschia förra året och det gick väl hyfsat med riktigt frodigt blev det nog inte.

  Jag får kolla om ett tag om någon annan har något bra förslag :).

  Ha det gott, kram Marie-Louise

  SvaraRadera
 2. Kan humle vara något. Jag har egentligen ingen anning, men har själv humle som växer så otroligt sanbbt och fint, dock åt öster.
  Ha en fin kväll!
  Hanna

  SvaraRadera
 3. Önskar jag kunde hjälpa dig vännen men jag är helkas på blommor :-/

  Kram Erika

  SvaraRadera
 4. Jag brukar klippa bort de raka skotten i trollhasseln.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker det jag kallar snöflinga trivs fint i norr. Den får så små blommor av för mycket sol men utan sol klarar den sig mycket bättre. Så det borde funka!
  Kram
  Ellinor

  SvaraRadera
 6. Här är ett bloggtips http://alentradgard.blogspot.com/
  Hon är superduktig och kan säkert hjälpa dig.
  Murgröna funkar upp mot Stockholmstrakten men mer norr över blir det svårt. Själv har jag ingen alls ännu men det kommer ;)

  SvaraRadera
 7. Snygga lådor i trä! Vet inte vilken zon murgröna har, men en annan vintergrön växt är ju Vintergröna, som får blå-lila blommor på sommaren. Ormöga (med blå söta blommor), daggkåpa och fjällkåpa trivs ju också i skugga, men vissnar ner under vintern.
  Ha det bra!
  Ullis

  SvaraRadera
 8. I blomlådorna skulle jag testa med fuchsior - gärna i någon ljus färg så de syns bra. En annan bra växt i norrläge är Flitiga Lisa och Lyckliga Lotta - båda jättebra här hos mig. Tänk på att använda den dyraste = bästa blomlådejorden!

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 9. Hejsan!
  Jag tror du skall köpa den perenna murgrönan som klarar att övervintra ute. Jag har haft den i norrläge och den trivs jätte bra. Humle tror jag också går bra.
  Sedan har jag en fundering på din trollhassel, på bilden du visar ser det ut som en ormhassel. Jag har en ormhassel och den ser ut så och den får ibland raka grenar som jag brukar klippa bort.
  Kolla på nätet hur en trollhassel och en ormhassel ser ut, så du inte har fått en ormhassel när du skulle ha en trollhassel.
  Ha det gott!
  Kram Raina

  SvaraRadera
 10. Hej!

  Vill du ha något som klättrar så är mitt tips pipranka. Jag tycker den är jättefin och den går bra i norrläge.

  I krukor kan du t.ex. ha bacopa/snöflinga och hosta/funkia.


  /Mia

  SvaraRadera
 11. Hej, Jag tror att det är en ormhassel du har och inte en trollhassel. På ormhassel ska man klippa av de raka skotten, annars kan de så småningom ta över. Jag får massor av raka skott varje år som jag tar bort, så det är inget ovanligt.
  Tack för en härlig blogg och all inspiration
  /Elin i Malmö

  SvaraRadera
 12. Hej, Har norrläge på några av mina blomlådor. Flitiga Lisa o Fuchsia har fungerat jättebra hos mig.

  Något grönt, vitt frodigt o fint är stjärnklematisen Sommer Snow.

  Skickar några bilder till din mail.
  Kram

  SvaraRadera