måndag 21 mars 2011

En tillgänglig trädgård...

Jag har fått i uppdrag att planera en trädgård som ska vara tillgänglig för en rullstolsburen person. Trädgården är en liten radhusträdgård och består idag av en plan avlång gräsmatta. Perfekt utgångsläge med andra ord! ;0)Jag kan inte tänka mig hur fruktansvärt låst man måste känna sig som rullstolsburen... Tänk er att inte kunna komma ut i skog och mark som man vill eller ens komma ut i sin egen trädgård!Det första jag ska göra i den här trädgården är att lägga plattor så det går enkelt att rulla stolen utan att riskera att fastna någon stans. Sedan kommer jag självklart att plantera en hel del buskar så man på så sätt kan skapa olika "rum" på den idag öppna ytan.


Bild lånad från nätet...

Personen som ska ha trädgården har även ganska dålig syn vilket gör att jag tänker satsa mycket på doftande växter. Lavendel, rosor, schersmin, kaprifol, syren och en hel del kryddväxter. Alla låga växter kommer att planteras i upphöjda bäddar så de är enkla att nå även när man sitter i rullstol.


Bild lånad från nätet...

På nätet hittade jag tipset att lägga ut stenmjöl i gångarna så går det lätt att rulla stolen. Jag tror att det blir snyggt om man kan variera mellan plattor, grusgångar och trall för att få en levande trädgård med en tydlig rumskänsla.Bild lånad från nätet...

Nu är det bara att vänta på att all snö ska försvinna så jag kan sätta igång med alla planer. Såååå kul att göra något helt nytt! :0)

Anna

15 kommentarer:

 1. Vilket kul uppdrag! Så bar att få en anpassad trädgård om man är rullstolsbunden. (Hemskt att inte kunna röra sig fritt!) Vilken ljuvlig klänning du sytt!!! Måste kolla de tygerna jag med vid tillfälle....

  Kram!
  Stina

  SvaraRadera
 2. God morgon Anna! Tack för att du tipsade om min blogg i helgen. Du är så gullig!
  Vilket superkul uppdrag du har fått. Jag kan tänka mig att det kliar i fingrarna att få sätta igång och jag kan oxå tänka mig vad förväntansfull beställaren måste vara. Han/hon, har ju i alla fall vänt sig till rätt person.
  Ha nu en solig och fin vecka! Kram Åsa.

  SvaraRadera
 3. Så underbart. Jag har gamla föräldrar som är handikappade, de har hela sitt liv älskat att vara i trädgården och påta. Idag kan de inte på grund av att de bor på ett vårdboende men jag kan tänka mig att en sådan trädgård skulle vara underbar för både kropp och själ. Kram Yvonne

  SvaraRadera
 4. Vilket trevligt uppdrag.
  Jättefina bilder du visar. Undrar vart man kan köpa pallkragar i pil, som fanns med på ena bilden. Dom var helt super!
  Ha en bra dag
  AC

  SvaraRadera
 5. Kan verkligen inte tänka mig någon bättre person än DU för det här uppdraget, Anna! (Kanske en tur vidare till en vildvuxen trädgård i norra Skåne sen? Hihi!)
  Önskar dig en skön måndag!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera
 6. Vilket härligt uppdrag du har fått. Så roligt att få göra något så roligt samtidigt som man gör någon sååååå glad. Tänk att inte kunna komma ut i sin trädgård, hualigen.

  Jag tror att dina ideér verkar vettiga och det kommer nog att bli jättebra. En tanke med stenmjölet bara är att det kan vara svårt att snurra med en rullstol när det är blött samt att det fastnar mycket på hjulen när man sen ska in i lägenheten igen. En tanke bara.

  Kram Teres

  SvaraRadera
 7. Det låter så otroligt spännande! Ska bli kul att följa, hoppas du får lägga ut bilder på hur det blir.

  Jättebra tanke att höja upp så att det är lätt att njuta från rullstolen och att få in doft och kanske även smak :).

  Stort lycka till!!

  Kram Marie-Louise

  SvaraRadera
 8. Kul projekt ,kolla dock innan med den som sitter om plattor är bästa valet. Har personen värk kan det lilla ojämna göra så värken blir värre. Jag jobbar som assistent så jag vet ;) Kram

  SvaraRadera
 9. Wow! Vilket spännande projekt. Jag tycker du har en härlig infallsvinkel. Kan du visa bilder sen när projektet är klart? :)

  SvaraRadera
 10. vad roligt! och ärofyllt att bli tillfrågad! Hoppas du visar hur arbetet kommer att gå! Spännande!

  Kram p.

  SvaraRadera
 11. Härlig uppgift,tror jag du kommer göra med bravur. Att tänka till och tänka om för någon annan specifika behov är en intressant tanke...bra för själen skulle jag tro.

  KRAM till dig Anna

  SvaraRadera
 12. Ja jag glömde ju säga att jag också vill följa projektet. Bilderna du visar gör ju att man blir salig. Väntar med spänning på resultatet;)

  SvaraRadera
 13. Hej vännen!
  Vilket spännande och roligt uppdrag. Det kommer du att klara galant, ler.
  Hoppas att våren snart kommer upp till er också så du kan sätta igång.
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 14. Vilket roligt uppdrag!
  Hoppas att du visar ooss mer av det framöver.

  SvaraRadera
 15. Spännande jobb det där!
  Jag jobbade med trädgård för personer med olika typer av funktionsnedsättningar i ca 6 år. Det var lärorikt.
  Stenmjöl på gångar funkar bra om det är riktigt riktigt packat så det är en bra idé att prova det någonstans.

  Lycka till!

  SvaraRadera