onsdag 29 december 2010

Dags att förodla i Januari...

Man kan knappt tro att det är sant, men i januari är det dags att så de första grönsakerna/blommorna för kommande säsong. Jag kommer att satsa på dessa växter i år men vill du se vad som också bör sås så här tidigt kan jag tipsa om att titta in på fröer.nu. Där kan man enkelt se vad som ska förodlas månad för månad...

Aubergine (Januari)
Luktärt (Januari)
Lavendel (Januari)
Kronärtskocka (Januari)
Granatäpple (Januari)
Citrusfrukter (Januari)

Både apelsin, citron och granatäpple sår jag från kärnor från färska frukter. De kärnor som har bäst grobarhet kommer från ekologiskt odlade frukter. Jag har aldrig provat att odla granatäpple förr men någon gång ska ju vara den första... ;0)När jag har sått citron har jag satt tre färska kärnor i en kruka med såjord ca 1-1,5 cm ner. Det gäller att hålla jorden fuktig men inte våt och räkna med att det tar ett bra tag för kärnorna att gro... När de små plantorna har blivit 5-10cm höga planterar jag om dem var för sig i en kruka med citrusjord. Tänk på att citrusväxter skyr kalk och därför kan det vara bra om man låter vattnet stå en dag innan man vattnar med det. Bäst är regnvatten (men vem orkar??!).

Det här citronträdet har jag sått från frö och det är två år gammalt på bilden. (Växer rätt snabbt med andra ord...) Låt den stå ute (eller i växthus) under sommaren och till hösten (innan den första frosten) vill den komma in i ett svalt och ljust utrymme. Jag vinterförvarar mina citronträd i vårt torp där temperaturen håller sig runt 10 grader...


Förra året var första gången jag provade att odla aubergine och det kan varmt rekommenderas.


All lavendel jag har i min trädgård är frösådd. Jag tycker att det ger en extra dimension när man har följt de små plantorna från början. ;0) Dessutom blir det bra mycket billigare än att köpa färdiga plantor även om man får vara beredd på att vänta något år extra innan de är riktigt stora och buskiga...


Luktärt är en relativt ny bekantskap i min trädgård. Jag har bara odlat dem i två år men när man väl har börjat är det omöjligt att sluta! Doften de sprider är berusande...


Kronärtskockan tar mycket plats, är rätt svår att få att trivas, behöver en massa gödsel, ska förodlas tidigt och vill sedan ha svalt men är värd allt besvär! När man skördar sina egna små kronärtskockor och sedan kan äta dem med lite smält smör glömmer man allt, jag lovar!


Lilla pyret var samarbetsvilligt igår och ligger numer med huvudet nedåt... Nu återstår bara att vänta på att lillen ska komma ut, men om jag känner min kropp rätt kommer det att dröja minst 5 veckor till. SUCK!!!

Tur man har trädgården att drömma om så tiden inte står alldeles stilla... ;0)

Anna

13 kommentarer:

 1. Hej Anna!
  Vad mysigt med 'magen' :)

  Vad duktig du är som frösår en massa! Jag brukar inte fröså så mycket hemma. Har jobbat på en handelsträdgård under säsong i flera år, så det har varit enklast att så och köpa där :)
  Kul med egensådd citrus! Vad stor den har blivit, på två år! Jag har en kvar som jag tror är lime, hade flera stycken olika (köpta). Den står i matkällaren på vintern, funkar bra med mörker oxå, bara det är svalt. Den har jag nog haft i fyra år, tror jag.
  Avocado sådde jag hemma ifjol, två stycken. De är kanske 40 höga nu, står i blomrummet i källaren... vid liv än så länge :S

  Vilken härlig säsong du har framför dig, med ditt nya fina växthus... och mammaledighet :)

  Ha d gott!
  Kram Hanna

  SvaraRadera
 2. Är det inte fantastiskt ändå så fort ett odlarår går och det hänger hela tiden ihop, det är inte långa stunder det är bortkopplat. Ja, snart börjar det och det är dags att tänka på vad man skall göra! Kul.
  Spännande med magen!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 3. Aubergine vill jag prova på att odla, var får du tag på dina fröer, för i butikerna finns de inte framplockade än.
  Citronträdet har du verkligen lyckats bra med, stort och fint exemplar.
  Hur gick det med babisen, lyckades ni vända den i magen?
  Kram Anne-Lie

  SvaraRadera
 4. Du är en riktig entusiast, och sådant smittar ju av sig!
  Fast med mina frösådder vet jag hur det går....jag börjar med tusen plantor, glömmer vattna och då är det bara hälften kvar, katterna tar hälften sedan, hundarna välter slutligen blomlådorna och då kanske tre plantor återstår. Slutligen när de vuxit sig starkare kommer lillkillen och bryter av dessa i ett försök att sätta dem i vas!
  Ett hopplöst projekt med andra ord! Fast jag kommer att följa dina odlarmödor!
  Eija

  SvaraRadera
 5. Tänk om jag kunde få in intresset med växter i mitt liv men det går bara inte, jag är inte intresserad men tycker det är kul att läsa om er alla som har trädgårdsintresse..

  Ha nu en fin dag..

  Kram Mia

  SvaraRadera
 6. Ååå jag har precis börjat sortera mina frön och påbörjat en sålista för att få bättre koll! Ska faktiskt försöka mig på kronärtskocka för första gången i år... hoppas att jag lyckas.

  SvaraRadera
 7. Hejsan!
  Måste erkänna att jag är väldigt dålig på att sätta fröer. I år satte jag faktisk luktärtor och det var väldigt trevligt att se hur de växte och sedan blommade hela hösten. Blir väldigt frestat efter ha läst dina tips att sätta lite kärnor.
  Kram Raina

  SvaraRadera
 8. Förra våren provade jag på försådd för allra första gången. Resultatet blev inte så lyckat, om man säger så. De små liven grodde som de skulle, men sen var det ju det där med vattnandet...
  Det enda jag lyckades hålla liv i var flitiga lisa, som till och med ståtar i bakgrunden på min "header".
  Ska nog prova något i år igen, men kanske hålla mig till någon enstaka sak. Längtar efter trädgårdssäsongen gör jag iallafall!
  Må så gott!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera
 9. Att förodla är kul!

  Men inte kna det väl stämma att luktärter ska sås redan i nanuari? De måst eju blir hur långa och rangliga som helst då. Men det beror säkert på vad man har för förutsättnignar också. Jag väntar med just dem i alla fall.

  Kram!

  SvaraRadera
 10. Oj, du är i full gång med planeringen av vårsådden! Inte illa! Det där är inte min grej har jag konsteterat genom åren... ;0) Men väldigt roligt att läsa om då och då ändå. Och luktärter är ju bara så underbara!!
  Hoppas nu att den lille inte dröjer fööör lääänge!
  Önskar dig ett Gott Slut på detta år!
  Kram!

  SvaraRadera
 11. Hej Anna!
  Vilka härliga bilder du visar..
  Nu längtar man ihjäl sig till det grönskan som kommer på våren.
  Och få uppleva att allt börjar blomma igen..
  Nu har du inte så många dagar kvar och nu vill du väl bli av med magen och få slut på det hela men njut så länge det varar..
  Man kommer sakna dom små eller kanske stora sparken där inne men det är så skönt att få rörligheten kvar!
  Ha en bra vecka eller det som är kvar..
  Årets sista.
  Kram Sirpa

  SvaraRadera
 12. Åh...jag blir alldeles "sjuk" av längtan till sommaren när jag är här inne hos dig....

  Blundar...kan känna dofterna av nyklippt gräs, örter...vägdamm...

  Längtan/caja

  SvaraRadera
 13. Hallå där...

  Äntligen ska det bli av att jag ska prova denna Kronärtskocka,den är ju sååå vacker!

  Kram
  Linda

  SvaraRadera